کشت قراردادی گندم گسترش مییابد
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران از اجرای کشت قراردادی گندم در بیش از ۱۵۲ هزار هکتار با حدود ۱۲ هزار کشاورز در ۷ استان خبر داد و گفت: در قالب این طرح بیش از ۳۵۶ هزار تن گندم از کشاورزان خریداری شد.
به گزارش مرکز اطلاعرسانی شرکت بازرگانی دولتی ایران (مبدأ)؛ سیّد سعید راد با اعلام اینکه این طرح در سال گذشته زراعی به صورت آزمایشی در استانهای خوزستان، فارس، گلستان، کرمان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و بوشهر به مورد اجرا درآمد، تأکید کرد: این طرح در سال جدید زراعی هم به صورت گسترده در اغلب استانها و در سطح زیر کشت بیشتری به مورد اجرا درمیآید.
وی با اشاره به اینکه در سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ بالغ بر ۵۹۰۰ هزار هکتار سطح زیر کشت گندم آبی و دیم بود که از این میزان ۱۹۰۰ هزار هکتار زیر کشت آبی و ۴ هزار هکتار زیر کشت دیم بود، اظهار کرد: از سطح زیر کشت گندم آبی و دیم، مجموعاً ۷۱۰۰ هزار تن گندم به صورت تضمینی خریداری شد که نسبت به سال گذشته بیش از ۵۶ درصد رشد برخوردار بود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با تأکید بر اینکه ۵۲ درصد گندم کشور به ترتیب در ۵ استان خوزستان، گلستان، کردستان، فارس و کرمانشاه تولید میشود خاطرنشان کرد: به ترتیب ۵ استان خراسان شمالی، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، زنجان و آذربایجان شرقی، بیشترین میزان رشد خرید تضمینی گندم را نسبت به سال گذشته داشتهاند.
گفتنی است نرخ خرید تضمینی گندم هم اخیرا کیلویی 13هزار تومان اعلام شد که موجب شادی و رضایت کشاورزان شد.
در همین رابطه چندی پیش، رئیس بنیاد ملی گندمکاران در گفتوگو با ایسنا، در پاسخ به این سؤال که آیا قیمت خرید تضمینی گندم به ازای هر کیلو ۱۳ هزار تومان برای سال زراعی جدید قیمت مناسبی است یا خیر؟ گفت: حدود ۵ ماه پیش به دلیل نوسانات قیمت گندم در دنیا و افزایش هزینههای تولید قیمت خرید تضمینی گندم از۷۵۰۰ تومان به ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش یافت.
عطاءالله هاشمی ادامه داد: در آن زمان تمام هزینهها، تورم و بازارهای جهانی را لحاظ کردیم و قیمت اصلاح شد.
رئیس بنیاد ملی گندمکاران اضافه کرد: در این فاصله یعنی از ۵ ماه پیش تاکنون اتفاق خاصی درخصوص افزایش هزینهها نیفتاده؛ البته قیمت جهانی گندم نزولی بوده است.
وی تصریح کرد: قیمتی که اخیرا برای خرید تضمینی گندم اعلام شده در حال حاضر قیمت خوبی است؛ به شرط اینکه اتفاق خاصی رخ نداده و قیمتها بالا نرود.
هاشمی با بیان اینکه در این قیمتگذاری هزینههای تولید با سود متعارفی لحاظ شده است، گفت: کشاورزان بسیاری نیز در سراسر کشور از این قیمت راضی بودند.
گفتنی است قیمت خرید هر کیلوگرم گندم که تا سال ۹۷ یکهزار و ۳۰۰ تومان بود، به ترتیب در سال ۹۸ به یکهزار و ۷۰۰ تومان، در سال ۹۹ به ۲ هزار و ۵۰۰ تومان و در سال ۱۴۰۰ به ۵ هزار تومان رسید و بعد از روی کار آمدن دولت سیزدهم و با هدف حمایت از گندمکاران و ایجاد انگیزه در آنها، نرخ خرید گندم با ۱۳۰ درصد رشد نسبت به سال ۱۴۰۰، در سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ به ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان و با ۱۶۰ درصد رشد نسبت به سال ۱۴۰۰، در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ به ۱۳ هزار تومان (با احتساب یارانه کشت) افزایش یافت. افزایش بیش از ۲ و نیم برابری نرخ خرید تضمینی گندم در دو سال اخیر از سوی دولت سیزدهم، راهبردی بود تا با حمایت از تلاشهای شبانهروزی کشاورزان عزیز، مشوّق این عزیزان برای تولید هرچه بیشتر شد، به نحوی که در سال جاری، میزان خرید تضمینی گندم نسبت به سال گذشته، ۵۸ و نیم درصد رشد داشته و پیشبینی میشود این روند در سال آینده نیز همچنان استمرار و تداوم داشته باشد.