درخواست نمایندگان ۶۰ کشور جهان برای بازدید از نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران
آیتالله سید ابراهیم رئیسی صبح دیروز یکشنبه در آیین افتتاحیه پنجمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران، برگزاری چنین نمایشگاههایی را در برقراری ارتباطات جدید و ارتقای ارتباطات موجود میان فعالان اقتصادی و تجاری کشورمان با دیگر کشورها بسیار موثر و مثبت ارزیابی کرد.
رئیسجمهور با بیان اینکه ایران پیش از این بیشتر با صنایع نفت و گاز شناخته میشد، گفت: به دلیل تاکید بر توانمندیهای کشور در حوزه نفت و گاز، دیگر توانمندیهای و ظرفیتهای کشور هم در زمینه معرفی این توانمندیها و هم در زمینه ارتباطات لازم برای رونق و توسعه مورد غفلت قرار میگرفت.
رئیسی افزود: امروز با توجه به تلاش دولت برای توجه متوازن و متناسب به همه عرصههای فعالیت اقتصادی و تولیدی و پرهیز از نگاه تک ساحتی به حوزه نفت و گاز، سطح روابط اقتصادی و تجاری کشورمان با دیگر کشورها در عرصههای جدید به سرعت میتواند ارتقا یابد.
رئیسجمهور اولین گام در توسعه روابط اقتصادی و تجاری را معرفی ظرفیتها و توانمندیهای داخلی و شناخت متقابل ظرفیتهای کشورهای دیگر دانست و اظهار داشت: دفاتر بازرگانی در کشورها متکفل امر معرفی ظرفیتهای اقتصادی و تجاری متقابل هستند و در دولت سیزدهم تلاش کردهایم دفاتر تجاری ایران در کشورهایی که در آنها فاقد دفتر بودیم، فعال شود.
آیتالله رئیسی همچنین برگزاری رویدادهایی مثل نمایشگاه توانمندیهای تولیدی و صادراتی کشور را زمینه خوبی برای معرفی این ظرفیتها در داخل و خارج کشور برشمرد و تصریح کرد: در همین نمایشگاه بیش از ۷۰۰ مجموعه صنعتی، معدنی و صادراتی حضور دارند تا دستاوردهای ایران در حوزههای مختلف به ویژه در زمینه فعالیتهای دانشبنیان را که توانسته استانداردهای مورد قبول دنیا را نیز کسب کند و به مرحله تجاری برسد، به دنیا معرفی کنند.
رئیسجمهور با اشاره به دستاوردهای خوب تولیدکنندگان کشورمان در عرصههای سلامت، تجهیزات پزشکی و از جمله ساخت مجموعه کامل تجهیزات اتاق عمل و تامین ۹۵درصد نیازهای دارویی در داخل کشور خاطرنشان کرد: همچنین امروز تولیدکنندگان کشورمان در عرصه صنایع فولادی، پتروشیمی و بسیاری صنایع دیگر به رغم فشارها و تحریمهای گسترده دستاوردهای قابل توجهی داشتهاند که رسیدن به آنها در شرایط تحریمی باعث شگفتی ناظران خارجی شده است.
رئیسی با بیان اینکه دشمنان به دستیابی ایران به دستاوردهای پیشرفته تولیدی و صنعتی حساسیت دارند، اما دانشمندان ایرانی امروز بسیاری از علوم از جمله علوم نظامی و هستهای را در کشور بومیسازی کردهاند، گفت: امروز دانشمندان و فعالان ایرانی علوم هستهای و نظامی و خیلی از علوم دیگر را در کشورمان بومی کردهاند و دیگر این دانشها در ایران وابسته به حضور و فعالیت یک کارشناس خارجی یا حتی یک یا چند کارشناس داخلی نیستند. رئیسجمهور با اشاره به اینکه امروز جمهوری اسلامی در زمینه دانشبنیان کردن و بومیسازی شاخههای مختلف علمی صاحبنظر و دارای حرف برای گفتن است، افزود: امروز محققان ایرانی در پژوهشگاههای کشور که در شاخههای مختلف علمی مشغول فعالیت هستند و اگر چه این میزان فعالیت علمی و پژوهشی را کافی نمیدانیم اما همین میزان از فعالیتهای علمی نیز بسیار افتخارآفرین است. آیتالله رئیسی با بیان اینکه دشمنان وقتی دیدند ایران را در هر عرصهای که تحریم میکنند، در آن عرصه دانشمندان ایرانی کمبودها و کاستیها را به سرعت جبران میکنند، ناچار به اعتراف به شکست سیاست فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی شدند، اظهار داشت: یکی از جلوههای خنثی شدن تحریمها برگزاری همین نمایشگاه از جلوههای توانمندی کارشناسان و متخصصان ایرانی است که تجاریسازی شده و قابل رقابت با تولیدات جهانی است. رئیسجمهور با تاکید بر اینکه در جمهوری اسلامی به هیچ وجه رشد و تولید کشور را به مذاکرات سیاسی گره نزده و نخواهیم زد، افزود: مذاکرات سیاسی یک روندی دارد که عزتمندانه پیش خواهد رفت و ما هم از موضع اقتداری که جمهوری اسلامی به برکت خون مطهر شهدا از آن برخوردار است، با عزت مذاکرات را دنبال میکنیم و این آمریکاییها بودند که میز مذاکره را ترک کردند.
رئیسی اضافه کرد: آنها پیمانشکنی کردند ولی ما بر پیمانها استوار ماندیم. آنها تعهداتشان را نقض کردند، اروپاییها تعهداتشان را انجام ندادند، اما ما این افتخار را داریم که تاکنون آژانس انرژی اتمی ۱۵ بار اعلام کرده که جمهوری اسلامی به تعهداتش عمل کرده است. این آمریکاییها و کشورهای غربی بودند که به پیمان خود پشتپا زدند و میز مذاکره را ترک کردند، اما ایران حرف منطقی و متین دارد و میز مذاکره را ترک نکرده و خود اروپاییها هم اذعان کردند که حرفهای ایران عقلانی است.
گفتنی است پنجمین نمایشگاه توانمندی صادراتی جمهوری اسلامی ایران با حضور حدود ۷۵۰ شرکت داخلی و با عرضه ۱۲ گروه کالایی از جمله محصولات دانشبنیان، تجهیزات پزشکی، لوازم خانگی، صنعت، مواد غذایی، پتروشیمی، ساختمان، صنایع دستی، خدمات فنی و مهندسی و... با هدف افزایش مقاصد و گروه کالاهای صادراتی برگزار میشود.
نمایندگان ۶۰ کشور درخواست بازدید از این نمایشگاه را داشتهاند و پیشبینی شده است حدود هزار و ۲۰۰ تا دو هزار نفر از مسئولان و تجار کشورهای مختلف برای بازدید از نمایشگاه در ایران حضور یابند.
افرادی که به تحول در آموزش و پرورش اعتقاد و باور ندارند کنار بروند
رئیسجمهور همچنین در آیین تجلیل و بزرگداشت مقام معلم که پیش از ظهر دیروز یکشنبه در پردیس نسیبه دانشگاه فرهنگیان برگزار شد، با اشاره به بیانات جامع رهبری معظم انقلاب در دیدار با معلمان، اقتضای اجرای توصیهها و منویات ایشان را تلاش مضاعف در آموزش و پرورش و سایر دستگاههای مربوطه عنوان کرد و گفت: اساتید و دانشجویان دانشگاه فرهنگیان نیز در انجام این تحول، یعنی هدایت وضع موجود به سمت وضع مطلوب، رفع کاستیها و تقویت نقاط قوت باید تلاش مضاعف کنند.
رئیسجمهور در ادامه تحول در نظام آموزشی کشور را نیازمند اتاقهای اندیشهورزی دانست و اظهار داشت: در اجرای این تحول دانشگاه فرهنگیان بهترین گزینه و دانشجویان و اساتید آن بهترین مشاوران برای پیشرفت کار در آموزش و پرورش هستند.
رئیسی با تأکید بر اهمیت نقش اساتید و دانشجویان آیندهنگر و آیندهساز در اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، افزود: اینکه میگویند ایجاد تحول از مدرسه آغاز میشود، سخن درست و حکیمانهای است، لذا تأکید دارم که در تهیه و تنظیم طرحهای تحولی در آموزش و پرورش حتماً از نظرات اساتید و دانشجویان این دانشگاه که آیندهسازان کشورند بهگونهای استفاده شود که نسبت به این طرحها بیگانه نباشند.
رئیسجمهور با بیان اینکه طی ۴ دهه گذشته به برکت پیروزی انقلاب اسلامی، تجربیات بسیار خوبی در حوزه تعلیم و تربیت کسب شده است، تصریح کرد: دوره آزمون و خطا در حوزه تعلیم و تربیت گذشته و همه تصمیمات و کیفیت اجرای آنها باید دقیق و برنامهریزی شده باشد. آیتالله رئیسی مهمترین دستور کار شورایعالی آموزش و پرورش را اجرای منویات رهبری و بررسی چرایی عدم اجرایی شدن سند تحول بنیادین دانست و گفت: اگر کسانی در آموزش و پرورش آمادگی یا روحیه تحولخواهی ندارند، در هر پست و سمتی که هستند حتماً باید از سر راه کنار بروند تا تحول در این وزارتخانه ایجاد شود. رئیسجمهور باور، عزم و اراده جدی و عمل و اقدام در میدان را ۳ لازمه مهم تحول دانست و اظهار داشت: انتخاب مدیران در حوزههای مختلف و در همه سطوح به ویژه در دانشگاه فرهنگیان باید مبتنی بر نگاه تحولگرایانه باشد چرا که این دانشگاه کانون تحول در آموزش و پرورش است و اگر این کانون به وظایف خود عمل نکند، تحول ایجاد نخواهد شد. رئیسجمهور خلاقیت ابتکار، مهارتآموزی و مهارتافزایی را از جمله نیازهای ضروری کشور دانست و گفت: در وزارت آموزش و پرورش نیز باید موضوع «پرورش» و «آموزش» به صورت توأمان مورد توجه قرار گیرد.
آیتالله رئیسی با اشاره به اهمیت جایگاه معلم در نظام حکمرانی کشور، اظهار داشت: این معلم است که نیروی مستعده و متعلم را به شکوفایی میرساند و جامعه مبتنی بر علم را پایهگذاری میکند.
رئیسجمهور در ادامه توجه به افزایش بهرهوری در کنار ارتقای علم در آموزش و پرورش را مورد تأکید قرار داد و گفت: هزینه کردن در آموزش و پرورش را سرمایهگذاری برای کشور میدانیم، اما مهم است که به صورت ماهانه و حتی هفتگی میزان بهرهوری را ارزیابی کرد.
رئیسی در ادامه مصونسازی جوانان و نوجوانان در مواجهه با شبیخون فرهنگی غرب را در گرو تحول در آموزش و پرورش و دانشگاه فرهنگیان عنوان کرد و افزود: اگر با رویکرد تحولگرایانه مدیران و اساتید آموزش و پرورش و دانشگاه فرهنگیان شاهد تحول و زمانهسازی باشیم، در آن صورت است که دیگر نگران فرزندانمان در دنیای اطلاعات و ارتباطات نخواهیم بود.
رئیسجمهور ضرورت جذب نخبگان در دانشگاه فرهنگیان را مورد اشاره قرار داد و اظهار داشت: این دانشگاه باید دقیقترین جذب، بهترین نگهداری و بالاترین سطح ارتقا در میان دانشگاههای کشور را دارا باشد.
مناسبسازی فضای آموزشی در دانشگاه فرهنگیان با استفاده از فضاهای آموزشی بلااستفاده، استفاده از نظر و دیدگاه صاحبنظران در تهیه و تدوین محتواهای آموزشی و درسی، توجه به تأمین خوابگاه متأهلین در دانشگاهها با اولویتدهی به دانشگاه فرهنگیان و پرداخت بدون تأخیر حقوق معلمان حقالتدریس از دیگر تأکیدات رئیسجمهور در این مراسم بود.
آیتالله رئیسی در ادامه تأکید کرد: سند مورد استناد برای آموزش و پرورش و همه حوزههای فرهنگی سند تحول بنیادین است و اگر اسناد دیگری تنظیم میشود باید ذیل این سند تعریف شوند. رئیسجمهور به اهمیت نقش خانوادهها در تعلیم و تربیت نیز اشاره کرد و گفت: خانوادهها در تعلیم و تربیت نقش محوری دارند و نباید خانواده را از گردونه تعلیم و تربیت حذف کرد.
رئیسی همچنین به تبیین نامناسب طرح رتبهبندی معلمان در برخی محافل سیاسی و رسانهای نیز اشاره کرد و گفت: قطعاً در تجلیل و تکریم معلمان باید به معیشت آنها نیز توجه داشت، اما موضوع معیشت تنها یک بعد این مسئله است و توجه به شأن و منزلت و کرامت معلم و همچنین کیفیت کار معلمان نیز باید مورد توجه قرار گیرد؛ موضوعی که در اجرای طرح رتبهبندی معلمان به درستی تبیین نشد و صرفاً مشکلات معیشتی آنها مورد تأکید قرار گرفت. همچنین با حضور آیتالله رئیسی از سامانههای وزارت آموزش و پرورش با قابلیت ارائه ۳۰ خدمت الکترونیکی به ۱۷ میلیون کاربر رونمایی شد. سامانه جامع منابع انسانی، پنجره واحد خدمات الکترونیکی وزارت آموزش و پرورش، پرتال وزارت آموزش و پرورش، سامانه جامع دانشآموزی، سامانه پرداخت اعتباری تواناکارت فرهنگیان و داشبورد هوشمند مدیریتی از جمله سامانههایی بود که با هدف تحقق اهداف دولت در راستای ارائه خدمات نوین دولت هوشمند در وزارت آموزش و پرورش مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
ارسال لایحه ضد تورمی دولت به مجلس
رئیسجمهور در نامهای لایحه «الحاق یک بند به تبصره (۶) قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور» که به پیشنهاد معاونت اقتصادی توسط هیئت وزیران با قید دو فوریت به تصویب رسیده است را برای انجام تشریفات قانونی به مجلس شورای اسلامی ارسال کرد.
در متن این نامه آمده است: با عنایت به فرمان مقام معظم رهبری مبنی بر انجام اقدامات لازم برای مهار تورم و رشد تولید در سال ۱۴۰۲ و در راستای کاهش نرخ مالیات بر ارزش افزوده کالاهای اساسی جهت جلوگیری از افزایش قیمت این کالاها و مدیریت هزینه سبد خانوار، لایحه زیر که مفاد آن در هشتاد و سومین جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی مورخ 6/1/1402 به تصویب رسیده است، برای انجام تشریفات قانونی مربوط تقدیم میشود.
به موجب این لایحه دولت در سال ۱۴۰۲ نرخ مالیات بر ارزش افزوده برای واردات داروهای ضروری و تجهیزات پزشکی که فاقد مشابه تولید داخل، باشند، گندم، برنج دانههای روغنی انواع روغن خام، حبوبات (شامل عدس، نخود لوبیا و ماش، قند، شکر، گوشت، مرغ، گوشت، قرمز، چای و همچنین نرخ مالیات بر ارزش افزوده قند و شکر تولید داخل به یک درصد (۱) تقلیل مییابد.
تشکیل کمیته ویژه بررسی ناآرامیهای سال ۱۴۰۱
با حکم رئیسجمهور
رئیسجمهور همچنین به دنبال گزارش وزیر کشور از عملکرد کارگروه مستقر در آن وزارتخانه برای پیگیری ناآرامیهای سال گذشته، با صدور حکمی هیئتی را مسئول بررسی ابعاد این حوادث و ناآرامیها به ویژه با توجه به محورهای مندرج در گزارش وزیر کشور و بررسیهای فنی و کارشناسی توسط سایر دستگاهها و جهات ذیربط و تکمیل تحقیقات به عمل آمده، کرد.
بر اساس حکم رئیسجمهور دکتر حسین مظفر به عنوان رئیس و دکتر کاظم غریبآبادی دبیر ستاد حقوق بشر، خانم سکینه سادات پاد مسئول پیگیری حقوق و آزادیهای اجتماعی، دکتر زهره الهیان رئیسکمیته حقوق بشر مجلس شورای اسلامی و حسن صفادوست رئیسکانون وکلای دادگستری مرکز به عنوان اعضای کمیته ویژه بررسی ناآرامیهای سال ۱۴۰۱ منصوب شدهاند. بررسی جامع و متقن ابعاد مختلف ناآرامیهای پاییز سال ۱۴۰۱ از طریق دریافت گزارشهای دستگاههای مسئول و گزارشهای مردمی و اصحاب رسانه، بررسی شکایات آسیبدیدگان و مصدومان حوادث یا خانوادههای آنان و پیگیری جبران خسارت شهروندانی که در جریان این حوادث و ناآرامیها دچار خسارتهای مادی یا آسیبهای معنوی شدهاند، پیگیری حقوق خانواده شهدا و جانباختگان در جریان حوادث و ناآرامیها در مراجع ذیصلاح داخلی و قضایی، بررسی ادعاهای مطرح درباره نقض حقوق افراد در حوادث یادشده و پیگیری آن در مراجع ذیصلاح، کمک به پیگیریهای حقوقی در عرصههای خارجی و بینالمللی و ارائه مستندات متقن و دقیق برای طرح در مجامع حقوق بشری و بینالمللی، ارائه پیشنهاد جهت رفع نقایص یا خلأهای قانونی و یا ارتقای قوانین و مقررات ناظر بر آزادی تجمعات مسالمتآمیز و ارائه روایت صحیح و منصفانه از حوادث و ناآرامیهای پاییز ۱۴۰۱ مبتنی بر واقعیتها، مستندات و شهادت شهود بدون هرگونه جانبداری و با هدف ممانعت از تکرار مجدد آن با استفاده از ظرفیت اساتید، اندیشمندان و نخبگان کشور، از مهمترین وظایف تعیین شده از سوی رئیسجمهور برای این کمیته است. آیتالله رئیسی همچنین این کمیته ویژه را موظف کرده است تا گزارشها خود را به طور منظم برای شخص وی ارسال کند.
مأموریت بانک مرکزی
برای تمهید زمینه انجام معاملات تجاری خارجی
با واحدهای پول ملی
آیتالله رئیسی همچنین در جلسه عصر دیروز یکشنبه هیئت دولت با اشاره به گسترش برنامهریزی کشورها برای کاهش و حذف تبادلات دلاری از چرخه معاملاتشان، به بانک مرکزی مأموریت داد با همکاری دستگاههای مرتبط، زمینههای انجام معاملات تجاری بر اساس واحد پولی ایران و کشورهای هدف را فراهم کند.
رئیسجمهور همچنین با قدردانی از دستاندرکاران برگزاری پنجمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران که فعالیت آن از صبح امروز آغاز شد، تولیدات به نمایش گذاشته شده شرکتهای داخلی را افتخارآمیز توصیف و تصریح کرد: همه بخشها باید برای کمک به رشد و ارتقای کمی و کیفی تولید و به ویژه تولیدات دانشبنیان در کشور، از خرید نمونههای خارجی کالاهایی که مشابه آنها توسط شرکتهای داخلی تولید میشود، اجتناب کنند.
رئیسی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به دستاوردهای سفر دو روزه خود به سوریه و امضای برنامه جامع راهبردی بلندمدت و چندین توافقنامه همکاری بین دو کشور در حوزههای مختلف، اجرای کامل این توافقنامهها را مورد تأکید قرار داد و اظهار داشت: بازار سوریه ظرفیت بالایی برای افزایش سطح روابط تجاری دو کشور دارد.
رئیسجمهور در این جلسه همچنین با تأکید بر رویکرد دولت در گسترش عدالت و مقابله با فساد، خواستار تداوم اهتمام و مراقبت جدی مسئولان سازمانها و دستگاههای اجرایی نسبت به عدم ارائه تسهیلات ویژه و تبعیضآمیز شد.