kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۹۴۳۸
تاریخ انتشار : ۲۸ تير ۱۴۰۲ - ۱۹:۵۰

استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی

 
 
جریمه تأخیر در پرداخت اقساط
س) اگر هنگام فروش نسیه یا اقساطی شرط شود که در صورت تأخیر در پرداخت، باید مبلغ معینی به عنوان جریمه به صورت ماهانه یا روزانه (مثلا به ازای هر روز تأخیر یک میلیون تومان) پرداخت شود، اشکال دارد؟
ج) دریافت مبلغ شرط شده، به جهت تخلف از تعهد اشکال ندارد؛ اما اگر دریافت جریمه در مقابل مهلت بیشتر برای پرداخت باشد، جایز نیست.
 
فراموش کردن پرداخت فطریه
س) فراموش کردم که زکات فطره را بپردازم، در حال حاضر چه وظیفه ای دارم؟
ج) بنابر احتیاط واجب زکات فطره را با قصد قربت و بدون نیّت ادا یا قضا، از اموالتان جدا کرده و بپردازید.
 
خمس سرمایه
س) خمس سرمایه چگونه محاسبه می شود؟
ج)سرمایه دو قسم است:
۱. سرمایه در گردش (یا مال‌التجاره یا سرمایه متغیّر) که پول نقد در گردش، اجناس مغازه، تولیدات کارخانه، محصولات کشاورزی و ... را شامل می شود. این نوع سرمایه اگر از درآمد تهیه شده باشد، در اولین سررسید سال خمسی پس از خرید باید خمس آن به قیمت روز پرداخت شود و پس از آن اگر در سررسید سال خمسی بعد نسبت به سال قبل (پس از کسر مقدار تورم)، رشد داشته و خریدار داشته باشد، باید خمس آن پرداخت شود.
۲. سرمایه ثابت که شامل ملک تجاری، زمین زراعی، ابزار تولید و کسب (حتی وسایل سرمایش و گرمایش) همچنین وسایل حمل و نقل بار یا مسافر و... است. این نوع سرمایه اگر از درآمد تهیه شده باشد، در اولین سررسید سال خمسی پس از خرید باید خمس آن به قیمت روز پرداخت شود و پس از آن تا زمانی که فروخته نشود، خمس ندارد و ترقی قیمت آن پس از فروش و کسر مقدار تورم، جزء درآمد سال فروش محسوب می‌شود. اگر چند سال از خرید سرمایه گذشته و خمس آن پرداخت نشده باشد، خمس آن باید همراه با تورم پرداخت شود.
 
دیدن مانع در بدن بعد از غسل
س) اگر مانعی در بدن ببینیم و احتمال دهیم که پس از غسل به وجود آمده، آیا غسل صحیح است؟ اگر با این غسل، روزه گرفته یا نماز خوانده باشیم، چه حکمی دارد؟
ج) غسل، روزه و نماز مذکور، صحیح است.