آمریکا درپی شکست تحریم و تهدید به سیاست بیثباتسازی ایران متوسل شده است
آیتالله سید ابراهیم رئیسی روز پنجشنبه در ششمین اجلاس سران کشورهای عضو کنفرانس «سیکا» در آستانه پایتخت قزاقستان با بیان اینکه معتقدیم دولتهای عضو سیکا با اعتماد به پیشینة تمدنی ریشهدار خود میتوانند روشهای موجود برای گسترشِ صلح و امنیت را بر مبنای دیپلماسی و تعاملِ همهجانبه مبتنی بر عدالت و معنویت استوار نمایند، تاکید کرد: فرآیند تحول و گذار در نظام بینالملل به مرحله خاصی رسیده و در بازتوزیع جدید قدرت، رویکردهای سلطهطلب، مطرودند و صدا و نقش کشورهای مستقل، بیشتر شنیده و مشاهده میشود.
رئیسی گفت: این تحول و گذار نیاز به راهبری و جهتدهی دارد تا به عاقبت نظامهای بینالمللی سابق گرفتار نشود. سرمایه تمدنی و معنوی که شکلدهنده ارزشهای مشترک قاره کهن آسیاست تضمینکننده نظم و جهانی است که ظلم و بیعدالتی و یکجانبهگرایی را نفی کرده و با آن به مقابله میپردازد؛ عنصر کلیدی در تضمین موفقیت این فرآیند، همکاری و هماهنگی کشورهای مستقل است.
رئیسجمهور کشورمان با بیان اینکه ملت ایران هم گزینه نظامی آمریکا را نامعتبر کرده است و هم، آنطور که خودشان اعتراف کردهاند، سیاست تحریم و فشار حداکثری را شکستی خفتبار داده است تصریح کرد: اینک در پی ناکامی آمریکا در نظامیگری و تحریم، واشنگتن و متحدینش به سیاست ناکام بیثباتسازی متوسل شدهاند. آنچه موجب موفقیت ملت ایران شده و سلطهگران را به وحشتانداخته، توجه ملت ایران به پیشرفت بر اساس «قدرت درونی خود» است. لذا در فرآیند تامین همزمان امنیت و پیشرفت، باید اولویت را به «قدرت درونزا» و ساز و کارهای تقویتِ آن اختصاص داد.
رئیسی در ادامه گفت: با توجه به قرار گرفتن آسیا در کانونِ تغییرات جهانیِ در حال ظهور، حفظ و تقویت صلح در این پهنة گسترده، نه یک انتخاب بلکه یک ضرورت است. سیکا و روح حاکم بر آن یعنی اعتماد متقابل، منافع مشترک، برابری، رایزنی مشترک، احترام به تنوع فرهنگی، تأکید بر ضرورت تحقق امنیت و توسعه مشترک برای همگان، سازوکار موثری است که در راستای تحقق و تقویت صلح و امنیت و ارتقای توسعة پایدار برای ملتهای آسیایی، نقشی بیبدیل داشته و یادگاری ارزشمند برای نسلهای آتی خواهد بود.
رئیسجمهور کشورمان با بیان اینکه ایالات متحده و رژیم صهیونیستی دههها از طریق تجاوز، اشغالگری، آپارتاید، تجاوز و کشتار کودکان و غیرنظامیان در فلسطین، سوریه، عراق، یمن و افغانستان باعث ناامنی، خشونت، تروریسم و جنگ و اضطراب در منطقه شدهاند تاکید کرد: اینک راهی جز پایان اشغالگری و کرنش در برابر رای و حق ملتها در تعیین سرنوشت خود وجود ندارد.
رئیسی گفت: جمهوری اسلامی ایران تروریسم را در هر شکلی از جمله تروریسم اقتصادی که به دنبال متوقف کردن رشد و توسعة اقتصادی کشورهای مستقل است، محکوم و با آن مقابله میکند. تروریسم اقتصادی یک تهدید همگانی است که نیازمند همکاری مستمر و پاسخ دستهجمعی است.
تاکید رئیسی و امیر قطر بر ارتقای روابط دو کشور
به سطح راهبردی
رئیسی در حاشیه اجلاس و در دیدار امیر قطر با استقبال از رشد ۳۵ درصدی روابط تجاری دو طرف در یکسال گذشته، ظرفیتهای موجود در دو کشور را برای توسعه و گسترش هر چه بیشتر روابط و ارتقای سطح همکاریها مناسب توصیف کرد.
شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر نیز از آمادگی کشورش برای عملی کردن ارتقای روابط دو کشور به سطح راهبردی خبر داد.امیر قطر استقرار رایزن تجاری در سفارت قطر در تهران را از جمله اقدامات انجام شده برای تسهیل روابط تجاری دو کشور دانست و از همکاری جمهوری اسلامی ایران در آماده سازی زمینههای برگزاری هر چه بهتر جام جهانی تشکر کرد.
امیر قطر همچنین با اشاره به حق جمهوری اسلامی ایران برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای گفت: از عجایب صحنه بینالملل این است که سرسختترین مخالف استفاده ایران از انرژی هستهای رژیمی است که خود خطرناکترین سلاحها و زرادخانههای هستهای را دارد.
ایران با هر گونه حضور نظامی بیگانه در منطقه قفقاز
تحت هر پوششی مخالف است
رئیسجمهور کشورمان همچنین در دیدار الهام علی اف رئیسجمهور آذربایجان با بیان اینکه حاکمیت ملی و تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان و ارمنستان باید مورد احترام قرار گیرد، تاکید کرد: از نظر جمهوری اسلامی ایران هرگونه تغییر در مرزهای تاریخی و ژئوپلیتیک منطقه و تغییر در وضعیت ترانزیتی ایران و ارمنستان مردود است.
رئیسی با یادآوری اینکه جمهوری اسلامی ایران اولین کشوری بود که از آزادسازی خاک قره باغ استقبال کرد، افزود: ایران آمادگی دارد ظرفیت عظیم خود را برای حل اختلافات آذربایجان و ارمنستان بکار گیرد.
الهام علیاف رئیسجمهوری آذربایجان هم در این دیدار گزارشی تفصیلی از آخرین روند همکاریهای اقتصادی دو طرف ارائه کرد که تداوم و تقویت این روند مورد تاکید رؤسای جمهور دو کشور قرار گرفت.
رئیسجمهوری آذربایجان همچنین گزارشی تفصیلی از تحولات منطقه و آخرین وضعیت مذاکرات چند جانبه بین آذربایجان و ارمنستان در پراگ ارائه داد. وی بر پایبندی و احترام به مرزهای بینالمللی جمهوری اسلامی ایران نیز تاکید کرد.
توسعه روابط ایران با کشورهای منطقه و آسیا
شتاب قابل توجهی گرفته است
آیتالله رئیسی در بازگشت از سفر دو روزه به قزاقستان نیز در تشریح دستاوردهای این سفر، به اهمیت این اجلاس پرداخت و گفت: اجلاس سیکا با ۲۸ عضو دائم از شرق تا غرب آسیا گسترده شده است و به عنوان سازوکاری مهم در همگرایی، همکاری و امنیت آسیا نقش ایفا میکند.
رئیسجمهور اولویت توسعه روابط با همسایگان و تقویت همکاری با سازمانهای منطقهای و فرامنطقهای را پیام حضور هیئت ایرانی در اجلاس قزاقستان دانست و افزود: در این اجلاس، تاکید داشتیم که امنیت منطقه باید حتما درونزا باشد و دخالت قدرتهای بیرونی نه تنها راهحل مشکل نیست، بلکه بر مشکلات دیگر میافزاید.
رئیسی با اشاره به فصل جدید روابط میان جمهوری اسلامی ایران و قزاقستان در دولت سیزدهم تصریح کرد: آنچه در دیدار با مسئولان قزاقستان بر آن تاکید شد، توسعه روابط اقتصادی و تجاری بود و در این راستا و در گام اول قرار شد رقم تجارت دو کشور به
۳ میلیارد دلار برسد که این هدف اقتضا میکند مسئولان و فعالان اقتصادی کشور برای تحقق این مهم تلاش خود را مضاعف کنند.
رئیسجمهور در ادامه موضوع از سر گیری سوآپ نفتی را از دیگر توافقات صورت گرفته میان ایران و قراقستان در این سفر اعلام کرد و گفت: گر چه از حدود ۱۰ سال قبل این روند آغاز شده بود، اما در ادامه به دلیل مشکلاتی متوقف شده بود که در این سفر برای از سر گیری سوآپ نفتی توافق شد.
آیتالله رئیسی تبادلات پولی و ارزی را از دیگر محورهای مطرح شده عنوان کرد و افزود: لغو روادید ۱۴روزه از طرف ایران و قزاقستان هم زمینه خوبی برای توسعه روابط اقتصادی و تسهیل شرایط برای بخش خصوصی فراهم کرده است.
وی با بیان اینکه ارتباط جمهوری اسلامی با کشورهای منطقه و آسیا شتاب قابل توجهی گرفته، خطاب به فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان گفت: با توجه به زمینه بسیار خوبی که فراهم شده است هم مسئولان مرتبط و هم فعالان اقتصادی و تولیدی، برای استفاده هر چه بهتر از این فرصت برنامهریزی کنند.
رئیسجمهور با گله از کندی در برخی سیستمهای اداری و بوروکراسی، بر سرعت و دقت هر چه بیشتر انجام کارها برای گره گشایی از مشکلات وجبران عقبماندگیها تاکید کرد.
رئیسی با بیان اینکه سهم جمهوری اسلامی ایران در ترانزیت منطقه متناسب با ظرفیتهای عظیم موجود در کشور نیست بر جبران عقبماندگیها در این زمینه تاکید کرد.