kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۶۹۳۴
تاریخ انتشار : ۲۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۲۱:۴۵
در پی بالاگرفتن تنش بین واشنگتن و پکن در اقیانوس آرام

آمریکا اتباع خود را از تایوان خارج می‌کند

 

سرویس خارجی-
در میانه افزایش تنش‌ها بین چین و تایوان از یک‌ طرف و تشدید تنش‌ها بین پکن و واشنگتن، آمریکا در حال آماده‌‌سازی برای خارج کردن شهروندانش از این جزیره است.
تمرکز بر روی چین سیاستِ کلی آمریکا و مطابق با استراتژی امنیت ملی این کشور است و با رفت و آمد و روسای جمهور تغییری نمی‌کند؛ چرا که سرعت پیشرفت چین در سال‌های اخیر غرب (با محوریت آمریکا) را شدیداً نگران کرده است، از آن رو که پیشرفت چین را مساوی با افول خود تفسیر می‌کنند. کارشناسان بارها یادآوری کرده‌اند، چین و آمریکا قطعاً در یک رویارویی تندِ «اقتصادی، سیاسی، دیپلماتیک و امنیتی» هستند. یکی از محورهای رویارویی پکن- واشنگتن که حدود 3 سال است ابعاد تازه‌ای پیدا کرده است و شدت فراوانی یافته، مسئله جزیره تایوان و آب‌های مورد مناقشه اطراف آن است. در سال ۱۸۹۵ نیرو‌های ارتش امپراتوری ژاپن به جزیره تایوان حمله و آن را‌ اشغال کردند و نام «فُرمُز» را به روی این جزیره گذاشتند. ارتش ژاپن تا زمان شکست از آمریکا در سال ۱۹۴۵ و پایان یافتن جنگ جهانی دوم در این جزیره حضور داشت و پس از آن هم این جزیره در کنترل چینی‌های مهاجری بوده است که ابتدا سودای گرفتن کل چین و یکپارچه‌ کردن آن داشتند و سپس با فراموش کردن این آرزو، کسب استقلال از چین را دنبال کردند. با احتساب ۵۰ سال ‌اشغال تایوان توسط ژاپن و گذشت ۷۸ سال از پایان جنگ جهانی دوم، اکنون ۱۲۸ سال است که چین در عمل هیچ‌گونه سلطه و حاکمیتی در تایوان ندارد؛ اما مطابق با اصل «چین واحد» این جزیره را همچنان بخشی از خاک خود می‌داند که بالاخره روزی باید به چین بازگردد. روشن است، که آمریکا و به طور کلی غرب موافق با این نیستند و به‌ اشکال مختلف از استقلال‌طلبان تایوانی حمایت می‌کنند و همین دخالت‌ها بحران تایوان را تشدید و خطرناک کرده است.
حالا در صورتی‌ که درگیری بین تایوان و چین رخ دهد ده‌ها هزار آمریکایی شاید در این جزیره گرفتار شوند، برای همین، دولت واشنگتن در حال آماده‌سازی اقداماتی به منظور خارج کردن شهروندانش است. آن‌طور که ایسنا نوشته، یکی از مقام‌های ارشد اطلاعاتی آمریکا گفته: «روند برنامه‌ریزی برای خروج شهروندان آمریکایی از تایوان دست‌کم شش ماه است که در دست اقدام است اما در دو سه ماه گذشته بیشتر شده است. سطح بالای تنش عامل این آماده ‌سازی است.» حالا این پرسش مطرح می‌شود که آیا خبری در راه است؟ یک منبع مطلع دیگر نیز اعلام کرد، حمله روسیه به اوکراین نیز آمریکا را مجبور کرده تا توافق‌هایش را با تایوان مد نظر قرار دهد چون ممکن است عامل اصلی هرگونه تقابل بین پکن و واشنگتن شود. دولت آمریکا اکثر کارمندانش را از سفارت این کشور در کی‌یف دو هفته پیش از ورود سربازان روسی به خاک اوکراین تخلیه کرد و این اقدام پس از آن انجام شد که برای چندین ماه به شهروندانش در اوکراین هشدار می‌داد اوکراین را ترک کنند. وزارت خارجه آمریکا البته به شهروندان این کشور بابت عدم مسافرت به تایوان هشداری نداده و در حال حاضر اعلام کرده که این جزیره در پایین‌ترین سطح هشدار برای مسافرت است.
برگزاری رزمایش‌هایی با گلوله واقعی در شمال تایوان
همچنین همزمان با این‌که آمریکا و متحدانش رزمایش‌هایی را در غرب پاسیفیک برگزار می‌کنند، چین دیروز (سه‌شنبه؛ 23 خرداد – 13 ژوئن) رزمایش‌هایی با گلوله واقعی را در دریای چین شرقی در نزدیکی شمال تایوان برگزار کرده است. چین معمولا رزمایشاتی را در امتداد سواحل خود برگزار می‌کند، اما این رزمایش‌هایی که در اطراف تایوان، جزیره‌ای که چین آن را بخشی از خاک خود می‌داند، برگزار می‌شوند توجهات زیادی را به سمت خود جلب می‌کند. اداره «ایمنی دریایی چین» از صبح دیروز تا اواسط بعد از ظهر برای منطقه‌ای در حوالی شهر «تایژو» در استان ژجیانگ برای انجام رزمایش‌های شلیک از کشتی‌های جنگی با گلوله‌های واقعی هشدار منطقه دریانوردی ممنوع صادر کرد.