kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۵۸۷
تاریخ انتشار : ۲۱ مهر ۱۳۹۳ - ۱۹:۱۸

بیماری‌های مرگبار دنیا

درحالی که این روزها بخش زیادی از خبرهای حوزه سلامت به شیوع ویروس مرگبار ابولا، تلفات آن، تولید واکسن و سایر راه‌های مقابله با این ویروس اختصاص پیدا کرده و سرطان سینه نیز در کانون توجه رسانه‌های حوزه پزشکی قرار گرفته اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که هیچ یک از این دو بیماری جزء مرگبارترین بیماری‌های جهان نیستند.


همچنین ذکر این نکته قابل توجه است که از میان مرگبارترین بیماری‌ها چند مورد از آنها تا حدودی قابل پیشگیری هستند. محل زندگی، شرایط دسترسی افراد به خدمات پیشگیرانه و کیفیت خدمات درمانی از فاکتورهای مهم در این زمینه به حساب می‌آیند.
هلث لاین در مطلبی در این‌باره نوشت: هرچند پنج مورد از مرگبارترین بیماری‌های جهان در دهه گذشته خیلی تغییر نکرده‌اند اما توانسته‌ایم میزان مرگ و میرها را در برخی مرگبارترین بیماری‌ها تا حدودی کاهش دهیم.
در این مقاله 10 نمونه از مرگبارترین بیماری‌های جهان به اختصار شرح داده شده‌اند:
 بیماری عروق کرونری
مرگبارترین بیماری در جهان بیماری عروق کرونری است. این بیماری زمانی بروز می‌کند که رگ‌های خونی تأمین‌کننده خون به قلب باریک و تنگ‌تر می‌شوند. سازمان جهانی بهداشت (WHO) برآورد کرده است در سال 2012 میلادی بیش از هفت میلیون نفر بر اثر ابتلا به بیماری عروق کرونری جان خود را از دست داده‌اند، فشار خون بالا، کلسترول بالا و سیگار از جمله مهم‌ترین فاکتورهای خطرزا در بروز بیماری عروق کرونری هستند.
 سکته مغزی
سکته مغزی زمانی اتفاق می‌افتد که یکی از عروق مغز مسدود شود و در نتیجه طی چند دقیقه سلول‌های مغزی که از دریافت اکسیژن محروم می‌شوند از بین می‌روند. طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت در سال 2012 میلادی بیش از شش میلیون و 700 نفر بر اثر سکته مغزی فوت کرده‌اند. این رقم 9/11 درصد از میزان تمامی موارد مرگ و میرها را به خود اختصاص می‌دهد.
 بیماری مزمن انسداد ریوی
این بیماری یک عارضه ریوی پیش رونده و مزمن است که تنفس را در فرد با مشکل روبه‌رو می‌کند. برونشیت مزمن و «آمفیزم» انواعی از بیماری مزمن انسداد ریوی به حساب می‌آیند. طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت در سال 2012 میلادی بیش از سه میلیون نفر بر اثر ابتلا به این بیماری فوت کرده‌اند. اصلی‌ترین دلیل بروز این بیماری استعمال تنباکو است و فاکتور دیگر می‌تواند آلودگی هوا باشد.
 عفونت تنفسی تحتانی
سازمان جهانی بهداشت برآورد کرده است در سال 2012 میلادی عفونت تنفسی تحتانی علت مرگ سه میلیون انسان بوده است. این گروه از بیماری‌ها شامل ذات‌الریه، برونشیت و آنفلوآنزا می‌شود.
 سرطان نای، نایژه و ریه
این سه بیماری همگی جزو سرطان‌های تنفسی هستند. دلایل اصلی این سرطان استعمال سیگار، قرار گرفتن در معرض دود سیگار و مواد سمی زیست‌محیطی به حساب می‌آید. در سال 2012 میلادی طبق برآورد سازمان جهانی بهداشت یک میلیون و 600 هزار تن بر اثر ابتلا به این بیماری‌ها جان خود را از دست داده‌اند.
 ایدز
ویروسHIV با حمله به سیستم ایمنی بدن موجب بروز بیماری ایدز می‌شود که یک بیماری کشنده و مزمن به حساب می‌آید. از زمان شروع این بیماری تقریباً 39 میلیون تن براثر ابتلا به آن جان خود را از دست داده‌اند. تعداد قربانیان این بیماری در سال 2013 میلادی یک میلیون و 500 هزار نفر بوده است.
 بیماری‌های ناشی از اسهال
زمانی که فرد برای چند روز کوتاه دچار این بیماری شود بدن میزان زیادی آب و نمک و سایر املاح را از دست می‌دهد و از دست رفتن آب بدن می‌تواند عامل مرگ بیمار باشد. اسهال معمولاً براثر آلودگی روده و از طریق باکتری و ویروس بروز می‌کند. این نوع از آلودگی به راحتی از طریق آب و غذای آلوده منتشر می‌شود. طبق برآورد سازمان جهانی بهداشت در سال 2012 میلادی یک میلیون و 500 هزار نفر بر اثر ابتلا به این بیماری در جهان فوت کرده‌اند.
 دیابت
دیابت به گروهی از بیماری‌ها اطلاق می‌شود که بر میزان تولید انسولین در بدن و مصرف آن تأثیر می‌گذارند. در دیابت نوع1، پانکراس، انسولین تولید نمی‌کند که دلیل آن مشخص نیست. در دیابت نوع2 پانکراس میزان کافی از انسولین را تولید نمی‌کند یا انسولین تولیدی را به درستی مصرف نمی‌کند. دیابت نوع2 می‌تواند از فاکتورهای مختلفی همچون رژیم غذایی نامناسب، نداشتن فعالیت جسمی یا اضافه وزن ناشی شود.
 سل
سل بیماری هوازی به حساب می‌آید که اغلب درمان آن موفقیت‌آمیز است هرچند برخی گونه‌های سل در برابر شیوه‌های درمانی رایج مقاوم هستند. طبق آمار سازمان جهانی بهداشت در سال2012، حدود 900 هزار نفر به دلیل ابتلا به سل جان خود را از دست داده‌اند.