20 سال است اینجا هستیم تاکنون چنین وضعیت سیاهی ندیده بودیم
سرويس خارجي-
نزدیک به سه ماه تظاهرات پي در پي عليه برنامههای نتانياهو برای تضعیف سيستم قضايي، اعتماد سرمایهگذاران را از بین برده و شکافها را در رژيم صهيونيستي عمیقتر كرده است. بانکها و شرکتها، به کارکنانشان مجوز حضور در اعتراضات را مي دهند. ایهود باراک، نخستوزیر سابق و از مقامات مشهور نظامی، از سربازان و نیروهای ذخیره خواسته است تا از انجام خدمت نظامي خودداری کنند. فعالان حوزه استارتآپ و نويسندگاني مانند یووال نوح هراری گفتهاند که ممکن است به خارج مهاجرت کنند. بانکداران در تل آويو میگویند که پول و سرمايههاي نقدي در حال خروج است و ساكنان مناطق اشغالي بیسر و صدا پولهاي خود را به کشورهایی مانند سوئیس، لیختن اشتاین، پرتغال و امارات متحده عربی منتقل كردهاند. رهبران تجاری، پزشکان، وکلا و کهنه سربازان ارشد نظامی همگي سه ماه است كه علیه بنیامین نتانیاهو و كابينه او كه آن را یک ديكتاتوري مینامند، به خیابانها مي آيند. همزمان، شبح چرخه تازهای از خشونتهاي شديد در حال ظهور است. کرانه باختری از ماه ژانویه، يعني از حدود سه ماه پيش شاهد شهادت 83 فلسطینی و كشته شدن 14 صهيونيست بوده است. اين آمار بالاي تلفات باعث شده تا سال 2023 خونینترین شروع سال را در حدود دو دهه اخیر داشته باشد. نسل جدیدی از گروههای مسلح فلسطینی در حال شکل گیری است و برخی از شهرک نشینان افراطي صهيونيست مدام به روستاهاي فلسطینی حمله مي كنند. متحدان کلیدی تل آويو از جمله آمريكا و فرانسه و سایر کشورهای غربي نسبت به اوضاع رژيم اسرائيل ابراز نگرانی کردهاند و همه مي دانند كه وضعيت در مناطق اشغالي عادي نيست. از سوي ديگر، نظاميان صهيونيست هنگام يورش به مناطق فلسطيني با موجي از مقاومت نيروهاي فلسطيني مواجه مي شوند و همين وضعيت باعث شده تا افسران سابق ارتش رژیم صهیونیستی اذعان كنند که شیوه مبارزه نیروهای مقاومت فلسطین در جریان یورش نظامیان ارتش صهیونیستی به مناطق فلسطینی به طرز قابل ملاحظهای پیشرفت داشته است. پایگاه خبری واللا به نقل از شماری از افسران صهیونیست گزارش داد که آنها بیش از ۲۰ سال است که در اراضی اشغالی حضور دارند و تاکنون شاهد چنین برهه تاریخی تیره و تاری نبودهاند. امیر بوخبوط خبرنگار نظامی پایگاه واللا به نقل از افسران سابق ارتش رژیم صهیونیستی عنوان کرد که این در واقع یک جنگ است، زیرا هر بار که نظامیان ما به مناطق فلسطینینشین در کرانه باختری به ویژه جنین و نابلس یورش میبرند، هدف تیراندازی قرار میگیرند. این افسران تاکید کردند که سلاح و مهمات زیادی در کرانه باختری وجود دارد و شیوه مبارزه فلسطینیان نیز پیشرفت قابل ملاحظه و چشمگیری داشته است. آنها بیان کردند که دیگر برای تیراندازی نیازی به مبارزان خبره و آموزش دیده نیست، زیرا دیگر حتی کودکان ۱۴ ساله هم با سلاحی که در اختیار دارند، اقدام به تیراندازی به سمت نظامیان اسرائیلی میکنند. افسران سابق ارتش تاکید کردند که اکنون کار به جایی رسیده که فلسطینیان به دقت تحرکات نظامیان اسرائیلی را زیر نظر دارند و به محض ورود نیروهای ویژه به مناطق فلسطینی، از طریق مساجد اطلاعرسانی شده و تیراندازی به سمت این نیروها آغاز میشود.
ورشكستگي در كمين بانكها
با تشديد تنشها و بي ثباتيها در تل آويو به سختی میتوان با قطعیت مشخص کرد که چقدر پول از بانكهاي رژيم اسرائیل خارج شده است. برخی از تخمینها حاكي از میلیاردها دلار خروج پول نقد است. شرکت تجارت الکترونیک ريسك فيلد، هفته گذشته اعلام کرد که تمام 500 میلیون دلار پول نقد و معادل آن را به خارج منتقل میکند. اين موج خروج سرمايههاي نقدي، بانكهاي رژيم اسرائيل را در آستانه ورشكستگي قرار داده و از هم اكنون گروههاي مختلف اقتصادي نسبت به بحران اقتصادي در مناطق اشغالي هشدار ميدهند.
همزمان رشد احزاب راست و افراطي مذهبی در دهههای اخیر تا حدی نتیجه تغییر ارتدوکسهای افراطی به سمت فعالیتهای سیاسی بیشتر است. تندروها متعهد شدهاند که قدرت دادگاه عالی را تضعیف کنند و اکنون در موقعیتی هستند که مي خواهند این کار را انجام دهند. از سوي ديگر، ائتلافهای سياسي در رژيم اسرائیل طي سالهاي اخير دوام چندانی نداشته است و این رژیم در 10 سال گذشته پنج كابينه عوض كرده است، به این معنی که بیشتر كابينهها در كوتاه مدت سقوط كردهاند.
شكاف و دودستگي در مناطق اشغالي
وضعيت بي ثبات و شکاف و دودستگی موجود در اراضی اشغالی برخی از مقامات بلندپایه سابق رژیم صهیونیستی را به این فکر واداشته است که آیا باید به دنبال ایجاد اتحاد در اراضی اشغالی بود یا تجزیه آن. روزنامه هاآرتص نيز در گزارشی نوشت، گروهی از کارشناسان اکنون در حال بررسی جایگزینهای احتمالی برای سیستم حاکم موجود هستند. دستاندرکاران این مطالعه به خوبی میدانند که امور در دولت چگونه مدیریت میشود و به دنبال آن هستند که بدانند آیا میتوان ساختاری جدید و مؤثر برای این سیستم حکومتی ایجاد کرد؟ در این گزارش آمده است که کارشناسان هنوز آماده انتشار گزینههایی نیستند که همچنان در حال بررسی هستند، زیرا هنوز در مراحل اولیه خود قرار دارند. با این حال، آنها قصد دارند با توجه به اینکه رژیم صهیونیستی در سطح سیاسی به بن بست رسیده است، در مورد گزینههای احتمالی برای جایگزینی سیستم موجود گفتوگوی سراسری برقرار کنند.
ماه فوریه وبسایت واینت یادداشتی از تاریخنگار معروف صهیونیستی یووال نوح هراری، استاد تاریخ در دانشگاه عبری در قدس اشغالی منتشر کرد که تصویری تیره و تار از وضعیت رژیم صهیونیستی ترسیم کرد و در آن اعتراف کرد به دلیل دگرگونی سیستم در نظر دارد اراضی اشغالی را ترک کند. هراری در یادداشت خود نوشت: «در مورد آنچه طرف مقابل میخواهد شک ندارم. آنها میخواهند دموکراسی را ریشهکن کنند». وی خاطرنشان کرد که کسانی که به «دموکراسی» اعتقاد ندارند در اراضی اشغالی اکثریت شدهاند. این استاد تاریخ معتقد است، دولت رژیم صهیونیستی گامهای محکمی برای ریشهکن کردن «دموکراسی» برمیدارد و تاکنون فقط تعداد کمی از شهروندان اسرائیلی هستند که در برابر آن مقاومت واقعی نشان میدهند. حتی اگر این بار تلاش برای ریشهکن کردن موفق نشود آنها دوباره حداکثر ظرف دو سال شاید بعد از پنج یا ۱۰ سال تلاش خواهند کرد. مبارزه طولانی و دشوار خواهد بود و هیچکس نمیتواند نتیجه آن را تضمین کند.
افزایش تمایل صهیونیستها برای مهاجرت
همچنين نتایج یک نظرسنجی که روز یکشنبه رادیو کان رژیم صهیونیستی منتشر کرده، نشان میدهد که حدود یک سوم یهودیان در حال بررسی گزینه مهاجرت از فلسطین اشغالی هستند یا به فرزندان خود توصیه کردهاند که این کار را انجام دهند یا گامهایی در این خصوص برداشتهاند. بر اساس این نظرسنجی تمایل صهیونیستها برای مهاجرت از فلسطین اشغالی به دلیل وضعیت نگرانکننده در (رژیم) اسرائیل و اینکه اسرائیلیها تغییرات جمعیتی و ایدئولوژیکی را مشاهده میکنند که آنها را میترساند، است.بنا بر این گزارش، افزایش جمعیت یهودیان حریدیم در فلسطین اشغالی برای صهیونیستها حتی اگر طرح اصلاحات قضایی عملی نشود یا با موافقت گروههای مختلف انجام شود، نگرانکننده است. این نظرسنجی با استفاده از پرسشنامههایی که نزدیک به ۲ هزار یهودی در فلسطین اشغالی به آن پاسخ دادند و توسط پروفسور کامیل فاکس کارشناس آمار و دادهها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.