بر اساس گزارشها و بررسیها
جهان روز به روز از دلار دورتر میشود
دلار از زمان جنگ جهانی دوم، ارز ذخیره جهان بوده اما ترکیبی از دلایل سیاسی و اقتصادی، در حال کاهش تدریجی سلطه آن است.
به گزارش ایرنا از وبگاه بیزنِس اینسایدِر، به گفته صندوق بینالمللی پول، نزدیک به ۶۰ درصد ذخایر بینالمللی به دلار نگهداری میشود و دلار همچنین پرکاربردترین ارز برای تجارت است. با این حال، تحریمهای غرب علیه روسیه پس از تهاجم این کشور به اوکراین، باعث نگرانی سایر کشورها درباره پیامدهای احتمالی مخالفت با واشنگتن شده است.
کشورهای سراسر جهان تلاش میکنند برنامههایی را برای دور شدن از دنیای تحت سلطه دلار تنظیم کنند. برخی کشورها همچون هند، اعلام کردهاند؛ از این موضوع که آمریکا با استفاده از سیاستهای پولی خود آنها را گروگان گرفته، خسته شدهاند. در حال حاضر، یک کارگروه در بانک مرکزی هند در حال تلاش برای استفاده از روپیه هند برای تجارت است.
افزایش ارزش دلار در برابر بیشتر ارزها در سراسر جهان، واردات را برای کشورهای نوظهور گرانتر میکند. فشار سیاسی و کاهش صادرات در آرژانتین، به کاهش ذخایر دلار آمریکا و فشار بر پزو (واحد پول آرژانتین) منجر و به نوبه خود باعث افزایش تورم شد. طبق گزارش رویترز، وزیر اقتصاد آرژانتین اخیرا گفت: «این امر باعث شده آرژانتین برای واردات از چین به جای دلار آمریکا از یوان استفاده کند.»
اقتصاددانان آلیانز (یک شرکت خدمات مالی بینالمللی) در گزارشی در ۲۹ ژوئن (۸ تیر) نوشتند که قدرت بیشتر دلار، نقش این ارز را به عنوان ارز ذخیره تضعیف میکند. اگر دسترسی به دلار گرانتر شود، وامگیرندگان، گزینههای جایگزین را جستوجو خواهند کرد.
لولا داسیلوا؛ رئیسجمهور برزیل، یکی از سرسختترین حامیان راهاندازی ارزهای جایگزین دلار برای تسویه تجاری بوده است تا جایی که برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی را نیز به دوری گزیدن از دلار آمریکا تحریک کرده است.
تجارت جهانی و تقاضا برای نفت در حال تنوع یافتن است و این موضوع دلارهای نفتی را در معرض خطر قرار میدهد. بر اساس گزارش اقتصاددانان آلیانز، تغییر ساختاری در بازار نفت که بر اثر انقلاب نفت شِیل به وجود آمد، ممکن است برخلاف آنچه اندیشیده میشود به نقش دلار آمریکا به عنوان ارز ذخیره جهانی لطمه بزند؛ زیرا صادرکنندگان نفت که نقشی پررنگ در وضعیت دلار ایفا میکنند باید به سوی سایر کشورها و ارزها بروند.
یوان به جای دلار
همچنین به گزارش خبرگزاری تسنیم، نشریه نیکی ژاپن در گزارش اخیر خود با استناد به دادههای آماری اداره ارز دولتی چین اعلام کرد که یوان از دلار آمریکا پیشی گرفته است و به پرمصرف ترین ارز در معاملات برون مرزی چین در دوره آوریل تا ژوئن تبدیل شد. آمارها نشان داد که یوان در 49 درصد از معاملات برون مرزی چین در سه ماهه گذشته استفاده شده و برای اولین بار بالاتر از دلار آمریکا قرار گرفته است.
بر اساس این گزارش، پرداختهای بینالمللی یوان با 11 درصد رشد نسبت به سال قبل به 1510 میلیارد دلار رسید در حالی که پرداختهای دلاری با 14 درصد کاهش، 1400 میلیارد دلار شد.