برگزاری نشست تخصصی «سلامت سالمندی» در جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی
سیزدهمین نشست سلامت سالمندی به همت معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی با مباحث ضرورت پژوهش در حوزه سالمندی، چالشها، مشکلات سالمندی و نیز راهبردها و راهکارهای بهبود و ارتقا در این حوزه برگزار شد.
به گزارش کیهان، محمدرضا لکپور سرپرست معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی در این نشست با اشاره به سالمندی جمعیت به عنوان پدیده فراگیر در کشورهای جهان از جمله ایران، گفت: طبق شواهد موجود، تا سال ۲۰۵۰ میلادی جمعیت سالمندان در ایران به بیش از ۲۶ میلیون نفر افزایش یافته و کشور را با چالشهایی ازجمله کاهش سهم جمعیت در سن کار، افزایش هزینه مراقبتهای بهداشتی و درمانی، ورشکستگی سیستمهای پرداخت بازنشستگی و سقوط بازارهای مالی روبهرو خواهد کرد.
وی با بیان آمار پژوهشها و تحقیقات انجام شده در ایران اظهارداشت: در کشور ما نیز همگام با توسعه اقتصادی، اجتماعی، افزایش امید به زندگی، کاهش موالید و تغییر هرم جمعیتی، پژوهشهای متعددی در قالب طرحهای تحقیقاتی و پایاننامه در حوزههای سالمندی انجام شده است، به طوری که با استناد به پایگاه اطلاعاتی ایرانداک، در طی سالهای 1396 الی 1401 بیش از 2000 طرح تحقیقاتی و پایاننامه بر اساس تعداد به ترتیب در موضوعاتی چون علوم ورزشی، معماری، روانشناسی عمومی و توانبخشی بوده و از نظر مقطع تحصیلی نیز اهم این پژوهشها در مقطع کارشناسی ارشد صورت گرفته است، که بیشترین تعداد طرحهای تحقیقاتی، مربوط به سال 1400 و شش ماهه اول سال 1401 بوده است.
در ادامه، سمیه جهانشیری، مدیر اداره طرحها و پروژهیابی معاونت پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی با استناد به قوانین و آییننامههای کشور، گفت: تنها یک درصد از قوانین تصویب شده مربوط به سالمندان است، که از این میزان 62 درصد اقتصادی، 22 درصد اجتماعی و 16 درصد رفاهی و بهداشتی هستند، اغلب مصوبات نیز پراکنده و یا در قالب آییننامه اجرایی دولت و سازمانها است.
وی با اشاره به اینکه زمانی اهمیت یک موضوع مشخص میشود که در نظام مدیریتی، سیاستگذاری، تدوین برنامه و بودجه و در تمامی قسمتهای مختلف مدیریتی کشور آن موضوع دیده شود، افزود: پیشنهاد میشود که راهاندازی نظام مدیریت سلامت سالمندی با ترکیب دستگاههای حاکمیتی و اجرایی در دستور کار قرار
گیرد.
محسن شتی، رئیس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز با اشاره به انجام مطالعات کوهورت در کشور گفت: این مطالعهها باید تقویت و حمایت شوند و با پیشگیری از انجام کار موازی، انجام کارهای مکمل موجب تقویت یکدیگر شوند.
وی داشتن شاخص ارزشیابی از اقدامات خود در این حوزه را ضروری دانست و افزود: باید بدانیم چه کارهایی میکنیم، آیا این خدمات به نتیجه رسیده است یا خیر، مشکلات سلامت سالمندی کل کشور چیست و چه برنامهای برای حل و بهبود وضعیت داریم. باید یک نیازسنجی دقیقی انجام گیرد و سپس برای رفع آنها اقدام شود.
در ادامه، ساتیا دورایسوامی، رئیس صندوق جمعیت سازمان ملل متحد در ایران (UNFPA)، با اشاره اینکه سالمندی جمعیت و چالشهای آن فقط مربوط به ایران نیست و جهانی هستند، گفت: جمعیت به طور جهانی در حال افزایش است و در آبان ماه، ۸ میلیاردی شدن جمعیت جهان اعلام شد که این عدد به معنای ۸ میلیارد استعداد است و افزایش جمعیت به معنای تهدید نیست، بلکه یک فرصت است.
وی با اشاره به اینکه به طور بیولوژیکی زنان بیشتر از مردان عمر میکنند، افزود: تا سال ۲۰۱۷، ۵۴ درصد زنان بالای ۶۰ سال و ۶۱ درصد آنها بالای ۸۰ سال سن داشتند.
دورایسوامی با اشاره به اینکه کووید-۱۹ درسهای مهمی به ما داد، گفت: با وجود اینکه فناوری دارای اهمیت زیادی است، اما با توجه به آشنایی کم سالمندان با آن میتواند موجب جداسازی آنها از جامعه شود. پس باید استفاده درست از فناوری در این گروه سنی مورد توجه قرار بگیرد.
فرشاد شریفی، معاون پژوهشی مرکز تحقیقات سلامت سالمندی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در این نشست با تاکید بر اینکه نیاز به قانونگذاری و آموزش در جهت جلوگیری از سن گرایی وجود دارد گفت: سیستمهای سلامت به گونهای تغییر کنند که سالمند نیز به طور متقابل با سیستم مشارکت و تعامل داشته باشد.
وی ارزیابی و بهبود سلامت افراد و مستقل بودن سالمندان کشور را یکی از استراتژیهای این حوزه دانست و افزود: در آینده، طولانی کردن عمر سالم از مواردی است که برای آن بودجههای کلانی صرف خواهد شد.
بنابراین ارزیابی کردن وضعیت سالمندان از نظر دریافت خدمات سلامتی و نیز ارزیابی کردن سیستمهای سلامت از منظر خدماتی که ارائه میدهند از مواردی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.