آخرین پیام جاسوس دانهدرشت صهیونیست برای تلآویو پیش از دستگیری و اعدام در سوریه چه بود؟ (پرونده)
موساد، سرویس اطلاعات خارجی رژیم آپارتاید اسرائیل، آخرین پیامی را که جاسوس بسیار مهم آن یعنی«الی کوهن»، قبل از دستگیری توسط دمشق در فوریه ۱۹۶۵ میلادی (بهمن سال 1343 خورشیدی) ارسال کرده بود، فاش کرده است.
میتوان مدعی شد که رژیم آپارتاید اسرائیل به جنجال چند دههای در مورد یکی از معروفترین جاسوسان خود پایان داد و معترف شد که دستگیری و اعدام «الی کوهن»، جاسوس مشهورش، در سوریه به دلیل اقدامات موفق ضد اطلاعاتی دمشق بوده است، نه به این دلیل که او غیرحرفهای عمل کرده است.
«دیوید بارنیا»، مدیر موساد نسخهای از آخرین پیام این جاسوس دانهدرشت را به موزه «الی کوهن» داده که در ۱۹ فوریه ۱۹۶۵ (30 بهمن 1343)، تاریخ تخمینی دستگیری این جاسوس، ارسال شده بود. در این پیام که به زبان فرانسه نوشته شده، این جمله آمده است: «نشست دیشب ساعت پنج به وقتگرینویچ در مقر ستاد کل ارتش با حضور امین الحافظ (نخستوزیر وقت سوریه) و افسران ارشد برگزار شد.» مدیر موساد در ادامه میافزاید: «این یک واقعیت اطلاعاتی است. ما اظهارنظرها مبنی بر اینکه کوهن از طریق ارسال پیامهای متعدد و احتمالا تحت فشار رهبران خود یا نقض دستورات خود را به طرف سوری معرفی کرد، رد میکنیم.» به گزارش ایسنا، بارنیا این را هم گفته که موساد به افشای اطلاعات و جزئیات جدید درباره دوران جاسوسی الی کوهن در سوریه و نیز به تلاشها برای بازگرداندن جسد او ادامه خواهد داد. سرویس اطلاعات اسرائیل، موساد، الی کوهن را که یهودی بوده و از مصر به اراضی اشغالی مهاجرت کرده بود به خدمت گرفت و برای نفوذ در ساختار حکومتی سوریه مخفیانه به سوریه فرستاد و او از سال ۱۹۶۱ تا ۱۹۶۵ در سوریه جاسوسی کرد؛ اما پس از نفوذ به رأس هرم نظام سوریه، مقامات این کشور او را شناسایی و به دامانداخته و اعدام کردند. اطلاعاتی که کوهن در طول زمان جاسوسی خود در سوریه به دست آورد برای اشغال بلندیهای جولان سوریه و شکست نیروهای سوری در جنگ ژوئن ۱۹۶۷ (خرداد 1346؛ معروف به جنگ 6 روزه) که پس از اعدام او رخ داد، حیاتی تلقی میشد. با گذشت نزدیک به 60 سال از اعدام او، رژیم آپارتاید اسرائیل همچنان به دنبال پیدا کردن و پس گرفتن جسد کوهن است، در حالی که در مورد مکان جسد او شایعات مختلفی وجود دارد. قرار است رژیم صهیونیستی در ماه میلادی جاری موزه کوهن را در «هرتسلیا» به روی عموم باز کند. از طریق این موزه میتوان از زندگی این جاسوس مشهور مطلع شد؛ از تولدش در سال ۱۹۲۴ در مصر، تا ورودش به اسرائیل در سال ۱۹۵۷، سپس استخدامش توسط موساد بهعنوان جاسوس در سوریه، تا دستگیری، محاکمه و اعدام در ملاء عام ۱۸ مه ۱۹۶۵ (28 اردیبهشت 1344) در دمشق.