رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه لوترن کالیفرنیا:
پیوستن به سازمان شانگهای در جهت منافع ایران است
رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه لوترن کالیفرنیا گفت: پیوستن به سازمان همکاریهای شانگهای اقدامی در جهت منافع حال و آینده ایران است و ایران میتواند به تجارت خود رونق بیشتری ببخشد.
«جمشید دموئی» که استاد اقتصاد و رئیس دانشکده اقتصاد، امور مالی و حسابداری دانشگاه لوترن کالیفرنیا است در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، درباره عضویت ایران در پیمان شانگهای اظهار کرد: پیوستن به سازمان همکاریهای شانگهای اقدامی درست در جهت منافع حال و آینده ایران است و در آن نباید شک کرد. بودن ایران در این سازمان به ویژه در بلندمدت موجب گشایشهای عمدهای در جهت کمک به اقتصاد ایران و گسترش روابط با دیگر کشورهای منطقه خواهد بود.
او افزود: ایران میتواند به تجارت خود رونق بیشتری دهد. زمینههای سرمایهگذاری بیشتر در ایران فراهم خواهد آمد؛ شاید بتواند نفت خود را در میان اعضای سازمان بفروشد ولی شک دارم که بتواند پیشرفتهای چندانی در زمان کنونی با وجود روسیه و شرایط روسیه در جهان در این زمینه داشته باشد. نکته مهم این است که فواید ایران با بودن در این سازمان بلندمدتتر از یک یا دو سال است و گشایشهایی در طی زمان ایجاد خواهد شد نه بلافاصله.
اقتصاد بدون دلار
رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه لوترن کالیفرنیا گفت: البته ایران در طی سالهای اخیر روابط اقتصادی خود را با چین گسترش داده و این روابط به پیش خواهد رفت. ایران اخیراً روابط اقتصادی خود را با روسیه رونق داده و این زمینه دیگری خصوصاً در مورد نفت و گاز است. لیست کشورهای شانگهای درازتر از لیست اعضا است.
دموئی افزود: شکی نیست که نقش چین در این سازمان نقشی کلیدی است و شرایط اقتصادی و سیاسی چین در آینده تأثیر بسزایی بر شرایط این سازمان خواهد داشت. این نکته را باید در مورد کشور دیگری مثل هندوستان نیز در نظر داشت. در طی دهه آینده چین و هندوستان نفوذ اقتصادی قابل توجهی را در اقتصاد جهان خواهند داشت.
او ادامه داد: ایران میتواند از سرمایهگذاریهای زیربنایی داخل این سازمان در مورد ایجاد راه و ارتباط فواید زیادی داشته باشد. نقش این سازمان در گسترش بیشتر تجارت و سرمایهگذاری بدون اتّکا به دلار آمریکا میتواند امکانات مناسبی را برای همه اعضا به وجود آورد.
رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه لوترن کالیفرنیا درباره فواید عضویت در شانگهای برای بخش خصوصی گفت: در مورد بخش خصوصی، شکی نیست که سرمایهگذاریهای منطقهای موجبات گشایشهای قابل توجهی در این زمینهها خواهد بود. مشکل فعلی ایران عدم ظرفیت بخش خصوصی برای استفاده از این امکانات است. اقتصاد ایران عمدتاً در دست بخش دولتی و شبه دولتی است و بخش خصوصی ایران ظرفیت اجرایی بسیار نازلی دارد.
دموئی افزود: سازمان همکاریهای شانگهای، سازمانی است با قدرت سیاسی، اقتصادی و فرهنگی گسترده در آسیا و اروپا (اوراسیا) که جمعیت کشورهای عضو آن در زمان حاضر و براساس دانستههای سال 2021 به میزان 42 و نیم درصد جمعیت جهان را شامل میشود. بیشتر از 24 درصد تولید ناخالص جهان در کشورهای عضو آن تولید میشود.
او ادامه داد:20 درصد ذخایر نفت جهان و 44 درصد ذخایر گاز جهان در کشورهای عضو این سازمان است. میزان تجارت بین کشورهای آن حدود شش تریلیون دلار است که از زمان تشکیل آن در 2001 تا به حال حدود 9 برابر شده است.