نقض خطرناک حقوق کودکان در جنگ سودان
سرویس خارجی-
هیئت سازمان ملل در سودان با بیان اینکه درگیریهای خونین در این کشور همچنان ادامه دارد، طرفین درگیر را به ارتکاب نقضهای سنگین علیه حقوق کودکان متهم کرد.
درگیریها میان نیروهای «عبدالفتاح البرهان»، رئیس ارتش و نیروهای «محمد حمدان دقلو» معروف به «حمیدتی»، فرمانده نیروهای واکنش سریع ۱۵آوریل (26 فروردین) در یکی از پادگانهای نیروهای واکنش سریع در منطقه سوبا در نزدیکی شهرک ورزشی آغاز شد؛ اما چند دقیقه بعد به جبهههای مختلف در خارطوم از جمله مقر فرماندهی ارتش، فرودگاه خارطوم و کاخ ریاستجمهوری رسید و تاکنون بسیاری از مناطق این کشور را گرفتار آشوب کرده است. به نظر هم نمیرسد به زودی گشایشی شود و صلحی برقرار شود و این بحران که تاکنون حدود 900 کشته برجای گذاشته است، به نظر تا زمانی نامعلوم ادامه خواهد داشت، شاید مثل آنچه در لیبی رخ داد. پیش از این امیدهایی برای حل و فصل اختلافات میان دو طرف از راه گفتوگو وجود داشت اما این امیدها به مرور کمرنگتر شد تا این که این جنگ افق را به کلی تیره کرد و این کشور آفریقایی به ورطه هرج و مرج افتاد. وقتی کشوری دچار هرج و مرج میشود، همه ساحتهای زندگی مردم آن دستخوش مصائب میشود؛ این میان شاید کودکان بیدفاعترین کسانی باشند که مورد ظلم قرار میگیرند. هیئت سازمان ملل در سودان با صدور بیانیهای وضعیت سودان را بسیار نگرانکننده خواند و اعلام کرد، دفتر هیئت سازمان ملل در حفاظت از غیرنظامیان (یونیتامس) به نظارت بر وضعیت حقوق بشر و حفاظت در کشور ادامه میدهد. تداوم درگیریها در مناطق مختلف سودان شهروندان از جمله زنان و کودکان را تحت تاثیر قرار داده است.
آنطور که ایسنا نوشته، در این بیانیه آمده است، مقامات حقوق بشر تعداد زیادی رویداد از جمله قتل، دستگیری، ناپدید شدن احتمالی، حمله به بیمارستانها، خشونت جنسی و سایر آزارهای شدید علیه کودکان را که توسط هر دو طرف درگیر انجام شده است، ثبت کردهاند. این مقامات با هر دو طرف درگیر تماس گرفته و خواستار اقدام علیه عاملان و محافظت از غیرنظامیان و اموال آنها هستند. گفتنی است، استاندار منطقه دارفور روز یکشنبه اعلام کرد، با ادامه غارتها و قتلها این منطقه و شهروندان مستقر در آن در معرض نقضهای وحشتناک حقوق خود هستند. وی با توجه به تشدید بحران انسانی سودان از سازمان ملل خواست، از هر طریقی که میتواند کمکهای انسانی را به این منطقه بفرستد. سودان سومین یا شاید دومین تولیدکننده بزرگ طلا در آفریقا است، اما بر اساس گزارش چندی پیشِ «سی.اِن.اِن»،
حدود ۹۰ درصد طلای آن به صورت غیرقانونی فروخته میشود؛ خود این نمونه «ریشهدار» بودن هرج و مرج در این کشور آفریقایی را نمایان میکند. در واقع جنگ کنونی سودان ظهور و بروزِ تشدید شده همین هرج و مرج ریشهدارِ تاریخی است.
چرا باید نگران سودان بود؟
تخمین زده میشود که ۱۵.۸ میلیون نفر در سودان- حدود یک سوم جمعیت- قبل از شروع درگیری به کمکهای بشر دوستانه نیاز داشتند و این تعداد احتمالاً با ادامه درگیریها افزایش مییابد. با بسته شدن فرودگاه بینالمللی و اکثر جادههای اصلی به دلیل جنگ، این احتمال که بخش وسیعی از کشور به زودی با کمبود منابع حیاتی مواجه شود، افزایش مییابد. با ادامه جنگ در شهرها و با تخریب بیشتر زیرساختهای غیرنظامی مانند بیمارستانها، ایستگاههای پمپاژ آب و نیروگاهها، ساکنان مناطق شهری و روستایی تحت فشار قرار خواهند گرفت.