حرمتشکنی در دانشگاه افول جریــان دانشــجویی یا موجسواری کاسبان سیاسی؟ (بخش پایانی)
«نخبگان علمی» پای کار پیشرفت همهجانبه کشور
رضا الماسی
بر خلاف تبلیغات پرحجمی که در رسانههای ضد انقلاب از تجمعهای پراکنده برخی دانشگاهها میشود، اکثریت دانشجویان و نخبگان علمی دانشگاهها پای آرمانها و هویت انقلابی خود ایستادهاند. نخبگان دانشگاهی کشورمان در قضایای اخیر نیز بارها ضمن محکومیت کجرفتاریهای عدهای اغتشاشگر با حضور خود در صحنه نشان دادهاند که اقلیت آشوبگر که راه به دانشگاه پیدا کرده هرگز نمیتواند سخنگوی جامعه علمی ایران اسلامی باشد.
برخی با استناد به آنچه در چند هفته اخیر در دانشگاهها به وقوع پیوست، میگویند چنین رفتارهایی نشانه افول جنبش دانشجویی است.
در حالی که برخی دیگر معتقدند رفتارهای اخیر را نباید صرفاً به جنبش دانشجویی نسبت داد بلکه در این قضایا عده قلیلی از دانشجویان متاثر از رسانههای دشمن دست به فحاشی زدند و حساب این دسته از افراد را از بدنه جریان دانشجویی کشور باید تفکیک کنیم.
به عنوان نمونه در همین قضایای دانشگاه شریف؛ جمعی از دانشجویان این دانشگاه در چند نوبت و در محکومیت هتاکیهای رخ داده تجمع کردند و در دفاع از ولایت فقیه و تمامیت ارضی کشور شعارهایی سردادند.
دانشجویان در این تجمعها شعارهایی همچون «خونی که در رگ ماست؛ هدیه به رهبر ماست»، «استقلال؛ آزادی؛ جمهوری اسلامی»، «آزادگی پیام ما؛ خامنهای امام ما» و «خامنهای کوثر است؛ دشمن او ابتر است» را فریاد زدند.
واقعیتهای جامعه نخبگان کشور
دیدارها و نشستهای رهبر انقلاب با بدنه دانشجویی به خصوص تشکلهای دانشجویی و نخبگان علمی و فرهنگی را در همین راستا میتوان فهم کرد.
واقعیتی که حتی در اوج ناآرامیهای اخیر در برخی دانشگاهها نیز تعطیل نشد و دیدار رهبر انقلاب با نخبگان به خوبی ثابت کرد که اتفاقات دانشگاهها فقط با دوپینگ رسانهها در جامعه به صورت غیرواقعی ضریب داده میشود.
دکتر فرهاد دانشجو، رئیسدانشگاه تربیت مدرس با اشاره به دیدار اخیر نخبگان با رهبر انقلاب میگوید: «دیدار مقام معظم رهبری با نخبهها، بیعت مجدد نخبگان کشور با ایشان بود، بیعتی بر این مبنا که تا جان در بدن ماست، امام خامنهای رهبر ماست و در دفاع از کیان ایران اسلامی مستمر، عالمانه، آگاهانه و با روشهای به روز علمی دفاع میکنیم.»
او با تاکید بر اینکه دیدار اخیر مقام معظم رهبری مانور دلدادگی نخبگان کشور به مقام معظم رهبری بود، اظهار میدارد: «این دیدار انرژی مضاعفی بود که به بدنه نخبه کشور تزریق شد تا قویتر و مستمرتر پای اعتقادات و کشور خود بایستند، این دیدار خط بطلانی بر یاوهگوییهای دشمن بود.»
رئیس دانشگاه تربیت مدرس با تاکید بر اینکه در این دیدار جوانان نخبه کشور حضور و پای کار انقلاب و کشور بودنشان را به رخ دشمنان کشیدند، ادامه میدهد: «حضور نخبگان نشان میداد که این عزیزان در مرزهای دانش حرکت میکنند و این دانش را برای حل مشکلات کشور به کار میبندند و در همین راستا به تولیدات خوبی هم رسیدهاند. در این دیدار؛ دلدادگی و علاقه نخبگان نسبت به رهبری، اسلام و کشور بسیار نمایان بود، صحبتهای حکیمانه، دلنشین و دلگرمکننده رهبر انقلاب نیز امید را در دل نخبگان مضاعف کرد.»
محمد تمنایی که در دیدار نخبگان کشور با رهبر معظم انقلاب در روز چهارشنبه (۲۷ مهر ماه) حضور داشت، در گفتوگویی با بیان این که باید به نخبگان توجه ویژه شود و مسئولان و دولت هم از آنها حمایت کنند، تاکید میکند: «باید دقت شود که از آن طرف بام هم نیافتیم؛ یعنی فرآیندهایی را پیش نبریم که منجر به این شود بعضی افراد که لفظ نخبه را به آنها اطلاق میکنیم، بخواهند از امکانات شبه رانت استفاده کنند؛ چرا که این کار به جامعه ضرر و آسیب میزند و سرمایه کشور به هدر میرود.»
اتفاقی که متاسفانه در قضایای دانشگاه شریف و برخی دیگر از دانشگاههای مطرح کشور رخ داد و تعدادی از دانشجویان با سوءاستفاده از جایگاه خود، قداست فضای علمی را با فحاشی به ابتذال کشیدند.
تمنایی در ادامه اظهار میدارد: «اگر جای مسئولان بنیاد ملی نخبگان بودم، در نحوه تخصیص و توزیع امکانات به نخبگان تجدیدنظر میکردم؛ چرا که روشهای موجود، سبب تقویت سوءاستفادهها میشود؛ بنابراین هم در بحث شناسایی و هم در بحث تخصیص امکانات نیازمند اصلاحات هستیم.»
نخبگان نباید تنها
به دنبال منافع شخصی خود باشند
این نخبه علمی کشورمان میافزاید: «نخبگان باید دغدغه کشور را بیشتر داشته باشند تا دغدغه خود را. اکنون بعضی از فرآیندها، جامعه نخبگان را به سمتی برده که به جای این که دنبال دغدغههای کشور باشند، مدام به دنبال این هستند از آیین نامهها و تبصرهها بیشتر برای منافع خود بهره ببرند که این روال صحیحی نیست.»
دانشیار دانشکده مهندسی حملونقل دانشگاه صنعتی اصفهان ادامه میدهد: «اگر بخواهیم آسیب شناسی انجام دهیم باید به سمتی برویم که نخبگان حس نکنند صرفا باید دنبال منافع شخصی خود باشند. آنها باید در همایشها و گفتوگوها به دنبال مطرح کردن مسائل و حل مشکلات کشور باشند نه این که درباره فلان آیین نامه یا فلان تسهیلات صحبت شود. باید حمایتها و فرآیند به نفع کشور باشد نه این که باعث شود بعضی از جامعه نخبگانی کشور بنا به توانایی که دارند روز به روز از جامعه طلبکارتر شوند.»
رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با نخبگان جوان و استعدادهای برتر علمی کشور، نخبگان دانشگاهی را در چهار دهه اخیر موجب آبروی کشورمان خواندند.
ایشان بر خلاف آنچه بعضاً نسبت به دانشگاه و دانشجو و نخبگان دانشگاهی تبلیغ میشود؛ همه، به ویژه مسئولان را به این مهم توجه دادند که در فضای کشور باید نخبگان علمی را جزو مهمترین ثروتهای کشور بدانیم و از آنها حمایت کنیم. نخبگان نیز ظرفیتها و استعدادهای فردی خود را به سرمایه پیشرفت کشور تبدیل کنند.
علی عیسیپور، نخبه علمی دانشگاه تهران در مقطع کارشناسی ارشد روانشناسی در این باره به گزارشگر روزنامه کیهان میگوید: «حساب آنچه در برخی دانشگاهها به اسم اعتراض شنیده شد را باید از فضای عمومی نخبگان کشور تفکیک نماییم.»
او ادامه میدهد: «نخبه یک کشور هیچگاه به خود اجازه نمیدهد علیه باورهای مردم کشورش هتک حرمت کند و شخصیتی عصبی و غیرمنطقی از خود به جامعه منعکس نماید.»
عیسی پور معتقد است: «به نظر من عدهای که در ناآرامیهای اخیر دانشگاهها حرمت شکنی کردند را به هیچ عنوان نمیتوان نخبگان جامعه ایران دانست. چرا که اینها فقط با رشد تک بعدی توانستهاند به یک دانشگاه مطرح کشور راه پیدا کنند و چنین افرادی در ابعاد دیگر که از شاخصهای مهم نخبگی به شمار میآید رشدی نداشتهاند.»
این نخبه علمی دانشگاه تهران تصریح میکند: «برای حل اختلافات در این سطح همیشه راه گفتوگو باز بوده و هست اما آنچه در روزهای گذشته شاهدش بودیم این بود که عدهای در دانشگاه مسئلهشان کشف حقیقت و خدمت به مردم نیست بلکه به دنبال اهداف شخصی خود از اعتراض هستند. حالا این اعتراض به هر بهانهای باشد برایشان فرقی نمیکند.»
رهبرمعظم انقلاب، نخبه علمی و دانشگاه را از ارکان مهم پیشرفت کشور میدانند و در این باره میفرمایند: «هرقدر دانشگاه تعطیل و روند فعالیت علمی تخریب و ناقص شود، برای دشمن مغتنم است؛ به همین علت نه دیروز و امروز بلکه در مقاطع مختلف برای توقف دانشگاهها تلاش کردهاند... باید با رفتار کریمانه با نخبگان به عنوان ثروت عظیم ملی، در مراقبت از این ثروت تعیینکننده و افزایش آن، به جدّ تلاش کنیم.»
ضرورت برخورد قاطع با حرمت شکنان دانشگاه
پس از اتفاقات تلخ برخی دانشگاهها که در هفتههای گذشته موجب تاثر علاقهمندان به انقلاب و ارزشهای اسلامی گردید، مطالبه بسیاری از نخبگان و فعالان دانشجویی که دل در گرو آرمانهای انقلاب اسلامی دارند، برخورد قاطع و جدی با حرمتشکنان است.
در همین راستا هیئت رئیسه دانشگاه صنعتی شریف با انتشار اطلاعیهای درخصوص اتفاقات این دانشگاه اعلام کرده است؛ دانشجویانی که در ارزیابی اولیه، نقش کلیدی در ایجاد ناآرامی داشتند تا اطلاع ثانوی اجازه ورود به دانشگاه را ندارند و کمیته انضباطی با آنها برخورد میکند.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «ضمن تشکر از دانشجویان فهیم دانشگاه که همراهی و همیاری خوبی در حفظ نظم و امنیت دانشگاه دارند، با توجه به اتفاقات ناشایست رخ داده در دانشگاه صنعتی شریف که عدهای دانشجوی قانونشکن به تخریب و هنجارشکنی در دانشگاه پرداختند، هیئترئیسه دانشگاه رفتارهای دور از شأن محیط دانشگاه را بهشدت محکوم میکند... همچنین چنانچه مشخص شود افرادی به ضرب و شتم یا فحاشی پرداخته و موجب جراحت دیگران شدهاند، به صورت موقت ورود آنها به دانشگاه ممنوع شده و در اولین فرصت به کمیته انضباطی معرفی میشوند. برای ایجاد و حفظ آرامش در دانشگاه، دانشجویانی که در ارزیابی اولیه انجام شده، نقش کلیدی در ایجاد ناآرامی داشتهاند تا اطلاع ثانوی اجازه ورود به دانشگاه را نخواهند داشت.»
هیئترئیسه دانشگاه صنعتی شریف در این اطلاعیه ضمن تاکید بر حفظ آرامش و استقبال از فعالیتهای قانونمند و برگزاری برنامههای دارای مجوز، تکرار هرگونه رفتارهای دور از شأن دانشگاه را مردود دانسته و از کمیته انضباطی میخواهد که از تمام ظرفیتهای قانونی خود همچون تعلیق، اخراج و... برای برخورد با این موارد استفاده کند.
تشکیل کمیته بررسی و تحقیق
هیئترئیسه دانشگاه صنعتی شریف همچنین کمیتهای را مأمور بررسی و تحقیق پیرامون وقایع اخیر در دانشگاه کرده است.
این موضوع با هدف بررسی وقایع تلخ و تاسفبار دانشگاه شریف و رفع ابهامات درخصوص مجموعه رخدادها و عملکردهای داخلی و اتفاقات پیرامونی دانشگاه و با توجه به انتشار روایتهای متفاوت و بعضاً متناقض توسط رسانهها و نهادهای مختلف، به دستور رئیسدانشگاه، در برنامه کاری هیئترئیسه دانشگاه قرار گرفته است.
این کمیته ماموریت دارد؛ گزارشی دقیق و منطبق با واقعیت از اتفاقات اخیر به خانواده شریف دانشگاه ارائه کنند. همچنین، تاکید شده این گزارش ضمن ثبت در تاریخ دانشگاه، مبنای اصلاحفرآیندهای داخلی دانشگاه و پیگیریهای بعدی قرار گیرد.