بایدن: مهمات ناتو ته کشیده و رو به سلاحهای ممنوعه آورده است
سرویس خارجی-
«جو بایدن» رئیسجمهوری آمریکا در مصاحبه زنده تلویزیونی در توجیه تصمیم جنجالی دولتش برای ارسال بمبهای خوشهای به اوکراین، با افشای اسرار نظامی کشورش، کمبود سلاح به ویژه گلولههای ۱۵۵ میلیمتری در آمریکا را دلیل رو آوردن به استفاده از سلاحهای ممنوعه عنوان کرد.
طی 500 روزی که از جنگ اوکراین میگذرد آمریکا و اروپا با هدف شکست روسیه در این جنگ هر آنچه که از تسلیحات نظامی در انبارهای خود داشتهاند روانه کیف کردهاند با این وجود اشتهای زلنسکی برای دریافت تسلیحات جدید، سیریناپذیر به نظر میرسد و هر فهرست تسلیحات درخواستی وی طولانیتر میشود. طی ماههای اخیر بسیاری از کارشناسان و البته مقامات آمریکا، اروپا و ناتو نسبت به خالی شدن انبارهای تسلیحاتی خود هشدار داده و گفتهاند جنگ اوکراین تمامی مهمات انبارشده را بلیعده و جایگزینی مهمات ارسال شده به اوکراین با تسلیحات جدید ممکن است سالها زمان ببرد.طی هفته گذشته رسانهها همچنین خبر دادند که آمریکا تصمیم به ارسال بمبهای خوشهای به اوکراین گرفته است. تصمیمی که با واکنش گسترده جهانی همراه بود. «کالین کال»، معاون سیاسی وزیر دفاع آمریکا (پنتاگون)، با دفاع از تصمیم کاخ سفید در تأیید ارسال مهمات خوشهای به کیف بدون هیچ تأسفی تأکید کرد که به رغم آگاهی از عواقب ویرانگر بمبهای خوشهای برای غیرنظامیان، اما «شکست روسیه» ارزش بیشتری دارد! «کال» در پاسخ به این پرسش که آیا پنتاگون به متحدانش ضمانت داده که این مهمات (بمبهای خوشهای) آسیب زیادی برای غیرنظامیان به بار نخواهد آورد یا خیر، مدعی شد: «من هم بهاندازه دیگران، درباره شرایط بشردوستانه نگران هستم و دغدغه دارم اما بدترین اتفاق برای غیرنظامیان در اوکراین این است که روسیه پیروز شود. بنابراین، اینکه آنها پیروز نشوند، مهم است.»
توجیه عجیب
جو بایدن در توجیه عجیبی دلیل ارسال تسلیحات ممنوعهای مثل بمبهای خوشهای به اوکراین را ته کشیدن مهمات ارتش آمریکا عنوان کرده است. به گزارش ایرنا به نقل از شبکه خبری فاکسنیوز، در گرماگرم بحث بر سر تصمیم دولت جو بایدن برای ارسال مهمات خوشهای به اوکراین، رئیسجمهوری آمریکا در مصاحبهای از کمبود گلولههای ۱۵۵ میلی متری در ایالاتمتحده پرده برداشت؛ موضوعی که واکنشهای منفی بسیاری در پی داشته و سؤالاتی در مورد چرایی افشای اسرار نظامی در مصاحبه زنده مطرح کرده است. بایدن در مصاحبه روز یکشنبه با شبکه خبری سیانان با بیان اینکه آمریکا گلولههای توپخانه ۱۵۵ میلیمتری کم دارد، از تصمیم دولتش برای ارسال بمبهای خوشهای به اوکراین به عنوان دوره گذار، دفاع و اضافه کرد ارسال این نوع تسلیحات تا زمان آمادهسازی مهمات دیگر ادامه دارد. وی سپس خاطرنشان کرد: در این جنگ مهمات اهمیت دارند و مهمات اوکراینیها رو به پایان است و ما خودمان هم کم داریم. بنابراین، کاری که من در نهایت انجام دادم، توصیه وزارت دفاع را پذیرفتم که این وضعیت دائمی نخواهد بود. اشاره بایدن به ارسال بمبهای خوشهای تا زمان آمادهسازی تسلیحات دیگر است.
اما در پی این اظهارات، واکنشها در رسانههای اجتماعی آغاز شد و کارشناسان حیرتزده از افشای اسرار نظامی آمریکا توسط رئیسجمهوری این کشور در برنامه زنده تلویزیونی بودند. «استیو گست» ستوننویس و تحلیلگر محافظهکار در پی اظهارات بایدن در توئیتی نوشت: «من عاشق زمانی هستم که رئیسجمهور آمریکا به سیانان میرود و به همه میگوید که مهمات ما کم است. جو بایدن به دنیا اعلام میکند که آمریکا گلولههای ۱۵۵ میلیمتری کم دارد. «احمق». آیا برای بایدن مهم نیست که دشمنان ما در چین این سخنان را میشنوند؟» «دیوید ساکس» کارآفرین حوزه فناوری نیز در این خصوص در توئیتی نوشت: «هدف از این جنگ نیابتی تضعیف روسیه بود، اما مهمات آمریکا تمام شده است، حالا چه کسی در حال تضعیف چه کسی است؟»
ناامیدی اوکراین از ناتو
اما در بحبوحه شروع اجلاس ناتو در لیتوانی گمانهزنیهای رسانههای غربی از ناامیدی اوکراین از پیوستن زودهنگام به ناتو حکایت دارد. روزنامه «گاردین» انگلیس در این خصوص نوشت: «در آستانه گردهمایی سران ناتو در شهر ویلنیوس پایتخت لیتوانی، بر شدت بدبینی اوکراین در زمینه برداشتن گام مهمی برای پیوستن این کشور به این ائتلاف نظامی افزوده شده است.» به گزارش ایرنا گاردین افزود: انتظار میرود در این نشست
دو روزه که از سهشنبه (امروز) آغاز میشود، به اوکراین بسته «مجوز ضمانت امنیتی» ارائه شود که به موجب آن کشورهایی مانند آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان اطمینان میدهند که کمک نظامی و آموزشی آنها به کیف طولانی مدت ادامه مییابد. این روزنامه انگلیسی خاطرنشان کرد، به نظر میرسد بهویژه آمریکا و آلمان تا زمانی که درگیری با روسیه ادامه دارد، تمایلی به حمایت از اوکراین برای ملحق شدن به ائتلاف ۳۱ کشور عضو ناتو ندارند. این امر افراد نزدیک به «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهوری اوکراین را درباره یافتن راهی قطعی برای عضویت در ناتو ناامید کرده است.
«دیمیترو کولبا» وزیر خارجه اوکراین روز شنبه اذعان کرد «آنچه که مفقود شده» تصمیمی برای سریعتر کردن مسیر عضویت اوکراین در ناتو با توجه به «روشن بودن دعوت از این کشور برای الحاق» است. جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا نیز روز یکشنبه در مصاحبه با سیانان گفت: «اوکراین هنوز آماده عضویت در ناتو نیست مسیر پیوستن به ناتو زمانبر است و باید شروطی- از روند دموکراسیسازی تا بسیاری دیگر از مسائل لحاظ شود.» گاردین نوشت: مذاکره درباره بسته ضمانتهای امنیتی احتمالا بخشی از مذاکرات بایدن در توقف کوتاه خود در لندن خواهد بود.
ادعای برکناری ژنرال والری گراسیموف
خبر دیگر این که رسانههای غربی مدعی شدند «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه ژنرال «والری گراسیموف» ۶۷ ساله را کمتر از 6 ماه بعد از انتصاب از فرماندهی جنگ اوکراین برکنار کرده است.
به گزارش «دیلی میل» به نقل از رسانههای روسیه، «میخائیل تپلینسکی» جایگزین او شده است. طبق این گزارش، اقدام پوتین که هنوز رسماً تایید نشده، جدیدترین تغییر و تحول در فرماندهی جنگ ۱۷ ماهه در اوکرین است. به گزارش «مسکو تایمز»، گراسیموف در سمت رئیس ستاد کل نیروهای مسلح روسیه باقی میماند اما مسئولیت کلی جنگ اکنون به تپلینسکی ۵۴ ساله فرمانده نیروهای هوابرد این کشور سپرده شده است. اقدام ادعایی درباره برکناری گراسیموف کمتر از سه هفته بعد از شورش مسلحانه گروه واگنر به تحریک فرمانده آن «یوگنی پریگوژین» در روسیه انجام شده است. ادعا میشود «گراسیموف» از زمان شورش واگنرها در انظار عمومی ظاهر نشده است. به گزارش فارس به ادعای دیلی میل، معاون او «سرگئی سوروویکین» ملقب به ژنرال آرماگدون که شایعه شده به دلیل اطلاع از طرح کودتا و حمایت ضمنی از پریگوژین تحت بازجویی قرار دارد هم در انظار عمومی دیده نشده است. همچنین شایعه شده «یونس بِک یِوکوروف» معاون وزیر دفاع روسیه که در روز شورش واگنرها با پریگوژین فرمانده این گروه دیدار کرد، ناپدید شده و در صف اخراج قرار دارد.
دیدار پوتین با رئیس واگنر
همزمان با ادعاها درباره جابهجایی فرماندهان جنگ اوکراین سخنگوی کاخ کرملین روز دوشنبه اعلام کرد که رئیس گروه واگنر هشتم تیرماه با رئیسجمهور روسیه در یک جلسه سه ساعته با حضور ۳۵ نفر دیگر دیدار کرد.بنا بر گزارش منابع رسانهای از روسیه، «یوگنی پریگوژین» رئیس گروه واگنر ۲۹ ژوئن (هشتم تیر ماه) پنج روز بعد از انجام شورش ناکام در این کشور طی یک جلسه با ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه دیدار داشت. به گزارش خبرگزاری رویترز، دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین به خبرنگاران گفت که پوتین ۳۵ نفر از جمله فرماندهان واحدهای گروه واگنر را به این نشست دعوت کرد و این جلسه سه ساعت به طول انجامید. بنا بر اعلام سخنگوی رئیسجمهور روسیه، فرماندهان واگنر به ولادیمیر پوتین گفتند که آنها سربازان او هستند و به نبرد برای او ادامه خواهند داد.