ایران در اکتشاف و حفاری مخازن زمینگرمایی خودکفا شد
جمهوری اسلامی ایران در اکتشاف و حفاری مخازن زمینگرمایی خودکفا شد.
حسین پرخیال مدیر دفتر انرژی زمینگرمایی سازمان انرژیهای نو ایران با بیان اینکه سنجش پتانسیل انرژی زمینگرمایی با پتانسیل دیگر انرژیهای تجدیدپذیر متفاوت است،گفت: میزان پتانسیل انرژی خورشیدی از طریق برخی محاسبهها و اطلاعات ماهوارهای و پتانسیل باد نیز با تعیین میزان و جهت باد در نقاط مختلف کشور مشخص میشود.
مدیر دفتر انرژی زمینگرمایی سازمان انرژیهای نو ایران افزود: شناسایی پتانسیلهای زمینگرمایی نیازمند هزینه بسیاری است؛ چرا که به کمک مجموعهای از مطالعههای زمینشناسی و ماهوارهای مناطق مستعد شناسایی شده و سپس در آن مناطق با انجام کارهای ژئوشیمی و ژئوفیزیک لکهها مشخص میشود.
این مقام مسئول با اعلام اینکه با انجام مطالعههای دقیقتر بر روی لکهها، میتوان پتانسیل آن لکه را مشخص کرد، اظهار داشت: در سامانههای هیدرو ترمال همچون نیروگاه زمینگرمایی مشگینشهر، باید مخازن آب داغ که همان لکههای اشاره شده هستند، شناسایی شوند.
به گفته وی، دستکم 20 لکه در نقاط مختلف کشور وجود دارد که 11 لکه در آذربایجان غربی، سه لکه در اردبیل، دو منطقه در محلات، یک منطقه در تفتان و لکههای دیگری در نقاط مختلف شناسایی شدهاند.
پرخیال با اعلام اینکه از سه لکه کشف شده در اردبیل، مطالعهها روی یک لکه را انجام دادیم که میزان انرژی قابل استحصال از این لکه که نیروگاه مشگینشهر نیز در آن قرار دارد، بین 250 تا 500 مگاوات برآورد شده است، تبیین کرد: نیروگاه مشگینشهر نخستین نیروگاه زمین گرمایی کشور است، نخستین چاههای زمینگرمایی کشور در مشگینشهر زده شد که تاکنون 11 چاه حفر شده است.
این مقام مسئول با یادآوری اینکه یک چاه نیمه عمیق است که برای تزریق مورد استفاده قرار میگیرد و عمق مابقی چاهها بالای دو هزار تا سه هزار متر است، تبیین کرد: امکان بهرهبرداری از هفت چاه اکتشافی نیروگاه زمینگرمایی مشگینشهر وجود دارد و سه چاه به دلیل اکتشافی بودن، امکان بهرهبرداری ندارند که ما میتوانیم از این هفت چاه، 31 مگاوات برق بگیریم.
وی یادآور شد: پنج مگاوات از مجموع 31 مگاوات به مناقصه رفته و اواخر این ماه نیز پیمانکار مشخص و اعلام میشود.
مدیر دفتر انرژی زمینگرمایی سازمان انرژیهای نو ایران با بیان اینکه بر اساس پیشبینیهای صورت گرفته، نصب و راهاندازی نیروگاه زمینگرمایی مشگینشهر دو سال به طول میانجامد و تا پایان طرح حدود 45 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، خاطرنشان کرد: با کمک تعدادی از دانشگاهها و پژوهشگاهها، توانایی انجام عملیات اکتشاف نیروگاههای زمینگرمایی را به دست آوردهایم بهطوری که هماکنون عملیات اکتشاف مناطقی مثل آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، محلات و خراسانجنوبی به وسیله متخصصان ایرانی در حال انجام است و بنا داریم پتانسیلسنجی را برای کل کشور انجام دهیم.
پرخیال با یادآوری اینکه پیش از این، امکان اکتشاف این چاههای زمینگرمایی را نداشتیم و باید از کمک خارجیها بهره میگرفتیم اما هماکنون این کار به راحتی به وسیله متخصصان ایرانی انجام میشود افزود: خیلی از کشورها امکان حفاری این چاهها را ندارند اما با توجه به این که ما تجربه حفاری چاههای نفت را داریم، حفاری این چاهها به آسانی صورت میگیرد و در کنار آن نیز توانایی انجام مهندسی مخزن را در داخل کشور داریم.