kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۹۲۰۲
تاریخ انتشار : ۲۵ تير ۱۴۰۲ - ۲۲:۰۴
مدیرکل دفتر حسابرسی سازمان امور مالیاتی:

وزارت راه و شهر‌سازی اطلاعات خانه‌های خالی در 1401 را نداده است

 
 
 
مدیرکل دفتر حسابرسی مالیاتی سازمان امور مالیاتی گفت: وزارت راه و شهر‌سازی اطلاعات خانه‌های خالی مربوط به سال 1401 را در اختیار ما قرار نداده است.
شاهین مستوفی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، در مورد آخرین وضعیت دریافت‌ مالیات از خانه‌های خالی اظهار داشت: وزارت راه و شهر‌سازی دسترسی برخط را به سازمان امور مالیاتی داده است اما امکان بهره‌برداری از اطلاعات سامانه املاک و اسکان وجود ندارد. از طرفی اطلاعات املاک و اسکان کامل نیست و بسیاری از مردم اطلاعات خانه‌های خود را در آن بارگذاری نکرده‌اند. ضمن اینکه مردم مکلف هستند اطلاعات خانه‌های خود را در سامانه املاک و اسکان بارگذاری کنند. دانشگاه‌های غیرانتفاعی هم باید داده‌های خانه‌های خود را در سامانه املاک و اسکان بارگذاری کنند.
مدیرکل دفتر حسابرسی مالیاتی سازمان امور مالیاتی گفت: وزارت راه و شهر‌سازی اطلاعات خانه‌های خالی مربوط به سال 1401 را در اختیار ما نگذاشته است؛ در حالی که باید تا پایان تیرماه این اطلاعات به سازمان مالیاتی برسد که بتوانیم مالیات بگیریم. همچنین اطلاعات سال 1400 هم درباره خانه‌های خالی ناقص است.
 مستوفی افزود: سال 1400 برای 63 هزار ملک، پرونده مالیات بر خانه‌های خالی تشکیل و مالیات برآوردی آنها 1400 میلیارد تومان برآورد شد‌ اما تاکنون فقط هفت میلیارد و 200 میلیون تومان از خانه‌های خالی، مالیات وصول شده است.
وی در مورد اینکه برخی مردم گلایه کردند با وجود اینکه خانه خود را به صورت رسمی فروختند اما در سامانه املاک و اسکان به عنوان خانه خالی برای آنها قلمداد شده است، گفت: مردم باید وارد سامانه املاک و اسکان شده و اطلاعات خود را به‌روز ‌کنند و ا‌گر این اطلاعات به‌روز نشود همچنان ملک آنها به عنوان خانه خالی شناخته خواهد شد.
 ضرورت ابزارهای مالیاتی در بازار مسکن
همچنین فرشید ایلاتی؛ کارشناس اقتصاد مسکن در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم با بیان این‌که «در زمان حاضر در اقتصاد کشور یک اختلال به‌وجود آمده است»، افزود: الآن سود تولید با سود بازار زمین و مسکن قابل مقایسه نیست. در این شرایط عده‌ای به‌دنبال آن هستند معافیت‌های مالیاتی بخش زمین و مسکن را افزایش دهند!
وی با یادآوری این‌که «مالیات بر خانه‌های خالی الآن به‌صرفه است»، توضیح داد: تاکنون برای حدود 63 هزار واحد مسکونی برگه مالیاتی صادر شده است که پیش‌‌بینی درآمد مالیاتی از این محل 1400 میلیارد تومان است.‌ این درآمد یعنی پرداخت مالیات هر خانه خالی سالانه بیش از 22 میلیون تومان است! اگر همین ملک احتکار شود که قانون هم با پرداخت 22 میلیون تومان این اجازه را داده است بعد از چند سال سود بسیار زیادی را نصیب مالک می‌کند.
وی با تأکید بر این‌که «در فرآیند شناسایی خانه‌های خالی و همچنین سامانه املاک مشکلاتی داریم»، اضافه کرد: ما می‌گوییم نرخ مالیات را 30 درصد ارزش ملک تعیین کنند؛ یعنی اگر خانه خالی پیدا شد باید مالک 30 درصد ارزش آن را در سال اول و تقریباً 100 درصد ارزش واحد مسکونی را در صورت خالی بودن برای سه سال به دولت مالیات پرداخت کند.
کارشناس اقتصاد مسکن ادامه داد: به عنوان مثال خانه‌ای در تهران چهار میلیارد تومان خریداری شده و جزو خانه‌های خالی است. همین واحد طی یک سال 50 درصد گران می‌شود؛‌ یعنی دو میلیارد تومان. بنابراین، مالیات 23 میلیون تومانی در برابر این سود رقمی نیست اما اگر قرار باشد کل سود بابت مالیات از مالک دریافت شود هیچ مالکی خانه خود را دیگر خالی نگه نمی‌دارد اما حدود 15 سال است که درگیر بحث مالیات بر عایدی سرمایه مسکن هستیم و مقاومت‌هایی وجود دارد که جذابیت بازار مسکن همچنان باقی بماند.