kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۰۷۹۲
تاریخ انتشار : ۰۵ اسفند ۱۴۰۱ - ۲۱:۵۲

کمالوندی: زیرساخت‌های غنی‌‌سازی را تغییر نداده و به تمامی سؤالات آژانس پاسخ داده‌ایم

سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه به تمامی سؤالات آژانس پاسخ داده‌ایم و هیچ مسئله‌ای وجود ندارد که ما پاسخ آن را نداده باشیم، تصریح کرد: ما زیرساخت‌های غنی‌‌سازی را تغییر نداده‌ایم.
 
 
 
بهروز کمالوندی معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران در مصاحبه با شبکه تلویزیونی پرس. تی.وی گفت: غربی‌ها به وعده‌های خود درباره برنامه هسته‌ای ایران هرگز عمل نکردند.
وی در پاسخ به این پرسش که گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مدعی شده که ایران تغییراتی را در تأسیسات فردو انجام داده است، گفت: گزارش‌های آژانس گزارش‌های جدیدی نیستند که اخیراً منتشر شده باشند. ما در چند ماه اخیر شاهد گزارش‌های متعددی بوده‌ایم. متأسفانه باوجوداینکه این گزارش‌ها فنی هستند معتقدیم به موضوعات سیاسی مرتبط هستند. این مسائل باید بین ما و آژانس حل‌وفصل شود و دیگران نباید در این مذاکرات حضور داشته باشند. مادامی‌که تحقیقات کامل نشود آژانس نباید این گزارش‌ها را منتشر کند.
کمالوندی اضافه کرد: در گذشته هم متأسفانه در سه یا چهار مورد شاهد بوده‌ایم که این موضوع رخ داده است. اخیراً آژانس مدعی شده است ما وضعیت زیرساخت‌ها برای غنی‌‌سازی را در تأسیسات فردو تغییر داده‌ایم تا غنی‌‌سازی ۶۰ درصد را انجام دهیم. آژانس اعلام کرده ما این موضوع را اعلام نکرده‌ایم. ما به آژانس پاسخ داده و اعلام کرده‌ایم که زیرساخت‌های غنی‌‌سازی را تغییر نداده‌ایم
سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: زیرساخت‌ها تغییر نکرده است. هیچ تغییری ایجاد نشده است. ما به آنها گفتیم که بازرس شما اشتباه اعلام کرده است، زیرا زیرساخت‌های غنی‌‌سازی تغییر نکرده بود. به نظرم آژانس به‌فوریت نظر ما را به خاطر منافع سیاسی برخی‌ها قبول نکرد. آنها از ما درخواست توضیح کردند و ما به آنها توضیح دادیم. آنها همچنان از ما توضیح می‌خواهند و ما به این مسائل پاسخ می‌دهیم.
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نمی‌تواند به ما بگوید که چه تعداد سانتریفیوژ می‌توانیم داشته باشیم
معاون سازمان انرژی اتمی ادامه داد: وظیفه ما شفاف است و وظیفه آژانس هم شفاف است. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نمی‌تواند بیش از خواسته‌های خود درخواستی داشته باشد. آنها نمی‌توانند به ما بگویند که چه تعداد سانتریفیوژ می‌توانیم داشته باشیم. آنها نمی‌توانند به ما بگویند که چه تعداد از این سانتریفیوژها نصب شده‌اند. این ربطی به آژانس ندارد. ما البته تعهداتی بر عهده‌داریم. آژانس همچنین تعهدات دیگری را بر عهده‌دارد. آژانس هرروز نمی‌تواند بیاید و بگوید که می‌خواهد راستی‌آزمایی انجام دهد.
کمالوندی افزود: آنها تعهداتی بر عهده‌دارند و باید بازرسی‌های خود را انجام دهند. آنها نباید با بازرسی‌های خود مانعی در کار ما ایجاد کنند. ما باید در حد پادمان‌ها با آنها همکاری کنیم. آمار همکاری‌های ما به‌خوبی این واقعیت را نشان می‌دهد. ما بیشترین حد همکاری را در مقایسه با کشورهای دیگر داشته‌ایم. آنها نباید به مسائل دیگری در کنار مواد هسته‌ای رسیدگی کنند. بر اساس تعهدات در پادمان‌ها و معاهده ان.پی.تی ایران حق دارد که غنی‌‌سازی را با هر درصدی که بخواهد انجام دهد. اگر ما می‌خواهیم که بیش از ۶۰ درصد غنی‌‌سازی کنیم ما این کار را انجام می‌دهیم و دلیلی برای نگرانی وجود ندارد، زیرا ما هیچ اقدامی را ضد پادمان‌ها انجام نمی‌دهیم.
در حال حاضر غنی‌‌سازی را بالای ۶۰ درصد انجام نمی‌دهیم
وی اضافه کرد: در مورد اخیر ما این مورد را به‌طور شفاف اعلام کرده‌ایم که ما در حال حاضر غنی‌‌سازی را بالای ۶۰ درصد انجام نمی‌دهیم. ما این کار را هم‌اکنون انجام نمی‌دهیم. اینکه آژانس دو ذره را در زیر میکروسکوپ ببیند به‌منزله این نیست که اعلام کند که ایران غنی‌‌سازی ۸۰ درصدی انجام می‌دهد. این هیچ هدفی به‌جز اهداف سیاسی ندارد. ما نامه‌های زیادی برای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارسال کرده و اعلام کرده‌ایم که غنی‌‌سازی را انجام می‌دهیم. برای مثال اعلام کرده‌ایم که غنی‌‌سازی ۲۰ درصدی انجام می‌دهیم، اما ذرات در آن پیدا می‌شود که سبب می‌شود تصور شود که ما غنی‌‌سازی ۴۰ درصدی انجام می‌دهیم. در گذشته این موارد گزارش نمی‌شد، چرا حالا این موضوع مایه نگرانی شده است؟ به نظر من آنها می‌خواهند که با این اقدام بر ایران فشار آورند. ما در گذشته هم این موضوع را به‌طور علنی اعلام کرده‌ایم که آنها به دنبال فشار حداکثری ضد ایران هستند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران افزود: زمانی که آنها از فشار حداکثری صحبت می‌کنند این به معنای فشار با همه ابزارها است. گاهی آنها از مسائل اقتصادی در این راه استفاده می‌کنند. گاهی اوقات از مسائل سیاسی استفاده می‌کنند. گاهی اوقات آنها از مسائل مربوط به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ضد ایران استفاده می‌کنند. گاهی اوقات هم از موضوع حقوق بشر استفاده می‌کنند. گاهی اوقات اتهام تروریسم را وارد می‌کنند. 
زمانی که آنها نمی‌توانند از بهانه‌های قدیمی خود استفاده کنند بهانه‌ها و اتهامات ساختگی را ضد ایران مطرح می‌کنند. آنها هیچ کشوری را با تبلیغات منفی خود به‌اندازه ایران بمباران نمی‌کنند. آنها شبکه‌های تلویزیونی و رادیویی فارسی‌زبان زیادی را ایجاد کرده‌اند که ضد جمهوری اسلامی فعالیت می‌کنند. آنها همچنین رسانه‌های زیادی را ضد چین ایجاد کرده‌اند. بسیاری از اظهارات آنها دروغ است. اما بیشتر این تبلیغات ضد ایران با اهداف سیاسی انجام می‌شود.
نباید به حرف‌های غربی‌ها اعتماد کنیم، آن‌ها به حرفی 
که می‌زنند عمل نمی‌کنند
وی در پاسخ به این سؤال که بر اساس برجام طرف غربی متعهد شد که حمایت‌های فنی را از ایران داشته باشد. این قول تا چه‌اندازه محقق شده است؟ گفت: اگر بروید و بند سه برنامه جامع اقدام مشترک را مطالعه کنید قول‌های همکاری آنها با ایران بسیار زیاد است. این موضوع مایه تعجب است. در رابطه با حفاظت از سوخت و آزمایش سوخت و شتاب‌دهنده‌ها و شکافت هسته‌ای آنها قول‌های زیادی را داده‌اند. اما متأسفانه آنها آنچه را امضا کردند و قول آن را دادند، اجرا نکردند. آنها این موارد را امضا کردند، اما به نتیجه‌ای نرسید.
کمالوندی با بیان اینکه ما اختلاف نظرات زیادی با غربی‌ها داریم که باید به آنها توجه شود، خاطرنشان کرد: ما افرادی هدفمند هستیم، اما غربی‌ها افرادی تنگ‌نظر هستند. ما فتوایی داریم که ساخت بمب هسته‌ای را ممنوع اعلام می‌کند. اما غربی‌ها معتقدند که ایران نباید صنعت هسته‌ای داشته باشد. از ابتدا آنها به دنبال بازرسی بودند. اوباما خودش گفت که اگر می‌توانست تمامی پیچ و مهره‌های برنامه هسته‌ای ایران را باز می‌کرد، اما او سپس عقب‌نشینی کرد. زمانی که ما قولی می‌دهیم به نحوه عمل کردن طرف مقابل به تعهداتش هم توجه می‌کنیم. ما نباید به حرف‌های غربی‌ها اعتماد کنیم. آنها به حرفی که می‌زنند عمل نمی‌کنند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ادامه داد: ما به تمامی سؤالات آژانس پاسخ داده‌ایم و هیچ مسئله‌ای وجود ندارد که ما پاسخ آن را نداده باشیم.
آژانس گزارش جداگانه‌ای 
درباره ادعای غنی‌‌سازی ۸۴ درصدی در ایران منتشر نمی‌کند
خبرنگار یک رسانه آمریکایی گزارش داده آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گزارش جداگانه‌ای درباره ادعاهای مربوط به غنی‌‌سازی ۸۴ درصدی در ایران منتشر نخواهد کرد.
لاورنس نورمن، خبرنگار روزنامه وال‌استریت‌ژورنال گزارش داده قرار است در گزارش فصلی آتی آژانس به این موضوع پرداخته شود.
 چند روز پیش پایگاه خبری بلومبرگ مدعی شده بود که بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ذرات اورانیوم ۸۴ درصد در ایران پیدا کرده‌اند.
 توافق در زمانی می‌تواند شکل بگیرد 
که اراده سیاسی مشترک نزد همه طرف‌ها 
از جمله دولت آمریکا وجود داشته باشد
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه در مصاحبه با اسپوتنیک اظهار داشت: طرفی که به برجام متعهد نبود، دولت آمریکا بود و طرفی که به صورت غیرقانونی و یکجانبه از این توافق بین‌المللی خارج شد، دولت آمریکا بود. اکنون هم در شرایط کنونی جمهوری اسلامی ایران معتقد به روند مذاکره است.
وی ادامه داد: معتقد است روند مذاکره می‌تواند موجب از سرگیری توافق شود. اما اعتقاد داریم توافق در زمانی می‌تواند شکل بگیرد که اراده سیاسی مشترک نزد همه طرف‌ها از جمله دولت آمریکا وجود داشته باشد. مواضع سیاسی دولت آمریکا و همچنین عملکرد این کشور در ارتباط با ایران نشانگر وجود تزلزل و سرگردانی در سیاست دولت آمریکا نسبت به توافق است.
واشنگتن: پرونده احیای برجام 
همچنان خارج از دستور کار است
«ند پرایس» سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات‌متحده با حضور در نشست خبری روزانه، به سؤالات خبرنگاران و رسانه‌ها درباره مسائل مختلف پاسخ داد.
پرایس درباره مذاکرات رفع تحریم‌های ایران در وین، با تکرار موضع چند ماه اخیر آمریکا درباره برجام، گفت: «پرونده احیای توافق هسته‌ای ایران همچنان خارج از دستور کار ما
است.»
تأکید کویت بر احیای توافق هسته‌ای ایران
«سالم العبدالله» وزیر خارجه کویت ضمن مخالفت با سلاح‌های کشتارجمعی در منطقه، بر ضرورت بازگشت به توافق هسته‌ای با ایران تأکید کرد. وزیر خارجه کویت این سخنان را در حاشیه شرکت در پنجاه و نهمین دور کنفرانس امنیتی مونیخ در آلمان بیان کرد.
به نوشت وبگاه «الخلیج آنلاین»، وزیر خارجه کویت با اشاره به اینکه کشورهای اروپایی بازیگر اصلی صحنه بین‌المللی هستند، از این کشورها خواست تا علاوه‌بر مسئله اوکراین به مسائل دیگر جهان به‌خصوص در غرب آسیا اهتمام داشته باشند.