kayhan.ir

کد خبر: ۲۵۱۰۶۶
تاریخ انتشار : ۱۹ مهر ۱۴۰۱ - ۲۱:۱۴

حفظ قداست دانشـگاه با برپایی کرسی‌های آزاداندیشی

 

رئیس‌جمهور طی هفته‌ای که گذشت، برای آغاز سال تحصیلی به دانشگاه الزهرا(س) رفت. دو سال گذشته به دلیل شرایط کرونایی دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی مجازی شد و فرصت آموزش حضوری از دانشجویان و دانش‌آموزان سلب شد. اما این همه تفاوت امسال با سال گذشته نیست.
پدر و مادری را تصور کنید که با هزار امید و آروز توانسته‌اند امسال فرزند دلبندشان را روانه دانشگاه کنند، آن هم کدام دانشگاه؟ دانشگاه صنعتی شریف!
این پدر و مادر قطعا به خود می‌بالند که در مسیر رشد و بالندگی علمی فرزندشان و مراحل تحصیل او کم نگذاشتند و اینک دارند در سایه این ثمره شیرین و لذت‌بخش فرزندشان و راهیابی او به یکی از مهم‌ترین دانشگاه‌های ایران اسلامی، حظی وافر می‌برند و دیگر خبر ندارند که این فرزند دانشجویشان با اولین روز ورود به دانشگاه در دام چه توطئه‌ای گرفتار آمده و وارد ماجراهایی شده که سرنخ آن در خارج از مرزهاست و ‌سازی را می‌نوازد که توسط ایادی استکبار در خارج از کشور کوک شده است!
شعارهای رکیک و خارج از عرف اخلاقی تعدادی از دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف طی روزهای اخیر نشان داد که از یک طرف برنامه‌ریزی دشمنان بیرونی و عوامل داخلی آنان در سوءاستفاده از فضای علم و دانش بسیار هدفمند بوده و از طرف دیگر ضرورت هوشیاری و آگاهی هرچه بیشتر دانشجویان کشورمان، خصوصا ورودی‌های سال جدید را دوچندان می‌کند.
با نگاهی به تاریخچه جنبش‌های دانشجویی در ایران در می‌یابیم که همیشه دانشجو یک فرد مطالبه گر بوده است و حاکمیت پاسخگو و در طی سالیان متمادی شعارهای دانشجویان، طرفدار هر طیف و دیدگاه سیاسی، از چارچوب‌های عرف و اخلاق فراتر نرفته است.
از زمان شکل‌گیری دانشگاه تهران به عنوان اولین دانشگاه ملی ایران تاکنون، هیچ‌گاه نخواندیم و ندیدم که بگویند دانشجویان برای مطالبه امری از حاکمیت، شعارهای وقیحانه سردادند.
در ادوار مختلف جنبش‌های دانشجویی، به طور کلی میل به رادیکالیسم و شعارهای عدالت طلبانه اجتماعی، استعمارستیزی و دشمنی با امپریالیسم و مخالفت با سابقه دست نشاندگی و وابستگی حکومت محمدرضاشاه از مولفه‌های اصلی حاکم بر جنبش‌های دانشجویی در قبل از انقلاب بود.
سال‌های مابین 1350 تا 1357 یکی از دوره‌های اوج فعالیت‌های دانشجویی با گرایش‌های اسلامی است. در این دوره با توجه به رشد کمّی نظام آموزشی و افزایش تعداد دانشجویان همچنین تغییر بافت طبقاتی و فرهنگی دانشجویان بر وزن و اقتدار طیف نیروهای مذهبی فعال در دانشگاه‌ها افزوده شد. از جمله دیگر دلایل مهم تشدید فعالیت‌های دانشجویان با گرایش‌های دینی فعالیت و نفوذ کلام‌اندیشمندان و روحانیون مسلمان در فضای دانشگاه‌ها بود.
فعالیت‌ها و تلاش شخصیت‌های فرهیخته‌ای نظیر آیت‌الله شهید مرتضی مطهری، آیت‌الله شهید دکتر محمد مفتح، آیت‌الله طالقانی، علامه جعفری، دکتر علی شریعتی و... قبل از انقلاب اسلامی، فضای عمومی و سیاسی کشور و همچنین فضای سیاسی دانشگاه‌ها را با سرعتی محسوس به سمت گرایش‌های اسلامی پیش برد.
بعد از انقلاب هم مطالبه دانشجویان از دولت‌های مختلف شکلی جدی‌تر به خود گرفت و رهبر معظم انقلاب در سال1372 با صراحت از سیاسی شدن دانشگاه‌ها سخن گفتند و تاکید داشتند که دانشجویان باید مطالبه‌گر باشند و در سال 81 توصیه جدی بر تشکیل «کرسی‌های آزاداندیشی» را مطرح کردند و توصیه به شنیدن نظر مخالف در چارچوب‌های نقد علمی و سازنده کردند.
اما در حال حاضر جنبش دانشجویی تأثیرگذارتر و تعیین‌کننده‌تر از قبل است. در این جریان، جنبش دانشجویی نسبت به فضای عمومی جامعه دارای استقلال عمل بیشتر و فعالیت تعیین‌کننده‌تر در نتیجه بازی و فضای سیاسی کشور است و انتظار از دانشجویان نیز به مراتب بیشتر است و کمترین توقع، آگاهی و هوشیاری هر چه بیشتر دانشجویان در برابر توطئه‌های دشمنان و در یک کلام داشتن « بصیرت» است.
با تأسیس مراکز آموزش عالی و به طور مشخص دانشگاه تهران در سال 1313 شمسی که طی آن گروهی از جوانان در مکانی علمی گرد هم آمدند، فرصت و مجالی شد که بخش مهمی از تحولات سیاسی، اجتماعی کشور در مکانی با نام «دانشگاه» شکل بگیرد. این فعالیت با گسترش مراکز علمی و در گذر زمان نظام‌مند شده و مفهومی با نام جنبش دانشجویی در قاموس سیاسی کشور پدید آمد.
آغاز دور جدید جنبش دانشجویی را می‌توان از 1320 و تبعید رضا شاه از کشور دانست که نهایتا به کودتای 28 مرداد 1332 ختم شد. گرایش‌های مارکسیستی، ناسیونالیستی و اسلامی از جمله گرایش‌هایی است که در جنبش‌های دانشجویی از آغاز تا کنون وجود داشته و در هر برهه از زمان متاثر از یکی از این گرایش‌ها بوده است.
مهم‌ترین گرایش در میان دانشجویان، گرایش اسلامی بود که از آغاز این جنبش شکل گرفت و بیشتر به منظور مقابله با تبلیغات ضد دینی برخی فرقه‌های سیاسی و شبه دینی از جمله مارکسیست‌ها و بهائیان اقداماتی انجام داد و فعالیت عمده‌اش را در راه مبارزه با فرقه‌های یاد شده صرف نمود.
به این سخنان توجه کنید: «نباید اجازه داد قداست علمی و اخلاقی و اعتبار و خوش نامی جامعه نخبگی این دانشگاه با برخی رفتارهای تحمیلی از بیرون دانشگاه مخدوش شود. مطمئن هستیم شریفی‌ها اجازه نمی‌دهند که بدخواهان و منافقین، شرافت این دانشگاه را مخدوش کنند و قطعا شریف با شرافت باقی خواهد ماند.»
این سخنان اخیر رئیس‌جمهور کشورمان در نشستی با حضور وزیر علوم و جمعی از مسئولان دانشگاه صنعتی شریف است که به بررسی ابعاد حوادث هفته جاری در دانشگاه شریف پرداختند.
به نقل از خبرگزاری فارس؛ به نظر می‌رسد آنچه در سال جاری باید در اولویت جدی نظام آموزش عالی کشور قرار گیرد، فراهم کردن یک جهش جدی و ضروری در حوزه تربیت و‌اندیشه‌ است که مقدمه چنین جهشی می‌تواند فعال کردن کرسی‌های آزاد‌اندیشی باشد. کرسی‌هایی که رهبر انقلاب بارها و به طور مستمر برای برقراری آنها تاکید داشتند.