ضرورت جبران کمکاریهای گذشته درباره احیای مرغ لاین آرین
فقط ۸ کشور جهان از جمله کشورمان توانایی تولید مرغهای لاین را دارند، اما سالهاست که بیتوجهی به این توانایی بومی مشکلاتی در بازار مرغ ایجاد کرده است.
به گزارش مهر، در سال ۷۱ طبق توافقی با وزارت جهاد، قرار شد ۳۰ درصد از نژادهای مرغ داخل کشور خارجی و ۷۰ درصد از آرین ایرانی باشد. حال آنکه اکنون فقط نیم درصد مرغ نژاد آرین ایرانی در دسترس است.
تعداد کشورهای صاحب علم و فناوری صنعت مرغداری در جهان بسیار اندک هستند. فقط ۸ کشور «آمریکا»، «هند»، «انگلیس»، «هلند»، «برزیل»، «آلمان»، «فرانسه» و «ایران» توانایی تولید مرغهای لاین را دارند. هیچ کشوری هم فناوری تولید مرغ خود را در اختیار دیگران قرار نداده و حاضر به فروش مرغ لاین خود نیست.
ایران در سال ۱۳۶۱ در راستای قطع وابستگی صنعت مرغداری به جوجههای اجداد وارداتی، اقدام به راهاندازی یک لاین مرغ گوشتی (آرین) توسط سازمان دامپروری در مازندران کرد. مرغ لاین، فوقالعادهترین و پیشرفتهترین تکنولوژی در صنعت طیور است که همه مرغهای اجداد، مادر و گوشتی و تخمگذار از آن مشتق میشود.
در همین خصوص عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور با اشاره به اهمیت حفظ و ارتقای مرغ لاین آرین گفت: «اجرای سیاست جوجهریزی اجباری مرغ آرین بدون توجه به میزان توانمندی و شرایط سالنهای پرورشی مرغداران، موجب افت شدید عملکرد این مرغ شد. در حالی که میتوان با ایجاد زنجیره یکپارچه تولید مرغ آرین، ضمن ارتقای عملکرد، سهم بازار مرغ آرین را هم افزایش داد.»
عبدالله حسینی، افزود: «در این میان، عدم وجود تیمهای فنی و پشتیبان برای ارائه خدمات پس از فروش جوجه گوشتی آرین بهمنظور راهبری و هدایت پرورشدهندگان، باعث شده تا مرغداران به علت عدم آشنایی با چگونگی پرورش آرین از عملکرد ضعیف این مرغ گلایه داشته باشند.»
یک کارشناس صنعت مرغداری هم با بیان اینکه روزگاری ۷۰ درصد مرغ کشور از نژاد آرین ایرانی بود، گفت: «متأسفانه اکنون اکثر مرغ کشور از نژادهای خارجی بهویژه انگلیسی و فرانسوی تأمین میشود. تنها نیم درصد مرغهای ایران از نژاد آرین پرورش مییابند. علت اینکه در سالهای گذشته نژاد آرین بازار خود را در کشور از دست داده، درجا زدن این دانش در ایران، نسبت به کشورهای دیگر بوده است. یعنی در حالی که محققان کشورهای دیگر روزبهروز نژادهای خود را اصلاح و روزآمد کردند؛ اما آرین ایران درجا زد و مرغداران داخل عملکرد نژادهای خارجی را به نژاد داخل ترجیح دادند.»
غلامعلی فارغی، با اشاره به اینکه اهمیت مرغ لاین مانند تکنولوژی هستهای است، افزود: «خط لاین مجموعهای از ژنتیک خالص است که تمام اطلاعات و ویژگیهایی که یک مرغ باید داشته باشد تا بهترین عملکرد اقتصادی را داشته باشد را داراست. این ویژگیهای ژنتیکی در فرآیند تولید کمک میکنند تا مرغ با ضریب تبدیل بالا و نیز کاهش پرتی، بیشترین عملکرد را داشته باشد. این تکنولوژی دست تعدادی از کشورهاست که آن را بهسادگی در اختیار دیگران نمیگذارد. موضوع لاین در دنیا بسیار حساس است. دارندگان این دانش در حقیقت یک حاشیه امنی را برای تولید طیور و در حقیقت امنیت غذایی کشورشان، ایجاد میکنند.»
خوشبختانه از سال 1400 با حمایت معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور، پروژههای تحقیق و توسعه در حوزه مرغ لاین آرین مورد پیگیری قرار گرفت و احیای مرغ لاین در کشور شروع شد.
مصطفی قانعی، دبیر ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمی ریاستجمهوری نیز همان زمان خبر داد که ۶۰ میلیارد تومان منابع مالی در زمینه تحقیق و توسعه زنجیره تولید مرغ لاین آرین هزینه شده و کشور تا پایان سال 1403 درخصوص مرغ لاین غنی میشود.