اروپا و آمریکا همچنان بر آتش جنگ میدمند
درخواست ناتو از کشورهای عضو برای افزایش فوری کمکهای نظامی به اوکراین
دبیرکل ناتو از کشورهای عضو این پیمان نظامی خواست با توجه به آمادگی روسیه برای حملات جدید علیه
اوکراین، کمکهای نظامی به کیف را فوراً افزایش دهند.
332 روز از جنگ اوکراین میگذرد و در این میان دو طرف همچنان مصمم به ادامه جنگ هستند طرف روسی با اعلام افزایش شمار نیروهای ارتش از آمادگی برای آغاز عملیات جدید سخن میگوید و در این سو نیز اروپا و آمریکا عزم خود را برای ارسال گسترده تسلیحات پیشرفته و دمین بر آتش جنگ جزم کردهاند. در همین راستا دبیرکل ناتو از کشورهای عضو این پیمان نظامی خواست تا حمایت نظامی خود از اوکراین را فوری افزایش دهند.«ینس استولتنبرگ» این سخنان را پس از نشست گروه تماس درباره اوکراین که در پایگاه هوایی «رامشتاین» در آلمان برگزار شده بود، مطرح کرد. به گزارش فارس دبیرکل ناتو گفت: «روسیه آماده حملات جدید میشود به همین دلیل افزایش حمایت از اوکراین برای تضمین پیروزیاش و بازگرداندن سرزمینهای اشغال شده ضروری است»استولتنبرگ اضافه کرد: «روسیه هیچ نشانهای درخصوص آمادگی برای صلح نشان نمیدهد بلکه بر عکس، در حال آماده شدن برای جنگی طولانی است» وی تاکید کرد که اوکراین با بهدست آوردن دستاوردهای میدانی، باید مواضع قوی هنگام نشستن بر میز مذاکره در آینده داشته باشد.دبیرکل ناتو همچنین از سامانههای پدافند هوایی و خودروهای زرهی که آمریکا، آلمان، فرانسه، کانادا، دانمارک، هلند و سوئد به اوکراین دادهاند قدردانی کرد.استولتنبرگ گفت که انگلیس، فرانسه و لهستان نیز آماده ارائهتانکهای تهاجمی وتانکهای سبک به اوکراین هستند.
اختلاف در ناتو
با این وجود به نظر میرسد در مورد کم و کیف تسلیحات ارسالی به اوکراین در بین سران ناتو اختلاف نظر وجود دارد. بهرغم اختصاص میلیاردها دلار تسلیحات جدید از جملهتانکهای انگلیسی، خودروهای جنگی آمریکایی و هویتزرهای دانمارک و سوئد که در ماه جاری میلادی در مورد ارسال آنها به اوکراین تصمیمگیری شد، غربیها همچنان بر سر تحویل سلاحهای سنگین به کیف اختلاف نظر دارند و با توجه به نزدیک شدن جنگ اوکراین به یک سالگی خود، اتحاد و اتفاق نظر در میان غربیها نه تنها بیشتر نشده بلکه شکاف بین آنها را عمیقتر کرده است. به گزارش ایرنا در حالی که بیشتر مباحث و رایزنیها در مورد ارسال کمکها به اوکراین پشت درهای بسته باقی میماند اما به نظر حالا نارضایتی انگلیس از سرعت کنونی ارسال کمکها و امتناع آلمان از ارائهتانکهای «لئوپارد ۲»
به اوکراین در این هفته تمامی اختلافها را عیان کرده است. در نشست روز جمعه نیز که در پایگاه هوایی آمریکا در شهر رامشتاین آلمان برگزار شد، آلمان با ارسالتانک به اوکراین مخالفت کرد. «بوریس پیستوریوس» وزیر دفاع آلمان که به تازگی به این سمت منصوب شده است در این نشست گفت: اولویت در ارسال سلاح به اوکراین سامانه دفاع هوایی است. وی درباره ارسالتانکهای لئوپارد به اوکراین نیز گفت: در حال حاضر نمیتوانیم زمان تصمیمگیری درباره ارسال اینتانکها را تعیین کنیم. اوکراین طی چند هفته گذشته بارها از آلمان هم خواسته بود تا مجوز واگذاریتانکهای لئوپارد۲ خود را به دیگر کشورها بدهد، اما آلمان با نگرانی از این کار هرگونه واگذاریتانکهای لئوپارد را منوط به اقدام مشابه از سوی آمریکا عنوان کرده بود و از آمریکا خواسته بود تا برای واگذاریتانک، ابتدا واشنگتن پیشقدم شود. پیش از این برلین گفته بود در صورت اجماع در نشست رامشتاین، به متحدان خود اجازه میدهد که از زرادخانههای خود به اوکراینتانک لئوپارد ارسال کنند اما ظاهراً توافقی نیز در این خصوص در نشست رامشتاین حاصل نشده است. آمریکا نیز درخصوص سرعت تحویل تسلیحات به کیف نظر دیگری دارد مبنی بر اینکه دادن تجهیزات جنگی که نیروهای اوکراینی هنوز نمیتوانند با آن کار کنند، درست نیست. مقامهای آمریکایی اینطور استدلال میکنند
که در دنیایی با منابع محدود، عاقلانه این است که برای یک درگیری طولانی مدت که روسیه رگبارهای بیامان بر سر اوکراین میریزد، باید تجهیزاتی را به عنواناندوخته نگه داشت.
شکست روسیه دشوار است
رئیسستاد مشترک ارتش آمریکا نیز درحاشیه نشست رامشتاین تأکید کرد تلاش برای خارجکردن نیروهای ارتش روسیه از اوکراین، کاری بسیار بسیار دشوار است.
به گزارش مهر به نقل از رویترز، «مارک میلی»، در جمع خبرنگاران در آلمان دراینباره گفت: «از نظر نظامی، همچنان اعتقاد دارم که در سال جاری، بیرون راندن نیروهای روسیه از خاک اوکراین بسیار بسیار دشوار است». وی با این حال مدعی شد «البته معنای این حرف این نیست که چنین اتفاقی اصلاً نتواند رخ دهد.»«لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا نیز در جریان سخنرانی در پایگاه« رامشتاین» آلمان اعلام کرد که درگیری در اوکراین در آستانه رسیدن به یک نقطه تحولی است. وزیر دفاع آمریکا در ادامه تاکید کرد که واشنگتن تا هر زمان لازم باشد به حمایت از اوکراین ادامه میدهد. آستین بار دیگر یادآور شد که اکنون لحظهای مهم برای اوکراین و نیز دههای تعیینکننده برای دنیا است.مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز میگوید گفتن اینکه روسیه جنگ را باخته مضحک است و این کشور به نبرد تا لحظه آخر عادت دارد. به گزارش فارس، جوزپ بورل، که در مراسمی در مادرید حضور داشت گفت: «روسیه کشور بزرگی است و به جنگیدن تا آخر ادامه میدهد. روسیه به اینکه تا دم شکست پیش برود و بعد همه چیز را مجدداً احیا کند عادت دارد. آنها این کار را با ناپلئون و با هیتلر انجام دادند»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: «اینکه کسی فکر کند روسیه جنگ را باخته یا اینکه ارتشش بیکفایت است مضحک است.» او بر همین اساس تأکید کرد که لازم است تسلیح اوکراین ادامه پیدا کند. چند روز پیش نیز ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه هم گفته بود که پیروزی روسیه در اوکراین حتمی است. او که در جریان بازدید از یک کارخانه اسلحهسازی در شهر زادگاهش سن پترزبورگ صحبت میکرد گفت:«پیروزی مسلم است. شکی درباره آن ندارم. »رئیسجمهور روسیه بار دیگر تاکید کرد که روسیه قبل از اعزام نیرو به اوکراین، برای مذاکره به منظور دستیابی به حل و فصل صلحآمیز تلاش کرد اما فقط فریب داده شد. او در ادامه سخنانش شرق اوکراین را «سرزمینهای تاریخی» روسیه خواند و افزود مسکو از دست رفتن آنها را بعد از فروپاشی شوروی در سال ۱۹۹۱ پذیرفت اما مجبور به اقدام برای حفاظت از روسزبانان در آنجا شد.