افزایش ۳۰ درصدی مصرف گوشت مرغ در کشور
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور از افزایش 30درصدی مصرف مرغ در کشور طی چند روز اخیر خبر داد.
به گزارش صدا و سیما، حبیبالله اسداللهنژاد گفت: بعد از درخواست از مردم برای مبادرت به خرید و حمایت از تولیدکنندگان داخلی، در چند روز گذشته میزان مصرف در کشور حدود ۳۰ درصد افزایش داشته است. افزایش مصرف موجب تغییر و افزایش قیمت مرغ شده است اما هنوز از قیمت مصوب حدود ۷ هزار تومان فاصله دارد.
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور تصریح کرد: روزانه حدود ۱۵۰۰ تن مرغ مازاد در بازار وجود دارد.
معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی هم با بیان اینکه رصد بازار نشان میدهد میزان تقاضا به روال عادی بازگشته است، گفت: هر هفته حدود ۷ هزار تن تولید گوشت مرغ را برنامهریزی و به بازار عرضه میکنیم. در چند روز اخیر میزان تقاضا تا حدودی کاهش داشت که اقدام رسانه ملی و درخواست اتحادیه سراسری مرغ گوشتی از مردم برای حمایت از تولید، روند تولید به ثبات رسید.
حسین دماوندینژاد افزود: روزانه حدود ۷ هزار تن گوشت مرغ در ۳۲ استان عرضه میشود که در سه روز گذشته همه این ۷ هزار تن جذب بازار شده است و شرایط بهگونهای بوده که ذخیرهسازی بهطور محدود برای برخی استانها انجام شده است.
وی با بیان اینکه در روزهای قبل روزانه حدود ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ تن مازاد مرغ وجود داشت، تصریح کرد: اگر تقاضا به همین منوال ادامه پیدا کند، عرضه و تقاضا از یک منطق برخوردار خواهد شد، اما اگر میزان تقاضا دوباره کاسته شود باید مرغ را ذخیرهسازی کنیم.
ادعای مخدوش
درباره سرانه مصرف گوشت در ایران
از سوی دیگر، برخی رسانهها در روزهای گذشته با انتشار یک اینفوگرافی (داده نما) ادعا کردند «سرانه مصرف گوشت پس از اصلاحات اقتصادی افت شدیدی داشته است. مرکز آمار سرانه مصرف گوشت در سال را چهار کیلوگرم بهازای هر نفر اعلام کرده است». اما اطلاعات منتشر شده از سوی منابع معتبری مثل سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) از غلط بودن دادههای این اینفوگرافی حکایت دارد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، بر اساس آمار رسمی فائو، سرانه مصرف گوشت ایرانیان در سال 2019، حدود هفت کیلوگرم برای گوشت گاو و چهار کیلوگرم برای گوشت گوسفند بوده است. باتوجهبه اینکه اینفوگرافی منتشر شده منبع مشخص و معتبری ندارد میتوان از آمار رسمی سازمان ملل برای مقایسه بهتر استفاده کرد.
بهعنوانمثال سرانه مصرف گوشت قرمز (گوسفند و گوساله) در کشور کویت حدود 20 کیلوگرم بوده و این رقم تفاوت بسیار زیادی با 67 کیلوگرم یادداشت شده در اینفوگرافی مزبور دارد.
سرانه 7 تا 9 کیلوگرم
در همین رابطه رئیس شورای تأمین دام درخصوص آمار ارائه شده در رسانهها در مورد سرانه مصرف گوشت ایرانیان، گفت: در واقع آمار رسمی از میزان مصرف گوشت بهازای هر نفر بهصورت سالانه وجود ندارد. اما باتوجهبه عرضه و مصرف موجود، رقم چهار کیلوگرم بهعنوان مصرف سرانه نادرست است.
منصور پوریان ادامه داد: باتوجه به کاهش اندک مصرف گوشت در چند وقت اخیر، سرانه مصرف 7 تا 9 کیلوگرم بهصورت سالانه برآورد میشود. از طرفی به دلیل نبود اطلاعات دقیق از این شاخص مقایسه انجام شده با کشورهای عربی نیز فاقد اعتبار است.
طبق بررسی برخی دیگر از رسانهها، آمارهای رسمی شامل واردات و کشتار رسمی نشان میدهد که سرانه مصرف گوشت قرمز از 7 کیلو و 400 گرم در سال 1390 به 6 کیلو و 800 گرم تا سال 98 و 99 و به 9 کیلو و 300 گرم در سال 1400 رسیده است. این رسانهها گفتهاند که افزایش قابلتوجه مصرف گوشت قرمز در سال 1400 ناشی از رفع محدودیتهای کرونایی و بازگشایی تالارها و رستورانها بوده است.
در نهایت باید گفت که بر اساس اظهارات برخی از مقامات صنفی، میزان مصرف گوشت به نسبت سالهای گذشته کاهش داشته است؛ اما نمیتوان گفت که سرانه مصرف گوشت ایران به زیر چهار کیلوگرم رسیده است.