آدمربایی وسط جنگ سودان 452 نفر از جمله24 زن ناپدید شدهاند
در پی جنگ داخلی سودان که از آن 116 روز میگذرد، بر اساس آخرین
آمار، 452 نفر از جمله 24 زن و 14 کودک ربوده و ناپدید شدهاند.
روز شنبه، 26 فروردین (15آوریل)، یعنی 3 ماه و 23 روز پیش ۱۰۰ خودروی زرهی وابسته به «نیروهای واکنش سریع» در اطراف خارطوم، پایتخت سودان، بهویژه در پایگاه نظامی مروی مستقر شدند، «ارتش» این اقدام را تهدید تلقی کرد و درگیریها میان دو طرف آغاز شد. پیش از این امیدهایی برای حل و فصل اختلافات میان دو طرف از راه گفتوگو وجود داشت اما این امیدها به مرور کمرنگتر شد تا اینکه این جنگ افق را به کلی تیره کرد. این درگیری همچنان ادامه دارد و هرجومرج کل سودان را دربر گرفته است.
تا کنون صدها سودانی بدون برجاماندن اثری ناپدید شدهاند و خانوادههای آنها نمیدانند که زنده یا مردهاند یا در درگیریها توسط یکی از طرفین دستگیر شدهاند. پس از افزایش موارد آدمربایی در سودان، حقوقدانان و داوطلبانِ همکاری با صلیب سرخ جهانی کارزارهایی را برای جستوجوی گمشدگان و اطلاع از سرنوشت آنها راهاندازی کردهاند.
بسیاری از فعالان و خانوادههای مفقودان معتقدند که بستگانِ آنها ممکن است توسط طرفهای درگیر در بازداشت به سر ببرند، بهویژه پس از آنکه گروهی از سازمانهای حقوق بشر در اواسط ماه گذشته اعلام کردند شواهدی دارند که نیروهای واکنش سریع بیش از 5 هزار نفر را در شرایط غیرانسانی بازداشت کردهاند که البته این گزارشها از سوی نیروهای حمدان دقلو تکذیب شد. «عثمان البصری»، عضو گروه «قربانیان ناپدید شدن اجباری» گفته است: «بر اساس آخرین آمار، تعداد افراد ناپدید شده از ابتدای جنگ تا 25 ژوئن/6 تیر، 452 نفر از جمله 24 زن و 14 خردسال بوده است.» گفتنی است، با توجه به اینکه از این آمار بیش از یک ماه میگذرد، احتمال میرود که این آمار افزایش یافته باشد.
آنطور که شفقنا نوشته است، همچنین یکی از گروههایی که برای کمک به زنان سودان تشکیل شده است موسوم به «صیحه» با اشاره به اینکه بنا بر اظهارات زنانی که مفقود شده بودند و بعد پیدا شدهاند، نیروهای واکنش سریع پشت این حوادث هستند، گزارش داد: «تعداد تقریبی زنانی که همچنان مفقود هستند به ۳۱ نفر رسیده است. با توجه به اجتناب از گزارش مفقودان به دلیل ترس از ننگ و غیره، ما معتقدیم که این تعداد بسیار بیشتر است.»
گفتنی است، وقتی کشوری دچار هرج و مرج میشود، همه ساحتهای زندگی مردم آن، دستخوش مصائب میشود؛ در این میان شاید کودکان و زنان بیدفاعترین کسانی باشند که مورد ظلم قرار میگیرند. چندی پیش صندوق نجات کودکان گزارش داده بود که تعداد موارد تعرض و تجاوز جنسی به دختران نوجوان توسط نظامیان [و شبه نظامیان] سودان به شکلی هشدار دهنده افزایشیافته است و سازمان ملل نیز گزارش داده بود که افزایش قابل توجهی در موارد خشونت با انگیزههای جنسیتی ثبت شده است.