هشدار چهرهها و رسانههای آمریکا درباره خطرات چرخش متحدانِ عربِ غرب به شرق
سرویس خارجی-
«مایک پمپئو»، وزیر خارجه پیشین آمریکا، یکی از اشخاصی بود که به سفر رئیسجمهور چین به عربستان و در واقع به گردش به شرق کشورهای عربی واکنش نشان داد. او در مصاحبه تلویزیونی با «فاکس نیوز» ضمن اشاره به «روابط خوب پیشین آمریکا با عربستان» و نقد شدید سیاست خارجی کنونی کاخ سفید گفت: «زمانی که با دوستان و متحدانتان همراه نمیشوید و به آنها توهین میکنید، دیگر به سادگی نخواهید توانست آنها را از نزدیک شدن به دشمنانتان، مثل شی جین پینگ دور نگه دارید.» او سپس به تمجید سیاستهای «دونالد ترامپ» پرداخت و شرح داد که چگونه به رویارویی چین رفت و آن را بزرگترین تهدید علیه آمریکا خواند اما بایدن به طور کامل سیاستی کاملاً نرم مقابل چین در پیش گرفت. او همچنین با اشاره به وعدههای انتخاباتی بایدن درباره واکنش نشان دادن به مسائل حقوق بشری که «محمد بن سلمان» در معرض اتهامشان قرار دارد، نظیر قتل «جمال خاشقجی»، مدعی شد: «این دست تهدیدها در واقع ضربهای سخت به مردم آمریکا است.»
آمریکا باخت
در همین ارتباط روزنامه «گلوبال تایمز» نیز ضمن تحلیلی، بازنده بودن آمریکا از همان روز نخست سفر رئیسجمهور چین آغاز شد. در حالی که «جو بایدن» کمتر از 6 ماه قبل به عربستان سفر کرده و مورد استقبالی معمولی قرار گرفته بود، استقبالی که ریاض از «شی جین پینگ» داشت، بسیار باشکوه بود. این استقبال در شرایطی از شی صورت گرفت که آمریکا و عربستان به خاطر منابع نفت و گازی که در این کشور وجود دارد، سابقه مشارکتی طولانی دارند و روابط سیاسی، نظامی و اقتصادی آنها همواره گرم بود و آمریکا تلاش کرده بهای نفت را در راستای منابع خود با همکاری عربستان تعیین کند. البته جدا از این هرچند عربستان همواره تلاش کرده حمایت خود را از تلآویو علنی نکند اما بر کسی پوشیده نیست که ریاض نیز همچون واشنگتن حامی رژیم صهیونیستی است. زیرا عربستان نیز مانند آمریکا و اسرائیل با نفوذ ایران در خاورمیانه مقابله میکند. اما لفاظیهای بایدن علیه محمد بن سلمان باعث شده است در یک سال اخیر دو طرف اصطکاکهای زیادی با یکدیگر داشته باشند.
ضربه استراتژیک به غرب بود
آنطور که پایگاه اینترنتی روزنامه ایران از «آکسیوس» نقل کرده، این در حالی است که عربستان که دیگر نمیخواهد همه تخم مرغهای خود را در سبد آمریکا بگذارد، با نزدیک شدن به چین ضربه استراتژیک بزرگی به واشنگتن خواهد زد. زیرا روابط آنها اکنون از روابط اقتصادی که همواره بین دو کشور وجود داشته، عبور کرده است. چین هرچند در سالهای اخیر بزرگترین خریدار نفت عربستان بوده است اما اکنون به عربستان به چیزی بیش از شریک تجاری و واردکننده محصولات نفتی و پتروشیمی و در مواردی کشاورزی آن نگاه میکند و آن را یک شریک نظامی نیز برای خود قرار داده است. دو کشور اولین بار سال 2017 بود که یک توافقنامه همکاریهای نظامی با یکدیگر امضا کردند و سال 2018 نیز نخستین رزمایش نظامی را برگزار کردند. علاوهبر این چین در حال آموزش نظامیان عربستان است و در سفر اخیر نیز مذاکرات برای فروش سلاحهای چینی به ریاض را آغاز کرد. روابط سیاسی آنها نیز با توجه به سند چشمانداز 2030 که محمد بن سلمان ارائه کرده است و بر مبنای آن ریاض بر تنوع روابط تأکید میکند، رو به گسترش است.
پیشتر، نشریه «فارین پالیسی» نیز گزارش خود در این باره را با تیتر بسیار جالبی آغاز کرده بود: «بازدید شی از سعودی نشان داد دوران تکهمسری عربستان با واشنگتن به سر آمده است»! اما علت این تیتر جالب چیست؟ نویسنده مقاله فارین پالیسی با اشاره به مصاحبه سال ۲۰۰۴ «سعود الفیصل»، وزیر خارجه وقت رژیم سعودی مینویسد: «در آن زمان فیصل در گفتوگو با واشنگتنپست گفته بود روابط عربستان و آمریکا یک ازدواج کاتولیکی نیست که تنها یک زن برای مرد مجاز باشد، این رابطه، ازدواجی اسلامی است، ازدواجی که مرد میتواند ۴ همسر اختیار کند!» عربستان در آن زمان اعلام کرده بود نمیخواهد از رابطهاش با آمریکا دست بکشد و به دنبال طلاق نیست اما به سمت چندهمسری و در نظر گرفتن سایر کشورها به عنوان دوست و شریک اقتصادی و سیاسی خواهد رفت.
«آرون دیوید میلر»، تحلیلگر سرشناس آمریکایی، نیز تحلیلی نوشته بود: «با آغاز جنگ سرد دوم بین دو جبهه شرق و غرب، سعودی با اینکه به صورت رسمی حاضر نشده است طرف هیچکدام از طرفین جنگ را بگیرد، اما در حال نزدیک شدن بیش از پیش به مسکو و پکن است. البته از نظر این تحلیلگر آمریکایی، عربستان شاید بزرگترین شریک اقتصادی چین باشد و چین نیز بزرگترین خریدار نفت از سعودی اما در نهایت هیچیک نمیتوانند نیازهایی که تا به حال ایالاتمتحده آنها را تأمین میکرد، تأمین کنند.»