موبایلهای بالای ۶۰۰ دلار با ارز حاصل از صادرات وارد میشود
محمدرضا عالیان در گفتوگو با ایرنا درباره تعیین وضعیت واردات گوشیهای موبایل با قیمت بالای ۶۰۰ دلار، اظهار کرد: تقریباً از هفته گذشته، بازرگانان زمانی که قصد ثبت سفارش تلفن همراه را داشتند با این پیام مواجه شدند که برای این واردات موبایل باید از ارز حاصل از صادرات خود درنظر گرفته شده است.
وی افزود: البته هنوز درخصوص اینکه تامین ارز به چه ترتیبی انجام میشود، اطلاعاتی نداریم چرا که بازرگانان باید با این روش ثبت سفارش را انجام بدهند و نتیجه را ببینیم تا بتوان درباره آن اظهارنظر کرد.
سخنگوی انجمن واردکنندگان تلفن همراه، تبلت و لوازم جانبی درباره تاثیر این کار بر بازار موبایلهای پرچمدار گفت: قیمت ارز حاصل از صادرات بالاتر از نیما و تقریباً نزدیک به قیمت ارز آزاد است اما از آنجایی که از ابتدای سال تاکنون، واردات گوشیهای بالای ۶۰۰ دلار با وقفه مواجه شده و واردات این قبیل گوشیها به طریقه مسافری ۲۰۰ درصد افزایش داشته است، اگر شرایط واردات تجاری فراهم شود و بازرگان بتواند این گوشیها را به شکل قانونی وارد کنند، طبیعتاً بازار را به سمت رقابت میبرد و باعث به تعادل رسیدن قیمت گوشیهای پرچمدار در بازار میشود.
یادآوری میشود، اواخر اردیبهشت خبرهای غیررسمی مبنی بر ممنوعیت واردات آیفون و گوشیهای پرچمدار بالای ۶۰۰ دلار منتشر شد. مسئولان این حوزه همان زمان اعلام کردند این مسئله به ممنوعیت واردات مربوط نیست و صرفاً یک مشکل در سامانه ثبت سفارش به وجود آمده است. در نهایت اما هیچ ارزی برای واردات تلفنهای همراه بالای ۶۰۰ دلار در نظر گرفته نشد و این گوشیها از طریق رویههای قانونی وارد کشور نشد.
گفتنی است در مردادماه امسال، «امیر اسحاقی»؛ دبیر انجمن واردکنندگان تلفن همراه درباره وضعیت واردات تلفن همراه به کشور اظهار کرد: در چهار ماه نخست سال گذشته تعداد شش میلیون دستگاه تلفن همراه به ارزش یک میلیارد و 200 میلیون دلار وارد کشور شد. در بازه زمانی مشابه در سال جاری، چهار میلیون دستگاه به ارزش ۹۷۰ میلیون دلار وارد کشور شده که نشان از کاهش واردات دارد که در این بین حدود ۲۴۰ تا ۲۶۰ هزار دستگاه بالای ۶۰۰ دلار قیمت داشتهاند.
اسحاقی درباره وضعیت دستگاههای روشن نشده در کشور، خاطرنشان کرد: اکنون حدود دو میلیون و ۳۰۰ هزار تلفن همراه روشن نشده در بازار داریم که ۳۰ درصد آنها گوشیهای دکمهای (فیچر فون) است. این گوشیها حجم زیادی از بازار را در دست دارند اما از نظر مالی، ارزششان اندک است.
وی تصریح کرد: از ابتدای امسال با تغییر سیاستهای تجاری و ارزی کشور، ابتدا برای دستگاههای تلفن همراه بالای ۶۰۰ دلار، منشأ ارز حاصل از صادرات خشکبار را در نظر گرفتند. در مرحله بعدی تالار دوم نیما برای مدت کوتاهی باز و سپس بسته شد.
دبیر انجمن واردکنندگان تلفن همراه گفت: در ابتدای امسال حدود هشت میلیارد دلار ثبت سفارش واردات تلفن همراه داشتیم که به دو میلیارد دلار آن تخصیص ارز تعلق گرفت. از این مقدار ارز حدود
۵۰ درصد تأمین شد و به مرحله خرید رسید. تلفنهایی که اکنون در بازار وجود دارند و مصرف میشوند، متعلق به همان زمان هستند. ضمن اینکه ۱۲۰۰ شرکت دارای مجوز در زمینه واردات تلفن همراه وجود دارند، اما تنها ۳۵۰ شرکت واردات داشتند.