حمله به سفارت فرانسه در نیجر ؛ مردم تابلوی سفارت را از جا کندند
کشور ثروتمند اما فقیر نیجر این روزها شاهد کودتای نظامی جدیدی است که دوباره این کشور را بیثبات کرده است.کودتای شامگاه چهارشنبه گذشته این کشور از آن جهت حائز اهمیت است که رئیسجمهور سابق از روابط گرم و خوبی با دولت فرانسه برخوردار بود و بعد از اخراج فرانسه از مالی در همسایگی نیجر اخراج از این کشور نیز میتواند به منزله تیر خلاصی بر نفوذ فرانسه در آفریقا تلقی شود. از سوی دیگر ذخایر سرشار اورانیوم، الماس و طلا و قرار گرفتن این کشور در کمربند گروههای مسلح تروریستی از قبیل بوکوحرام، القاعده و شاخههای این دو گروه و سایر گروههای مسلح فعال در ساحل آفریقا بر ابعاد امنیتی و تبعات سیاسی آن بر اوضاع این کشور افزوده است.
طی روزهای اخیر طرفداران کودتا در نیجر پرچمهای فرانسه را به نشانه اعتراض به مداخلات استعماری فرانسه در این کشور به آتش کشیدند دیروز نیز اعلام شد هزاران شهروند نیجری بعد از فراخوان فرماندهان نظامی این کشور در اعتراض به مداخله فرانسه در امور نیجر، مقابل سفارت فرانسه در «نیامی» پایتخت تظاهرات برپا کردند. به گزارش فارس، رهبران کودتای نیجر دیروز در بیانیهای درباره هرگونه مداخله مسلحانه در این کشور هشدار دادند و از شهروندان این کشور خواستند که در حمایت از آنها به خیابانها بیایند.به دنبال صدور این بیانیه، هزاران نیجری در حمایت از فرماندهان کودتاچی این کشور به خیابانها آمدند و مقابل سفارت فرانسه در نیامی پایتخت تظاهرات برپا کردند. براساس گزارشها، برخی از تظاهراتکنندگان تابلویی که روی آن نوشته شده بود «سفارت فرانسه در نیجر» از جا کندند و آن را لگد مال کردند.برخی از تظاهراتکنندگان نیز با پرچم روسیه و نیجر به خیابانها آمدند و شعار «زنده باد روسیه» و «ساقط شود فرانسه» سر دادند. به دنبال حمله برخی از تظاهراتکنندگان به مقر سفارت فرانسه در نیامی، وزارت امور خارجه فرانسه در بیانیهای «هرگونه اقدام خشونتآمیز علیه مقرهای دیپلماتیک را که امنیت آنها جز مسئولیتهای کشور میزبان است،» محکوم کرد. فرانسه اعلام کرد: «جزو وظایف نیروهای نیجری است که امنیت مقرهای دیپلماتیک و کنسولی را طبق معاهده وین تأمین کنند. ما از آنها میخواهیم به این وظیفه که حقوق بینالملل آن را ایجاب میکند، عمل نمایند.» وزارت امور خارجه فرانسه همچنین روز شنبه در واکنشی ناشی از خشم و عصبانیت به کودتای نظامی در نیجر اعلام کردکه پاریس تمامی کمکهای توسعهای و حمایت در زمینه تامین بودجه کشور آفریقایی نیجر را در پی کودتای نظامی علیه «محمد بازوم»، رئیسجمهور این کشور به حالت تعلیق درآورده است. ماکرون، روز جمعه نیز کودتا در نیجر را بشدت محکوم کرد و آن را برای منطقه «خطرناک» خواند.
اهمیت نیجر برای فرانسه
شبکه المیادین با طرح این سؤال که «چرا فرانسه و آمریکا از کودتا در نیجر نگران شدهاند؟» نوشت: «برکناری محمد بازوم از ریاست جمهوری، موجی از اعلام محکومیتها را در غرب برانگیخت که بارزترین آنها مربوط به موضع پاریس و واشنگتن است. به نظر میرسد که فرانسه و آمریکا نگران استفاده روسیه از این فرصت برای تعمیق نفوذ خود در قاره آفریقا هستند و همچنین از افزایش مهاجرتهای غیرقانونی به غرب بیم دارند... فرانسه با محکوم کردن شدیداللحن هرگونه تلاشی برای گرفتن قدرت با استفاده از زور در نیجر، در واقع نگران آن است که مهمترین همپیمان خود در منطقه ساحل آفریقا را از دست بدهد و نیجر بعد از مالی و بورکینافاسو سومین کشوری در این منطقه باشد که از اردوگاه نزدیک به فرانسه جدا شده و به سمت اردوگاه روسیه میرود. پاریس پس از خارج کردن نیروهای نظامیاش از مالی، نیجر را بهعنوان مرکز اجرای راهبرد جدید خود در آفریقا قرار داد تا بتواند اهداف ژئواستراتژیک خود در غرب آفریقا را دنبال کند.» در ادامه این گزارش میخوانیم: «همچنین ۷۰ درصد از برق تولیدی فرانسه را نیروگاههایی تولید میکنند که از اورانیوم وارد شده از نیجر به عنوان سوخت استفاده میکنند و فرانسه ۳۵ درصد از نیاز خود به اورانیوم را از نیجر تامین میکند که به نوبه خود چهارمین تولیدکننده این ماده راهبردی در جهان است. محور دیگری که نیجر را نزد فرانسه با اهمیت میکند، استقرار پایگاههای نظامی و نیز یک هزار و ۵۰۰ نظامی فرانسوی در خاک نیجر است. نیجر همچنین میزبان پایگاه اصلی ناتو در منطقه ساحل آفریقاست. »