kayhan.ir

کد خبر: ۲۵۵۶۱۷
تاریخ انتشار : ۲۱ آذر ۱۴۰۱ - ۲۱:۴۸

رونمایی روزنامه الاخبار از گزینه قطر و عربستان برای ریاست جمهوری لبنان


روزنامه لبنانی الاخبار نوشته قطر و عربستان تلاش دارند تا مسیر ریاست‌جمهوری لبنان را برای «ژوزف عون»، فرمانده ارتش این کشور هموار ‌کنند.
معضلی که نه در لبنان بلکه در برخی دیگر از کشورهای عربی همواره یکی از اساسی‌ترین موانع شکل‌گیری دولت‌های کارآمد است، فقدانِ یک هویت ملیِ منسجم است. کشورهای عربی به ویژه پس از سقوط خلافت عثمانی تنها به یک مؤلفه «عربی بودن» خود را تعریف کرده‌اند که نمی‌تواند پایه‎ای برای یک دولتِ ملی باشد؛ چرا که این هویت ملی مشترک میان اعراب تونسی، مراکشی، لبنانی و....است؛ پرسش این است که حالا وجه تمایز لبنان از مراکش یا وجه تمایز هویت مصری از هویت قطری و... چیست؟ تا بتواند هویتی ملی بسازد و پایه‌های یک دولت ملی را بگذارد. تا وقتی این هویت بازشناسی نشود منافع ملی تعریف نمی‌شود تا به سیاست‌های دولت‌ها شکل و انسجام بدهد. در غیبت هویت ملی راه برای درگیری‌های قومی-قبیله‌ای باز می‌شود و منافع قومی-قبیله‌ای جای مصالح کلان ملی را می‌گیرد و روشن است که این محیط مستعد برای دخالت‌های خارجی می‌شود.
بعد از سفر اخیر فرمانده ارتش لبنان به دوحه و دیدار نخست‌وزیر موقت لبنان با ولی‌عهد آل‌سعود در ریاض به نظر می‌رسد عرصه سیاسی لبنان وارد مسیر جدیدی شده است. ایسنا از روزنامه الاخبار لبنان نقل کرده که سفر «ژوزف عون»، فرمانده ارتش لبنان به دوحه و همچنین دیدار «نجیب میقاتی»، نخست‌وزیر موقت لبنان، با محمد بن سلمان، ولی‌عهد آل‌سعود دو مسئله را روشن می‌کند. مسئله اول این‌که حمایت از فرمانده ارتش به عنوان نامزد ریاست جمهوری دیگر صرفاً یک تحلیل نیست و واقعیت دارد. دوم این‌که سعودی‌ها درِ مذاکرات را به روی فرانسوی‌ها درباره پرونده ریاست جمهوری لبنان گشوده‌اند. اخبار حاکی از این است که ریاض با فرانسوی‌ها و آمریکایی‌ها درباره حمایت از نامزدی ژوزف عون برای پست ریاست‌جمهوری لبنان مذاکره می‌کند.
تا شامگاه یکشنبه ژوزف عون که به بیروت بازگشته هیچ کدام از نزدیکانش را در جریان سفرش نگذاشت هرچند که از توجه زیادی برخوردار شد. او یکی از مهم‌ترین نامزدهای ریاست جمهوری لبنان یا تقریباً تنها رقیب جدی «سلیمان فرنجیه»، رئیس‌جریان المرده است. برای اولین بار محور سفر ژوزف عون تنها به حمایت از نهاد نظامی لبنان محدود نشد بلکه گفته می‌شود قطر وی را به دوحه دعوت کرد تا بیشتر درباره او بداند و بعداً به صورت رسمی به عنوان نامزد ریاست جمهوری لبنان معرفی شود. منابع آگاه می‌گویند، استقبال بن سلمان از میقاتی به درخواست «امانوئل ماکرون»، رئیس‌جمهور فرانسه صورت گرفته است. به ویژه این‌که فرانسوی‌ها همچنان از میقاتی حمایت می‌کنند و می‌خواهند عربستانی‌ها را قانع کنند که بعد از انتخاب رئیس‌جمهور جدید میقاتی همچنان نخست‌وزیر باقی بماند.
سید حسن نصرالله نزد من جایگاه ویژه‌ای دارد!
خبر دیگر از لبنان آن‌که رئیس‌جریان آزاد ملی لبنان تأکید کرد که «سید حسن نصرالله» نزد وی جایگاه ویژه‌ای دارد و با سایر مردم برای وی فرق دارد. «جبران باسیل»، رئیس‌جریان آزاد ملی لبنان، گفت: «آن‌چه در جلسه کابینه رخ داد مسئله بسیار مهمی است و صرفاً مربوط به دو گروه لبنانی نیست. دولت موقت در غیاب رئیس‌جمهور و هشت وزیر تشکیل جلسه داد؛ آن هم برای موضوعاتی که اغلب آنها مهم و فوری نبودند. باید این اشتباه اصلاح شود. من با بین‌المللی کردن بحران لبنان مخالفم. سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان جایگاه ویژه‌ای در قلب من دارد و نگاه متفاوتی به او نسبت به بقیه سیاستمداران در لبنان دارم. اگر میشل عون، رئیس‌جمهور سابق لبنان را در یک طرف قرار دهیم سید حسن نصرالله برای من با تمام مردم فرق دارد.»
وی همچنین تأکید کرد: «باید از مقاومت به خاطر حفظ کشور حمایت کرد. مقاومت بخشی از پروژه لبنان است. ما رئیس‌جمهوری را می‌خواهیم که از کشور و شراکت و مقاومت حمایت کند. اصل مشکل این‌جاست که ما برای رسیدن به این مرحله برنامه‌ریزی کرده بودیم و هیچ کسی نمی‌تواند بگوید که راهکاری وجود ندارد. ما نمی‌خواهیم زندگی مردم را بیشتر از این مختل کنیم و خواهان اصلاح اشتباهات هستیم.»