دیروز برگزار شد
جلسه محرمانه دولت بایدن با سنای آمریکا درباره ایران و مذاکرات لغو تحریمها
یک رسانه آمریکایی به نقل از منابع مطلع خبر داد که جلسه محرمانه درباره ایران با حضور نمایندگان ارشد دولت جو بایدن در کنگره این کشور، عصر روز سهشنبه (به وقت واشنگتن) برگزار شد.
در شرایطی که مواضع ضدایرانی آمریکا و تعلل آن برای بازگشت به تعهدات برجامی خود ادامه دارد، دولت جو بایدن در یک نشست محرمانه در ساختمان کنگره برای سناتورهای آمریکایی جلسه توجیهی درباره ایران برگزار کرد.
وبگاه خبری-تحلیلی پولیتیکو شامگاه دوشنبه (به وقت تهران) گزارشی به نقل از هفت تن از کارکنان کنگره و مقامهای آمریکایی منتشر کرد و در آن خبر داد که یک جلسه محرمانه با موضوع ایران در کنگره برگزار میشود.
بنا بر این گزارش، وندی شرمن قائممقام وزارت خارجه آمریکا، «مورگان مویر» نایب رئیس سازمان اطلاعات ملی، «برایان نیلسون» معاون وزیر خزانهداری در امور تروریسم و اطلاعات مالی، «استفان کهلر» رئیس بخش استراتژی، سیاستگذاری و برنامههای ستاد مشترک نیروهای مسلح در این جلسه حاضر شدهاند.
مقامهای ارشد دولت جو بایدن روز سهشنبه ساعت ۱۶ (به وقت محلی واشنگتن) در جلسه محرمانه در کنگره حاضر شده و سناتورهای آمریکایی را در جریان آخرین خبرها درباره ایران قرار داده و به سؤالات آنها پاسخ دادند.
پالیتیکو همچنین خبر داد که «رابرت مالی» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در این جلسه غایب بود. به گفته این رسانه آمریکایی، «به ما گفته شد که او (رابرت مالی) در مرخصی بسر میبرد اما آبرام پالی معاون او در کنار وندی شرمن در جلسه حضور یافت.»
میچ مک کانل رهبر اقلیت سناتورهای جمهوریخواه آمریکایی چند ماه قبل از دولت جو بایدن خواسته بود که یک جلسه توجیهی برای سناتورها با موضوع ایران برگزار کند.
رهبر سناتورهای جمهوریخواه در توضیح چرایی ضرورت برگزاری این جلسه مدعی شده بود که «تهدید ایران در دوره ریاست جمهوری جو بایدن، شدیدتر شده است.»
پولیتیکو در گزارش خود خبر داد که وندی شرمن نفر دوم وزارت خارجه آمریکا از فرصت این نشست توجیهی و محرمانه برای مطلع کردن سناتورها درباره آخرین وضعیت مذاکرات هستهای با ایران استفاده خواهد کرد.
«یک دستیار مجلس سنا وابسته به حزب دموکرات» که نخواست نامش منتشر شود، گفته است که « در مذاکرات هستهای (با ایران) پیشرفت حاصل شده است». این مقام ناشناس آمریکایی، توضیح بیشتری در این باره نداد.
بنا بر گزارش پولیتیکو، در این نشست همچنین درباره مسائلی از قبیل «تهدیدات کلی ایران علیه ایالات متحده و شرکای منطقهاش آن به طور خاص اسرائیل» صحبت خواهد شد. جلسه توجیهی دولت بایدن برای سناتورهای آمریکایی درباره ایران در حالی برگزار شد که طبق گزارش اخیر «وال استریت ژورنال»، کشورهای اروپایی با توجه به پیشرفتهای برنامه هستهای ایران کاخ سفید را برای احیای دیپلماسی با ایران تحت فشار قرار دادهاند.
بنا بر روایت این روزنامه آمریکایی، کشورهای اروپایی که از پیشرفتهای ایران در زمینه غنیسازی اورانیوم نگران هستند دولت بایدن را برای احیای مسیر دیپلماسی با ایران با هدف جلوگیری از بحران هستهای احتمالی تحت فشار قرار دادهاند.
تدارک دولت جو بایدن برای برگزاری جلسه توجیهی با حضور سناتورها در شرایطی رسانهای شده که دولت او بهرغم ادعاها درباره مخالفت با مواضع دولت دونالد ترامپ رئیسجمهور سابق و جمهوریخواه آمریکا درباره ایران و توافق هستهای برجام، همچنان همان سیاستهای قبلی را دنبال کرده و نشان داده برای به نتیجه رسیدن مذاکرات لغو تحریمهای ایران اراده سیاسی ندارد.
لفاظی وزیر خارجه انگلیس علیه برنامه هستهای ایران
جیمز کلورلی، وزیر خارجه انگلیس در مصاحبه با «فاکس نیوز دیجیتال» به تکرار اتهامات علیه برنامه صلحآمیز هستهای ایران پرداخت و گفت: جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای همچنان یک اولویت مطلق در سیاست خارجی انگلیس است. ما با اعضای چهارگانه، فرانسه، آلمان و ایالات متحده از نزدیک کار کردهایم...در اعمال تحریمها، و بدیهی است که از نزدیک میدانیم همراه با آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای ممانعت از دستیابی ایران به سلاح هستهای چه میکنیم.
وی در ادامه اظهارات ضدایرانیاش تاکید کرد ممانعت از دستیابی ایران به سلاح هستهای همیشه یک اولویت سیاست خارجی انگلیس خواهد بود. او همچنین از روسیه انتقاد کرد و مدعی شد هیچ کس به استفاده از تسلیحات هستهای علیه مسکو تهدید نمیکند و لفاظی فقط از سوی خود ولادیمیر پوتین انجام میشود.
کلورلی هفته پیش به واشنگتن سفر کرد تا بر حمایت از اوکراین مقابل روسیه تاکید کند و با «آنتونی بلینکن» همتای آمریکایی خود گفتوگو کرد.
او در اظهاراتش پویایی را «روابط کاری عالی» خواند که به ادعای وی، به این بستگی دارد که چطور دو متحد (آمریکا و انگلیس) اختلافاتشان را رفع و رجوع میکنند.
به نوشته فاکسنیوز، «تروریستی» اعلام نکردن سپاه از سوی انگلیس بهرغم انجام اقدام مشابه توسط آمریکا، به نقطه اختلاف آشکار واشنگتن و لندن تبدیل شده است. کلورلی در این خصوص در ادامه لفاظی ضدایرانی خود گفت تنها دولت آمریکا سپاه را تروریستی اعلام کرده، و بریتانیا همچنان به ارزیابی و تعیین «موثرترین راه محدود کردن فعالیتهای مخرب سپاه و در واقع دولت ایران ادامه میدهد».
طبق این گزارش کلورلی گفت: ما البته این تصمیمات را تحت بررسی دائم قرار میدهیم؛ اما تصمیماتی که ما در بریتانیا میگیریم همیشه بر مبنای تعهد اولیه ما خواهد بود که حفظ امنیت شهروندان بریتانیا و مردم منطقه است.
کلورلی در سفر به آمریکا هم در کنار «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری مشترک به تکرار ادعاها علیه ایران پرداخت.
او مدعی شد: تهدید دیگر برای صلح و امنیت بینالمللی از برنامه هستهای ایران ناشی میشود که هیچگاه پیشرفتهتر از این نبوده است. آمریکا و انگلیس مصمم هستند که ایران هرگز نباید به سلاح هستهای دست پیدا کند.
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هستهای خود متهم کردهاند. ایران این ادعاها را رد کرده است.
این در حالی است که ایران به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلحآمیز دارد.