kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۱۴۶۶
تاریخ انتشار : ۱۵ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۹:۱۷

استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی

 
 
سفر شخصی ضمن سفر شغلی 
س) کسی که شغلش رانندگی است، از شهرش به نیت کار و تفریح (هر دو) حرکت می‌کند و پس از رسیدن به مقصد و اتمام کار، چند روز (کمتر از ده روز) به نیت تفریح می‌ماند، تکلیف نمازش چیست؟
ج) تا زمانی که در مقصد توقف دارد، نماز تمام است اما هنگام برگشت بنابر احتیاط واجب باید بین نماز تمام و شکسته، جمع کند.
 
مسئولیت کارگر برای جبران خسارت 
س) اگر کارگر با وجود دقت و توجه در هنگام کار، سهوا به مال صاحب کار یا وسیله‌ای که برای استفاده در اختیار اوست آسیب بزند، آیا ضامن است و باید خسارت بدهد؟
ج) اگر وسیله یا ابزاری باشد که جهت انجام کار در اختیار او قرار گرفته و بدون کوتاهی یا زیاده‌روی(افراط و تفریط) در هنگام کار بدان آسیب رسیده است، ضامن نیست؛ اما اگر مسئولیت تعمیر آن ابزار را داشته، ضامن است هرچند بدون کوتاهی یا زیاده‌روی باشد، مگر آنکه طبیعت کار، اقتضای آن خسارت را داشته است.
 
پیدا کردن پرندۀ زینتی 
س) گرفتن پرندۀ زینتیِ پیدا شده (مثل طوطی و قناری) در صورتی که احتمال پیدا کردن صاحب آن نباشد، چه حکمی دارد؟
ج) اگر پرنده در شهر یا روستا پیدا شود و دارای نشانه‌ای باشد که معلوم است مالک دارد، جایز نیست آن را بگیرد و اگر بگیرد، باید هزینۀ حفظ آن را از مال خودش بدهد و برای یافتن مالک آن تحقیق کند و اگر از یافتن مالک حیوان ناامید شد، خود حیوان یا قیمت آن را از طرف صاحبش صدقه بدهد.
 
زکات انگور 
س) شخصی که باغ انگور دارد و نمی‌خواهد آنها را به کشمش تبدیل کند (مثلا بفروشد یا به صورت میوه مصرف کرده یا به شیره تبدیل کند)، آیا زکات دارد؟ آیا مویز‌، حکم کشمش را دارد؟
ج) اگر وزن محصول در فرض اینکه تبدیل به کشمش شود، به میزان نصاب (۸۴۷.۲۰۷ کیلوگرم کشمش) برسد، باید زکات انگور را محاسبه کرده، پرداخت کند و مویز نیز حکم کشمش را دارد.
 
وصیت به تقسیم نشدن ارث 
س) آیا شرعا می‌توان وصیت کرد ارثیه‌ای که پس از مرگ به جا می‌ماند تا وقتی که یکی از وارثانِ معین زنده است، تقسیم نشود (یعنی تقسیم ارث موکول شود به پس از فوت آن وارث معین)؟
ج) اگر همه وارثان در زمان حیات یا بعد از فوت او، وصیت را قبول کنند، نافذ است و در غیر این صورت تنها به مقدار ثلث اموال، نافذ خواهد بود.