آمریکا از روز اول تجاوز ائتلاف سعودی به یمن در این جنگ حضور فعال داشت
سرويس خارجي-
با وجود آن كه مستندات زيادي از مشاركت و حمايت آمريكا از جنگ در يمن وجود دارد، به تازگي يك مقام سابق
سازمان نيز به حضور واشنگتن در اين جنگ اذعان كرد.
مشاركت و حمايت آمريكا در جنگ عليه يمن يكي از محوري ترين دلايل ادامه اين جنگ ضدانساني طي هشت سال گذشته است. در واقع آنچه عربستان سعودي و امارات را تاكنون پشت گرم به ادامه جنگ عليه يمن كرده، چيزي جز حمايتهاي بي دريغ واشنگتن نيست. از همان آغاز جنگ در فروردين 1394 نيز وزارت خارجه آمريكا در دولت باراك اوباما، رئيس جمهور وقت اعلام كرد كه از عربستان در اين جنگ حمايت مي كند. یمنيها هم «جنگ به رهبری عربستان سعودی» را «جنگ آمریکاییها » میدانند و از اين مسئله باخبرند كه آنها نه فقط در برابر تجاوزات عربستان و امارات، بلكه با ائتلاف نظامي عربي-غربي در حال مقابله هستند.
برخلاف منابع رسانه اي وابسته به عربستان سعودي كه بحران و جنگ در یمن را صرفاً ناشی از نقشآفرینی بازیگران داخلی يمن اعلام مي كنند، اما واقعيتهاي ميداني نقشآفرینی بازیگران فرامنطقهای مانند آمريكا در اين جنگ هشت ساله را ثابت مي كند. حتي در سال 2015، «ریچارد واکر»، نویسنده و تحلیلگر هفتهنامه «امریکن فریپرس»، در گزارشي اعلام كرد كه نیروهای آمریکایی از مهمترین بازیگران کنونی عرصۀ جنگ در یمن هستند. واشنگتن حتي تاکنون در مقام توصیههای دموکراتیک نسبت به یمن هم چندان جدی نبوده است و با وجود بازي پشت پرده كه در حمايت از سعوديها و اماراتي در جنگ دنبال مي كند، اما وزارت خارجه اين كشور به ندرت نسبت به بحران انساني كه در نتيجه جنگ در يمن جريان دارد، موضعگيري ميكند. روز سهشنبه نيز نماینده سابق سازمان ملل در امور یمن اعتراف کرد که دولت آمریکا از ابتدای جنگ علیه این کشور از نیروهای متجاوز حمایت کرده است. « جمال بن عمر » نماینده سابق سازمان ملل در امور یمن در گفتوگوی اختصاصی با شبکه
« بیبی سی » اعتراف کرد كه تجاوز به یمن از سوی واشنگتن اعلام شد و آمریکا انواع حمایتهای نظامی، لجستیکی و مشارکت میدانی مستقیم از نیروهای ائتلاف را انجام داد.
آمريكا مانع حل بحران يمن شد
مهمترين بخش اظهارات نماینده سابق سازمان ملل در امور یمن آنجاست كه او حتي مي گويد در همه سالهاي جنگ، واشنگتن مانع اقدامات و ابتكارات سیاسی و دیپلماتیک براي دستیابی به یک راهحل عادلانه شد و در مقابل جامعه جهانی را علیه نیروهای انقلاب یمن تحریک کرده است. وی در اين ارتباط مي گويد: آمریکا در صدور قطعنامهها و بیانیههای شورای امنیت سازمان ملل و اعمال تحریمهای دسته جمعی و فردی علیه نیروهای انقلاب یمن نقش داشت و حداکثر تلاش خود را برای ضربه زدن به انقلاب و بازگرداندن یمن به دوران سرسپردگی انجام داد که محقق نشد و اردوگاه ائتلاف متجاوز و مزدوران آن با شکست مواجه شد.
علت علاقه واشنگتن به ادامه جنگ در يمن مشخص است. آمريكا جنگ در يمن را غنيمتي ارزشمند براي حضور نظامي خود در درياي سرخ مي داند و از اين رو به بهانه بي ثباتي و جنگ بخشي از ناوگان خود را در درياي سرخ و در نزديكي بنادر جنوب يمن مستقر كرده است.
از سوي ديگر، براي آمريكا، جنگ در يمن فرصتي براي جلوگيري از رشد گروههاي مقاومت در اين كشور جنوب شبه جزيره عربستان است. واشنگتن به شدت نگران آن است كه كنترل كامل يمن بهدست نيروهاي ضدغربي و ضد سعودي بيفتد و از همين رو در همه اين سالها از ادامه جنگ عليه دولت صنعا و كميتههاي مردمي انصارالله حمايت كرده است. «آنتونی کوردزمن»، درخصوص سیاست آمریکا در معتقد است: «پیوندهای روبهرشد میان شیعیان یمن و ایران تهدید بزرگي را برای منافع عربستان و آمریکا ایجاد کرده است. این وضعیت بهطور بالقوه میتواند به ایران این امکان را بدهد تا عمق استراتژیک خود را افزایش دهد و از آزادی عمل بیشتری برای ضربه زدن به منافع آمریکا و عربستان و ایجاد توازن منطقهای بهره ببرد.» با توجه به همين شرايط است كه مي توان به خوبي درك كرد كه چرا در همه هشت سال گذشته آمريكا نه تنها از عربستان در جنگ عليه يمن حمايت كرده، بلكه فراتر از آن مانع هرگونه راهحلي براي پايان دادن به اين بحران شده است.
مشاركت آمريكا در يمن چگونه است؟
بارزترين نقش آمريكا در جنگ يمن در جريان فروش سلاح به عربستان سعودي صورت مي گيرد. موسسه تحقیقات صلح بینالمللی استکهلم (SIPRI)در سال 2019(1398) اعلام کرد که صنایع اسلحه سازی آمریکا در اين سال در صدر صادرکنندگان سلاح قرار گرفت که عربستان سعودی بزرگترین خریدار آن بود. در همه سالهاي بعد نيز عربستان بزرگترين خريدار سلاح از آمريكا بوده است كه عمده اين تسليحات در جنگ عليه يمن مورد استفاده قرار گرفتهاند.
همين دو ماه پيش نيز، وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که قصد دارد تسلیحات نظامی به ارزش بیش از ۵ میلیارد دلار به کشورهای عربستان سعودی و امارات بفروشد. خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارش خود هدف آمريكا از فروش این تسلیحات را «مقابله با نيروهاي یمني» اعلام کرده است. گفته شده فروش تسليحات جدید شامل ۳ میلیارد دلار برای موشکهای پاتریوت برای عربستان سعودی است که به طور خاص برای محافظت در برابر حملات موشکی يمن طراحی شده است. همچنین قرارداد با امارات هم شامل ۲.۲ میلیارد دلار از این موشکها برای ارتقای توان دفاع موشکی این کشور خواهد بود.
از سوي ديگر، واشنگتن حتي از طريق نظاميان خود در جنگ يمن مشاركت دارد. وزارت دفاع آمریکا در سال 2016 اذعان کرد که نیروهای زمینی آمریکا از ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی در اطراف موکلا پشتیبانی میکنند. سال گذشته نيز انصارالله با انتشار ویدئویی از اسقاط دو فروند پهپاد آمریکایی «اسکن ایگل» بر فراز مأرب خبر داد كه حكايت از حضور مستقيم آمريكا در اين جنگ داشت. حتي خردادماه سال گذشته کاخ سفید در بیانیهای تائيد كرد که نیروهای آمریکایی در یمن حضور دارند، هرچند بهانه حضور اين نظاميان، به دلیل مبارزه با تروریست اعلام شد.
براين اساس، آمريكا نه تنها بزرگترين حامي عربستان در جنگ عليه يمن است، بلكه شانه به شانه نيروهاي متجاوز ائتلاف سعودي در ميدان جنگ ايفاي نقش ميكند.