kayhan.ir

کد خبر: ۲۵۱۸۹۸
تاریخ انتشار : ۰۱ آبان ۱۴۰۱ - ۱۹:۰۱
نگاهی به سریال «برافروخته»

خیانت به حزب ممنوع!

 
 
 
فاطمه قاسم‌آبادی
درگیری بین جناح‌های سیاسی در دنیا و به‌ویژه در کشورهای غربی، یک امرعادی است. معمولا نماینده‌های جناح‌های مختلف، به خاطر قدرت، علاوه‌بر بحث و جدل‌های فراوان، به دنبال خراب کردن وجهه طرف مقابل هستند تا از این طریق بتوانند، نظر مثبت مردم را نسبت به خود جلب کنند.
در کشوری مانند آمریکا، این درگیری‌ها بخصوص وقتی پای پست مهمی مانند ریاست جمهوری وسط باشد، به اوج خود می‌رسد و در دوران انتخابات، مانند یک شوی تلویزیونی، مردم را پای توهین‌های نامزدها، نسبت به هم می‌نشاند.
البته گاه این درگیری‌ها وارد سطح بالاتری می‌شود و در این بین، طرفین با استفاده از نقاط ضعفی که از طرف مقابل یا جناحشان به دست آورده‌اند، به سمت پایین کشیدن آن حزب از قدرت می‌روند. یکی از نمونه‌های مشهور این قضیه، ماجرای «رسوایی واترگیت» است که در نهایت منجر به استعفای «ریچارد نیکسون» رئیس‌جمهور وقت آمریکا از قدرت در سال 1974 شد.
سریال«برافروخته» به کارگردانی «مت راس» محصول سال 2022 آمریکاست. این سریال به واکاوی رسوایی واترگیت و کسانی که در این اتفاق توسط دادگاه و جامعه محکوم شدند می‌پردازد.
داستان رسوایی و جاسوسی 
واترگیت، بر گرفته از نام هتلی است به همین نام که در واشینگتن دی سی، مقر کمیتۀ ملی دموکراتیک، در انتخابات ریاست جمهوری ۱۹۷۲ بود.
به دستور نیکسون، رئیس‌جمهور جمهوری خواهِ وقت آمریکا، تعدادی جاسوس به این هتل رفتند ولی پس از ورود پنهانی به واترگیت، این گروه با تجهیزات پیچیدۀ جاسوسی الکترونیکی بازداشت شدند....
تحقیقات نشان داد که کاخ سفید در این ورودِ به عنف، دست داشته، و «زدوبند مالی» برای تأمین بودجۀ فعالیت‌های غیرقانونی به کار رفته است، که آن فعالیت‌های غیرقانونی عبارت بودند از: استفاده از سازمان سیا و ادارۀ درآمدهای مالیاتی، برای مقاصد سیاسی، عملیات شبه نظامی برضد مخالفان حزب، تغییردادن و نابود کردن اسناد، و پرداخت حق السکوت یا رشوه به متهمان برای دروغ گویی.... در آن زمان رئیس‌جمهور نیکسون به دستور دیوان عالی، نوارهای ضبط شدۀ مکالمات خود با مسئولان دولتی را تسلیم کنگره کرد، درنتیجه مشخص شد که در مخفی کردن ماجرای این جاسوسی، دخالت داشته است. نیکسون استعفا کرد، تا به اتهام جلوگیری از اجرای قانون و سایر جرایم، استیضاح نشود....
بعد از این اتفاق عده‌ای از حزب جمهوری‌خواه و اطرافیان نزدیک این حزب، به هم حزبی‌های خود خیانت کردند و علیه جمهوری خواهان در مورد ماجرای واترگیت در رسانه‌ها مصاحبه کردند و حتی در دادگاه حاضر شدند.
سریال «برافروخته»، در مورد تعدادی از این افراد است. «مارتا میچل»، «جان دین»، «گوردون لیدی» و... از جمله اشخاصی هستند که در این سریال به بیان بخشی از زندگی شان که با ماجرای رسوایی مربوط بود، پرداخته می‌شود.
خائن، ملعون است!
یکی از مهم‌ترین نکاتی که می‌شود گفت اصل پیام سریال «برافروخته» است، به این ترتیب که تمام کسانی که به رئیس‌جمهور وقت آن زمان یا همان نیکسون خیانت کردند، به صورت انسان‌های بی‌مایه و خودنما به تصویر کشیده شده‌اند.
مارتا میچل، به عنوان زنی بی‌عاطفه و بی‌توجه به فرزندانش به تصویر کشیده شد. زنی که اهمیتی به جایگاه همسرش نداد و به خاطر جلب توجه، مانند یک سلبریتی بی‌مغزِ درجه دو، به رسوایی واترگیت دامن زد.... 
سازنده سریال در ادامه حتی پا را فراتر گذاشته و خانواده این زن را هم به عنوان یک مشت دروغگو و بی‌مایه، به مخاطبین معرفی می‌کند و در نهایت اضافه کرده که هر چند مارتا میچل در مورد اتفاقات پیرامون واترگیت راست گفته بود اما این مسائل نباید هرگز عنوان می‌شد... به معنای واضح‌تر، هر راستی گفتن ندارد!
در مورد جان دین هم وضعیت در سریال، همین طور پیش می‌رود و سازنده این جوان را که در دادگاه علیه هم حزبی‌هایش شهادت می‌دهد، به عنوان یک مرد بی‌مایه رده پایین، که حاضر است برای دیده شدن و پیشرفت، هر کاری بکند، به تصویر می‌کشد....
در سریال «برافروخته»، کسانی که به اصطلاح، نمک حزب شان را می‌خورند ولی نمکدان می‌شکنند را با تصویری بسیار منفی نشان می‌دهد و اینکه حقیقت ماجرا چیست و چه کسی آن را بیان کرده، در این بین کمترین اهمیت را دارد چرا که وقتی پای اسرار یک حزب آن هم در کشوری مانند آمریکا مطرح باشد، تحت هر عنوان، اعضا باید وفاداری خود را نشان بدهند و غیر از این، قابل قبول نیست!
درگیری قدیمی جمهوری‌خواه و دموکرات
درگیری بین دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه در آمریکا، سابقه و تاریخ طولانی دارد و در این بین، معمولا اعضای رده بالای هر حزب، در قبال اطلاعات خاص از یکدیگر، باج خواهی می‌کنند و از آن اطلاعات مانند اهرم فشار علیه یکدیگر استفاده می‌کنند اما این وضعیت تا زمانی که این اطلاعات به بیرون درز نکرده و در جامعه رسوایی به وجود نیاورده و پای اعضای آن حزب به میان نیامده، قابل قبول است ولی زمانی که بنا به هر دلیلی، رسوایی به بیرون درهای بسته نفوذ کند و در جامعه پخش شود و آبروی دولت آمریکا وسط بیاید، اتفاق جدی و ناگواری افتاده است.
در رسوایی واترگیت، حزب جمهوری‌خواه مورد حمله قرار گرفت و در رسوایی جنسی «بیل کلینتون»، حزب دموکرات بی‌آبرو شد...
جالب است که «هیلاری کلینتون» همسر بیل کلینتون در کتاب خاطراتش با عنوان «زندگی من»(ترجمه بیژن اشتری، انتشارات مهد فرهنگ) ماجرای رسوایی جنسی همسرش با «مونیکا لوینسکی» کارآموز جوان کاخ سفید که از سال ۱۹۹۴ به تدریج با بیل کلینتون رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا رابطه نزدیکی برقرار کرده بود را، شایعات بدخواهانه جمهوری خواهان برای زمین زدن حزب‌شان عنوان کرده است!
این درگیری بین احزاب در آمریکا، تا جایی پیش رفته است که هیچ کدام از دو طرف ماجرا دیگر حاضر به پذیرش واضح‌ترین جنایات و دروغ‌های خود نیستند و طوری مسائل را عنوان می‌کنند گویی دروغ، مخفی‌کاری و بی‌اخلاقی، مسائلی پیش پا افتاده و طبیعی است و تقصیر اصلی گردن کسانی است که سعی در بر ملا کردن این مسائل می‌کنند!
البته کاملا واضح است که چنین سیاستی تنها برای مملکت خودشان مجاز است، وگرنه که در مورد مملکت‌های رقیب، یا دشمن، سیاست پیدا کردن نقاط ضعف حتی به دروغ، همیشه اولویت دارد.
سفارشی و پر ستاره
سریال «برافروخته»، جزو سریال‌های پر ستاره‌ای بود که در دوران کرونا ضبط آن انجام گرفت. در این سریال ستاره‌های معروف زیادی مانند «شان پن»، «جولیا رابرتز»، «فرانکلین ویگام» و... نقش‌آفرینی کردند.
البته با وجود نقش‌آفرینی‌های حرفه‌ای و ستارگان معروف، این سریال از جانب منتقدین و مخاطبین نمرات بسیار متوسطی را از آن خود کرد.
سریال برافروخته با نگاهی متعصب، ماجرای رسوایی واترگیت را به تصویر می‌کشد و شاید به خاطر همین نوع نگاه سازنده‌اش باشد که مخاطبین نتوانستند آن طور که باید با داستان سریال ارتباط برقرار کنند.