الاخبار: آلسعود در پوشش آشتی با همسایگان اعدام شیعیان را تشدید کرده است
سرویس خارجی-
در پی تحولات اخیر در سیاست خارجی رژیم سعودی، برخی خیال میکردند که این رژیم تغییر ماهوی کرده است. به نظر میرسد نباید از رژیم سعودی، حداقل در کوتاه مدت، انتظار تغییرات بنیانی داشت. روزنامه الاخبار لبنان در گزارشی در این باره نوشته که آخرین فصل از سریالهای اعدام در عربستان، اعدام سه شهروند از اهالی شهر «العوامیه» در استان شیعهنشین «القطیف» به نامهای «زکریا المحیشی»، «حسین المحیشی» و «فاضل انصیف» بود که طبق اتهامات تکراری یعنی «تشکیل تیم تروریستی، تیراندازی با هدف برهم زدن امنیت و ثبات و تصمیم به قتل سربازان» صورت گرفت که وزارت کشور عربستان یکشنبه آن را علنی کرد. این اتهامات دقیقا همان اتهاماتی بودند که اخیرا علیه «جعفر سلطان» و «صادق ثامر» دو شهروند بحرینی مقیم عربستان مطرح شدند و مقامات ریاض این دو را ۲۹ ماه مه و بدون اطلاع خانوادههایشان گردن زدند. تمامی این اعدامها در زمره قتلهای تعزیزی قرار میگیرند، به این معنا که احکام آنها بنا به تشخیص قاضی صادر میشود نه بر اساس مجازات مقرر در دستگاه قضایی. آنطور که ایسنا از این روزنامه لبنانی نقل کرده یک زن اهل قطیف عربستان که منطقهای شیعهنشین است، در اینباره میگوید: «اعدامهای سیاسی ما را از وجود فرزندانمان، دیدنشان، دیدار خداحافظی، دفن و حتی محل دفنشان محروم میکند و همه این موارد برای خانوادههای داغدار از این اعدامها ممنوع است.» وی که به دلایل امنیتی حاضر به افشای هویتش نشده است به الاخبار گفته: «قطیف داغدار است و عزا منطقه را
فرا گرفته و حزن و ناراحتی تقریبا در تمامی خانهها حاکم است.» همچنین «حسن الصالح»، مخالف و فعال سیاسی سعودی اهل قطیف در این باره فاش کرد: «مقامات سعودی علاوهبر ممانعت از تحویل اجساد به خانوادهها و برگزاری مراسم تشییع و تدفین، از میزبانی خانوادهها از عزاداران جلوگیری میکنند و حتی تسلیت بستگان فرد اعدام شده به خانواده وی را منع میکنند تا این عزاداری محدود به پدر، مادر، برادران و خواهرانی شود که در یک خانه هستند.» گفتنی است، اغلب کارشناسان معتقد هستند که زمان و نوع اعدامها حاکی از سیاسی بودن آنها است و بر این نکته تاکید میکند که این احکام در چارچوب یک روند قضایی صادر نمیشوند؛ به ویژه که اغلب احکام اعدام تعزیزی هستند، یعنی بر اساس ارزیابی قاضی از اهداف متهم است و نه بر اساس شواهد محسوس اعمال مجرمانه منتسب به وی که با ادله ظاهری و با موازین روشن قانونی ثابت میشود و همین مسئله نگرانی خانوادههای در معرض اعدام را به همراه داشته است.
پشت پرده سفر بلینکن به ریاض
خبر دیگر از عربستان آنکه خبرگزاری آمریکایی هدف اصلی سفر وزیر خارجه آمریکا به عربستان را حل شکاف عمیق ایجاد شده در روابط واشنگتن-ریاض پس از یک دوره جنگ لفظی عنوان کرد. «بلومبرگ» در گزارشی تحلیلی به اهداف سفر «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا به عربستان پرداخته و نوشت که واشنگتن به دنبال حل گام به گام «شکاف عمیق» ایجادشده در روابط بین دو کشور است. بلومبرگ به سفر آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا به عربستان پرداخت و این سفر را نشانهای از بهبود روابط میان دو کشور پس از اختلافات سال گذشته بر سر تولید نفت ارزیابی کرد: «دولت جو بایدن، بر اصلاح روابط با ریاض تاکید دارد؛ چراکه عربستان پیش از اتفاقات اوپک پلاس یکی از نزدیکترین همپیمانان واشنگتن در خاورمیانه بوده است.»