عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی:
اقتصاد کشور را نتوانستهایم سامان ببخشیم
عضو هیئت رئیسه مجلس گفت: با این همه منابع و نیروی انسانی خوب نتوانستهایم اقتصاد کشور را سامان ببخشیم.
به گزارش فارس، محمدرضا باهنر در افتتاحیه سومین کنگره ملی توسعه نظام پیمانکار در صنعت نفت اظهار داشت: ما در حوزههای مختلف دستاوردهای با ارزشی در کشور داشتهایم چنانکه در بعد سیاسی دستاوردی چون مدل مردمسالاری دینی، در بعد نظامی دستاوردهای ناشی از دفاع مقدس و در بعد علمی دستاوردهای با ارزشی چون هستهای، نانو و بیوتکنولوژی داشتهایم با این وجود در اقتصاد کلان خوب نبودهایم.
وی افزود: مسئله هستهای بهانهای برای تحریم ایران بود و اساساً تحریمها برای جلوگیری از دسترسی مان به فناوری طراحی شدند اما با این وجود در فناوریهایی چون نانوتکنولوژی و بیوتکنولوژی رشد ما جهشی بوده است.
عضو هیئت رئیسه مجلس با بیان اینکه اما در اقتصاد کلان خوب عمل نکردهایم، گفت: یا بلد نبودهایم یا نخواستیم یا فهممان کم بوده یا خرد جمعی را به کار نبردهایم، چرا که نه متوسط رشد اقتصادی 35 ساله کشور خوب بوده است نه نرخ اشتغال قابل دفاعی داشتهایم و نه سطح عمومی قیمتها مناسب بوده است.
نماینده مردم تهران تأکید کرد: همه دولتها هم در مقایسه با هم یکی کمتر یا یکی بیشتر در این مسئله مقصر بودند اما همه دولتها در این مشکل نقش داشتهاند.
باهنر با تأکید بر اینکه اگر حرفی میزنیم خودمان در رأس افراد مورد انتقاد هستیم، گفت: با این همه منابع و نیروی انسانی خوب نتوانستهایم اقتصاد را سامان ببخشیم.
عضو هیئت رئیسه مجلس تصریح کرد: ما موجود زنده را به فضا فرستادیم و زنده برگرداندیم اما پراید را هنوز نتوانستهایم درست کنیم و یکی از دلایل این است که همه ما رانتخوار نفت شدهایم و از خصوصی تا دولتی و از پولدار تا مستضعف همه به دنبال رانت هستند.
باهنر تأکید کرد: همه ما رانتخوار شدهایم و از پیمانکار تا کارفرما، از خصوصی تا دولتی و از فقیر تا غنی از رانت استفاده میکنیم چنانکه اگر قیمتها را واقعی کنیم، بسیاری از بنگاههای اقتصادی در کشور زیانده هستند.
وی اظهار داشت: چرا بعد از 100 سال از حضور صنعت نفت در ایران نتوانستهایم یک کمپانی نفتی صاحب زنجیره ارزش از بالادستی تا پایین دستی داشته باشیم؟
باهنر در ادامه با اشاره به تصویب قانون بهبود فضای کسب و کار در سال 89 گفت: در این قانون گفتهایم قراردادهایی که دولت با بخش خصوصی میبندد به مراتب از ترکمانچای استعماریتر است چنانکه هرچه را که بخواهند به بخش خصوصی تحمیل میکنند، هر وقت خواستند پول میدهند و هر وقت نخواستند پول نمیدهند و سختترین شرایط را از بخش خصوصی طلب میکنند.
نماینده مجلس ادامه داد: یکی از بحثهای ما این بود که در زمان طراحی فرمت قرارداد، نمایندگانی از بخش خصوصی، کارفرما، پیمانکار و دستگاه قضایی هم حضور داشته باشند.
باهنر افزود: نمیشود که پول پیمانکار را 5 سال با تأخیر بدهند و حتی به اندازه سود بانکی هم به آن اضافه نکنند.
وی با بیان آنکه خود دولتیها هم به هم رحم نمیکنند، گفت: مدیر عامل مپنا به من میگفت چند هزار میلیارد تومان از دولت طلبکاریم اما به خاطر 100 میلیارد تومان مالیات همه حسابهای شرکت را بستهاند.
وی در ادامه اظهار داشت: در بخشهایی که اراده کردیم و کار کردیم خیلی خوب جلو رفتیم چنانکه در این بلبشویی که در منطقه وجود دارد ایران یک کشور با ثبات، قدرتمند، صاحب نظر و صاحب اراده است و در مراودات بینالمللی تکفیریها و داعشیها و تروریستها اگر بتوانند یک ترقه در ایران منفجر کنند 10 برابر دیگر نقاط دستمزد میگیرند.
پیمانکاران در افزایش قیمتها مقصرند
در همین حال مدیر عامل شرکت ملی نفت با بیان اینکه شرایط کار در خارج از کشور حرفهایتر از داخل است، گفت: پیمانکاران داخلی باید به عرصه رقابت در بازارهای بینالمللی وارد شوند.
رکنالدین جوادی در سومین کنگره ملی توسعه نظام پیمانکاری در صنعت نفت، اظهار داشت: نظام پیمانکاری از بخش خصوصی به عنوان مجری و بخش دولتی به عنوان کارفرما تشکیل شده است.
وی افزود: با وجود اقدامات انجام شده، راه درازی برای توسعه نظام پیمانکاری در کشور پیشرو داریم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت با تأکید بر لزوم رعایت مؤلفههای سرعت، کیفیت و قیمت در قراردادهای پیمانکاری، افزود: در تأخیر در اجرای پروژهها و افزایش قیمت قراردادها، هم کارفرمایان و هم پیمانکاران مقصر هستند.
جوادی خاطرنشان کرد: در صورتی که قراردادها به صورت حرفهایتر و با دقت بیشتری امضا شوند قطعاً با انحراف کمتری اجرایی خواهند شد.
وی گفت: معمولاً برای برگزاری مناقصه و امضای قرارداد همه عجله دارند اما زمانی که قرارداد منعقد میشود، تأخیرها شروع میشود.
مدیر عامل شرکت ملی نفت با تشریح برخی از مزیتهای ورود پیمانکاران به عرصه بینالمللی، اظهار داشت: پیمانکاران مان باید با شرکتهای خارجی شریک شده و کار کنند تا از این طریق تجارب بینالمللی به ساختار مدیریتی این شرکتها وارد شود.
معاون امور مهندسی وزیر نفت نیز در این کنگره با اشاره به اینکه درهای وزارت نفت به روی بخش خصوصی باز میشود گفت: سازندگان صنعت نفت اعلام کردهاند که در حال حاضر تنها از 30 درصد ظرفیت خود استفاده کرده و 70 درصد ظرفیت آنها خالی مانده است.
سید عماد حسینی افزود: در دولت گذشته 800 میلیارد دلار درآمد نفتی کسب شد اما سؤال این است که از درآمد هنگفت به دست آمده چه استفادهای برای توسعه صنعت نفت صورت گرفت.
وی با اشاره به ترک تشریفات در دولت گذشته ادامه داد: ترک تشریفات سلیقهای به وفور در دولت گذشته مشاهده شد.
در حاشیه این کنگره مدیر عامل شرکت ملی نفت در پاسخ به سؤال خبرنگاران درباره کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی گفت: تصور میکنیم کاهش قیمت نفت گذراست و تا اجلاس آینده اوپک درباره قیمت صبر میکنیم. رکنالدین جوادی درباره وضعیت گاز در کشور اظهار کرد: فازهای 12، 15 و 16 پارس جنوبی در حال ورود به مدار است و تعهد ما برای تولید گاز به زمستان خواهد رسید.