واکنشهای گسترده به جنجال بالن در آمریکا
نماینده کنگره خواستار استعفای بایدن شد
سرویس خارجی-
در پی انتشار خبر سرنگونی دیر هنگام اما پُرسروصدای بالن چینی، واکنشها به ورود این بالن به حریم هوایی آمریکا همچنان ادامه دارد. مثلا نماینده کارولینای جنوبی گفته هم «بایدن» و هم معاون او «هریس» به دلیل این شکست مفتضحانه باید استعفا کنند.
چنانکه در اخبار دو سه روز گذشته آمد، پنتاگون از مشاهده پرواز یک بالن جاسوسی چینی بر فراز شمال غربی آمریکا خبر داده بود. طبق گزارش نشریه «وال استریت ژورنال»، ۱۵۰ موشک ICBM Minuteman III که مجهز به کلاهکهای هستهای هستند، در پایگاه نیروی هوایی آمریکا در شمال ایالت مونتانا مستقر هستند؛ منطقهای که در مسیر پرواز بالن چینی بوده است.
حالا خبر میرسد که جنگندههای آمریکایی روز شنبه به وقت محلی (یعنی حدود چهار روز بعد) بالن چینی را که بر فراز سواحل کارولینای جنوبی در حال پرواز بوده با تبلیغات گسترده و با جنگنده اف 22 ساقط کردهاند. واکنش جو بایدن به سرنگونی یک بالن آن هم پس از 4 روز در نوع خود جالب است: «ما با موفقیت آن را سرنگون کردیم و من از هوانوردانمان که این کار را کردند تشکر میکنم.» البته «لوید آستین»، وزیر دفاع آمریکا اولین کسی بود که خبر سرنگون کردن بالن را اعلام کرده بود: «این بالن از سوی چین تلاش داشت تا از مراکز استراتژیک ما جاسوسی کند.»
آمریکا برای سرنگون کردن بالن چینی تمام پروازها بر فراز ساحل کارولینای جنوبی را متوقف کرده بود. امری که بیانگر انجام یک اقدام امنیت ملی از سوی آمریکاست. جالب توجه است که گفته میشود، بایدن – همانطور که خود به آن اشاره کرده – در روز چهارشنبه به پنتاگون دستور داده تا «بالن جاسوسی چینی» را هرچه سریعتر سرنگون کنند. البته این امر تا روز شنبه به وقت تهران به تعویق افتاده است.
واکنشها نسبت به این ماجرای کشدار همچنان ادامه دارد. «جو ویلسون»، نماینده جمهوریخواه کارولینای جنوبی در این رابطه عنوان داشت: «هم جو بایدن و هم کامالا هریس، معاونش به دلیل شکست مفتضحانهای که داشتهاند باید استعفا دهند. این بالنهای فاجعهآمیز چینی خانوادههای آمریکایی را از آلاسکا گرفته تا منزل بنده در کارولینای جنوبی آشکارا تهدید میکرده است و این موضوع تأیید میکند که رئیسجمهور بایدن و معاونش هریس باید استعفا کنند.»
همچنین وزارت دفاع آمریکا یادآور شده است که سه بالن جاسوسی دیگر چین در دولت قبلی هم به طور مختصر وارد حریم هوایی آمریکا شده بودند. این درحالی است که چنین گزارشی با اظهارات «مارک اسپر»، وزیر دفاع سابق آمریکا و «مارجوری تیلورگرین»، نماینده جمهوریخواه جورجیا تفاوت دارد. آنطور که ایسنا نوشته، مارک اسپر و برخی از جمهوریخواهان دیگر ادعا کردند: «اگر چنین چیزی در زمان ریاست ترامپ وجود داشت، ترامپ این بالنها را منهدم میکرد.» همچنین مارجوری تیلورگرین در توئیتر نوشت: «دونالد ترامپ هرگز اجازه نمیداد چین بالن جاسوسی را بر فراز کشورمان و پایگاهها و داراییهای نظامی ما به پرواز درآورد. قبل از اینکه چنین چیزی وارد حریم هوایی ایالات متحده آمریکا شود، ترامپ آنها را ساقط میکرد.»
وزارت دفاع چین نیز روز یکشنبه با بیان اینکه استفاده از قدرت نظامی از سوی آمریکا علیه «یک بالن بدون سرنشین غیرنظامی» چین واکنشی «افراطی» است، گفت که پکن حق انجام اقدامات لازم را در این باره برای خود محفوظ میداند. همچنین وزارت خارجه چین نسبت به اقدام آمریکا در ساقط کردن «بالن هواشناسی» که پنتاگون آن را «بالن جاسوسی چینی» خوانده بود، ابراز ناخرسندی کرد.
سومین بالن چینی
جالب است که در بحبوحه جر و بحثها در مورد بالنهای پیشین یک منبع ناشناس به روزنامه واشنگتن پست گفته است، احتمالاً سومین بالن جاسوسی چینی در نزدیکی آمریکا در حال فعالیت است؛ اما مقامات اعلام نخواهند کرد که مکان آن کجاست.
تحلیلی از ماجرا
سردبیر روزنامه فرامنطقهای رای الیوم در واکنش به تحولات چین و آمریکا نوشت، اینکه یک بالن چینی حریم هوایی آمریکا و کانادا را نقض کرده و چند روز قبل از شناسایی، بر فراز برخی پایگاههای نظامی حساس پرواز کند، این به منزله یک نقض امنیتی و نظامی جدی است که شکنندگی تدابیر امنیتی کشور بزرگی چون آمریکا و ضعف رو به گسترش آن در مقابل دشمن استراتژیک در بیشتر جبههها را افشا میکند.
این نویسنده و تحلیلگر سرشناس جهان عرب در ادامه نوشت، به لحاظ تئوریک در وهله اول این روایت چین درست به نظر میرسد؛ اما اگر ماجرا به همین شکل بود و این اتفاق تصادفی و غیر عمدی بوده، چرا دولت آمریکا سفر آنتونی بلینکن، وزیر خارجه خود به چین را که قرار بود امروز و فردا انجام شود، لغو کرد؟ این مسئله باعث میشود ما و بسیاری دیگر به ماجرای این بالن که ابعاد آن برابر سه دستگاه اتوبوس است، به عنوانی یکی از حلقههای زنجیره جنگ جاسوسی رو به فزونی میان چین و آمریکا، تنش در روابط میان دو کشور به دلیل تهدیدهای چین به الحاق جزیره تایوان و نیز حمایت پکن از روسیه در جنگ با اوکراین نگاه کنیم. اگر این بالن غیرنظامی و تنها برای پژوهشهای هواشناسی بود، پس چرا بر فراز برخی پایگاههای نظامی دارای موشکهای بالستیک هستهای دور بُرد قاره پیما در منطقه مونتانا پرواز کرد؟ و چرا نیروهای ارتش و سرویسهای اطلاعاتی آمریکا و کانادا با هم اعلام وضعیت آمادهباش کردند؟