روند حذف دلار از مبادلات تجاری ایران و پاکستان کلید خورده است
به گزارش خبرگزاری فارس، وزارت بازرگانی پاکستان روز شنبه با صدور بیانیه رسمی اعلام کرد: «دستور ویژهای صادر شده است تا مبادلات پایاپای با افغانستان، ایران و روسیه در برخی کالاها مجاز باشد و واردات گاز، بنزین و سایر کالاها از ایران و روسیه از طریق سیستم پایاپای انجام میشود.»
ناظران اقتصادی و خبرنگاران پاکستانی از تصمیم دولت پاکستان برای اجرای سازوکار پایاپای در تجارت با ایران استقبال کردند و از آغاز روند حذف دلار از مبادلات تجاری با ایران خبر دادند. ناظران اقتصادی در پاکستان از سیاست جدید وزارت بازرگانی این کشور به منظور تسهیل واردات و صادرات با ایران براساس سازوکار مبادله پایاپای استقبال کردند و معتقدند از این طریق وابستگی به دلار در تجارت دوجانبه کاهش مییابد و از تجارت غیررسمی و قاچاق جلوگیری میشود.
این قانون بازتاب گستردهای در رسانههای مکتوب و الکترونیکی پاکستان داشت و کارشناسان معتقدند این طرح تاثیر مثبتی در کاهش فشار دلار و بهبود وضعیت واردات و صادرات پاکستان خواهد داشت.
روزنامههای پاکستانی نوشتند که اجرای رسمی سازوکار مبادله کالا در تجارت با ایران، روسیه و افغانستان به ویژه تسهیل واردات فرآوردههای نفتی از کشور همسایه ایران، خبر خوشی را برای جامعه تجاری و صنعتی پاکستان دارد.
دولت پاکستان که با کمبود ذخایر ارزی مواجه است و این ذخایر تنها برای واردات یک ماه این کشور کافی است به شدت تلاش میکند تا بحران تراز پرداختها را مدیریت و نرخ تورم را کنترل کند. نرخ تورم این کشور ماه گذشته به رکورد نزدیک به 38 درصد رسید.
برنامه پاکستان برای تهاتر با ایران
«ساجد امین»؛ معاون موسسه سیاست توسعه پایدار گفت: پاکستان میتواند به صورت ویژه از واردات نفت و انرژی از ایران و روسیه بدون نیاز بیشتر به دلار، سود ببرد. با توجه به کمبود دلار که کشورها با آن مواجه هستند فرصت تهاتر کالا از اهمیت برخوردار است. اگرچه ممکن است این اقدام قاچاق ارز به ویژه در مرز افغانستان را حل نکند اما میتواند مانع قاچاق کالا (نظیر گازوئیل) از ایران و از افغانستان شود. انجمن فروشندگان نفت پاکستان در ماه می(اردیبهشت) ابراز ناراحتی کرد که بیش از 35 درصد گازوئیل فروخته شده در پاکستان از ایران قاچاق شده است.
60 درصد تجارت ایران و روسیه
با روبل و ریال
همچنین به گزارش خبرگزاری تسنیم، «هادی تیزهوش تابان»؛ رئیس اتاق بازرگانی ایران و روسیه در مورد توسعه روابط دو کشور، اظهار داشت: ایران و روسیه با راهاندازی یک سیستم تسویهحساب با استفاده از ارزهای خود شروع به برداشتن برخی گامهای بالقوه مهم برای حذف دلار آمریکا از تجارت دوجانبه خود کردهاند.
وی تاکید کرد: قرارداد بین بانکهای مرکزی روسیه و ایران که به طور رسمی در 29 ژانویه برای اتصال سیستمهای انتقال بین بانکی آنها به امضا رسید بسیار حائز اهمیت است و با تایید مقامات روسی روبل و ریال در تسویههای متقابل از 60 درصد فراتر رفته که موفقیت استفاده مشترک از سیستمهای پرداخت ملی میر و شتاب را تایید کرد.