حمله کنگره آمریکا به تیک تاک پولیتیکو: خلاف گردش آزاد اطلاعات است
نمایندگان هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه تلاشهای گستردهای را برای مسدود کردن پیام رسان محبوب «تیک تاک» در آمریکا آغاز کردهاند با این که سرورهای این پیام رسان در آمریکاست و مدیر آن نیز یک سنگاپوری شهروند این کشور است. «دلایل امنیتی» مهمترین مسئلهای است که سیاستمداران آمریکایی را مجاب کرده این پیامرسان را مسدود کنند.
آمریکا در ماههای اخیر محل درگیری و اختلافنظر حول استفاده از یک بستر فضای مجازی شده است. «تیکتاک» نام یک نرمافزار پیام رسان و سرگرمی چینی است که حالا استفاده از آن در میان شهروندان آمریکایی و البته محبوبیت بالای آن میان غربیها به چالشی برای سیاستمداران آمریکایی تبدیل شده است. آنقدر جدی که موضوع سر از راهروها و کمیسیونهای اختصاصی کنگره آمریکا درآورده است. شمار زیادی از قانونگذاران آمریکایی مدعیاند که خصوصیات تیکتاک آن را شبیه به یک نرمافزار جاسوسی کرده و انگار اطلاعات محرمانه شهروندان آمریکایی را میرباید. اعضای کنگره آمریکا هفته گذشته، ضمن برگزاری یک جلسه استماع، مدیرعامل محلی تیکتاک در آمریکا را مورد سؤال قرار دادند. سؤالات نمایندگان آمریکایی عمدتا حول تهدیدات ادعایی این شبکه اجتماعی برای کاربران آمریکایی و امنیت ملی آمریکا قرار گرفت. اگرچه مدیرعامل تیکتاک در این جلسه تاکید کرد که دادههای کاربران آمریکایی تیکتاک در خاک آمریکا و توسط پرسنل آمریکایی نگهداری میشوند ولی ابدا نتوانست نمایندگان کنگره را نسبت به ادامه فعالیت تیکتاک در آمریکا متقاعد کند و به آنها ثابت کند که این نرمافزار هیچ خطر امنیتی ندارد. مدیرعامل تیکتاک در آمریکا اهل سنگاپور است و تصریح کرده که همسرش آمریکایی است و خودش هم در همین آمریکا درس خوانده و ارتباطی با دولت چین ندارد. نگرانی مقامات آمریکایی به سایر متحدان این کشور هم سرایت کرده است. ناتو به دلیل نگرانیهای امنیتی رسماً کارمندان خود را از نصب تیکتاک منع کرده است. این ممنوعیت طی یادداشتی برای کارکنان ناتو به صورت رسمی اعلام شده است. این در حالی است که تیکتاک پیشتر نیز به دلیل محدودیتهای فنی داخلی در دستگاههای ناتو قابل استفاده نبود. این سازمان در لیست تازهترین نهادهای بینالمللی غربی قرار گرفته که استفاده کارمندان از تیکتاک را به بهانه نگرانی از دسترسی دولت به دادههای کاربران، ممنوع اعلام میکند. پیش از این و علاوهبر آمریکا، کانادا، انگلیس، فرانسه و هلند هم استفاده از این نرمافزار دولتی را ممنوع اعلام کردهاند.
پولیتیکو اما در گزارشی به یک بام و دو هوای مقامات آمریکایی کنایه زده و آنها را بابت مقابله با گردش آزاد اطلاعات مورد سرزنش قرار داده است. در گزارش این نشریه آمریکایی آمده است: « همصدایی برای ممنوعیت استفاده از تیکتاک و جلوگیری از دسترسی شهروندان آمریکایی به آن اشتباهی فاحش است که ادعای آمریکا در مورد باز بودن دسترسی به جریان اطلاعات را نقض میکند». در گزارش پولیتیکو تصریح شده است: «دادههای کاربران در تیکتاک از جمله سن، منطقه جغرافیایی، گذرواژهها، اسامی و حتی عادات خرید آنها با آنچه که از سوی دیگر رسانههای اجتماعی جمعآوری میشود تفاوتی ندارد و در حالی که این اطلاعات خصوصی و رمزگذاری شده هستند میتوانند توسط افراد ناشناس پاک شوند یا حتی همین حالا هم از سوی بسیاری از سازمانهای جاسوسی سایبری قابل دسترسی هستند». این نشریه آمریکایی از لحاظ فنی میگوید که اطلاعات کاربران به ویژه در هیچ جایی امن نیست و دولت چین در صورت اراده میتواند اطلاعات درباره کاربران تیک تاک را صرف نظر از محل ذخیره آنها جمعآوری کند. این رسانه نتیجه ممنوعیت در استفاده از تیک تاک در آمریکا را ایجاد انگیزه در دهها میلیون کاربر پرهیجان برای حضور پررنگتر در پای صندوقهای رای ارزیابی کرد و در پایان نوشت: «چین ممکن است چالش آمریکا در قرن ۲۱ باشد و آمریکا با ممنوعیت تیک تاک ضعف خود را نشان میدهد و ممنوعیت این رسانه اجتماعی، نه تنها آمریکا را امنتر نخواهد کرد بلکه از امنیت آن خواهد کاست». دخالت آمریکا در امورد داخلی کشورها از آفریقا گرفته تا شرق آسیا، موجب اعتراض و نگرانی سایر ملتها شده است. آنها به بهانه آزادی بیان و حقوق بشر، شبانهروز به دولتهای مستقل حمله میکنند و آنها را مورد سرزنش قرار میدهند. گردش آزاد اطلاعات برای سایر کشورها ضروری است و حق مسلم شهروندان به حساب میآید اما وقتی نوبت خود آمریکاییها که میشود، منافع ملی در اولویت قرار میگیرد.