از ترس زمستان سخت
هیزم در اروپا کمیاب شد /دبیرکل ناتو: همه در شرایط دشواری هستیم
از ترس زمستان سخت و همزمان با تداوم بحران انرژی در اروپا و افزایش سرسامآور قیمتها، برخی کشورهای اروپایی مثل آلمان برای استفاده از هیزم نیز دچار مشکل شدهاند چرا که با افزایش چندبرابری قیمت چوب، این منبع قدیمی گرمایشی هم رفته رفته میرود که تا نایاب شود. دبیرکل ناتو هم گفته همه در اروپا دچار مشکل و سختی شدهاند و زمستان پیش رو نیز سخت خواهد بود اما تغییری در سیاستها ایجاد نخواهد شد!
سرویس خارجی-
بحران انرژی، افزایش شدید قیمت برق و گاز و ترس و وحشت از زمستان سرد و تاریک در اروپا موجب شده مردم به خرید و انبار کردن چوب در برخی کشورهای اروپایی روی بیاورند اما گزارشها حاکی است همین منبع انرژی نیز گران و کمیاب شده است. بر اساس گزارش رسانههای اروپایی از ماه می(اردیبهشت) سال جاری مجارستان، بلغارستان و رومانی جزو نخستین کشورهایی بودند که تورم را به ویژه در بخش انرژی احساس کردند؛ کشورهایی که بسیاری از خانوادههای کم درآمد آن برای گرم شدن به استفاده از هیزم متکی هستند.
در بلغارستان حدود نیمی از خانوادهها در زمستان از هیزم استفاده میکنند، زیرا ارزانترین و در دسترسترین سوخت است. ولی قیمت آن در مقایسه با سال گذشته میلای از ۴۰ تا ۵۰ یورو به حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ یورو افزایش یافته است. تازهترین دادههای آمار مجارستان نیز نشان میدهد که قیمت هیزم بیش از ۵۰ درصد از آنچه که قبل از این پیشبینی شده بود، بیشتر افزایش داشته است. در ماه اوت (مرداد) برخی سازمانهای مدنی مجارستان هشدار داده بودند که اگر دولت بیشتر برای یارانه هیزم هزینه نکند و اقدامات مشخصی انجام ندهد، احتمال وقوع شرایط «فاجعه بار»
زیاد خواهد بود. در لهستان و اسلواکی نیز بهای هیزم نسبت به سال گذشته میلادی دو برابر شده ضمن آنکه تقاضا برای هیزم نیز به شدت افزایش یافته است.
شبکه خبری «یورواکتیو» نیز در گزارشی در همین زمینه نوشته: «با افزایش سرسام آور بهای برق و گاز، بسیاری از خانوادهها در اروپا در زمستان امسال به هیزم به عنوان منبع گرمایشی جایگزین روی آوردهاند. اما افزایش تقاضا و کاهش عرضه گاز به کمبود هیزم منجر شده و جوامع اروپایی را به ویژه در مناطق فقیرتر با مشکلات بسیاری روبهرو کرده است. یکی از سخنگویان «موسسه اروپایی بیوانرژی» در
این خصوص به یورواکتیو گفته: «زمانی که صحبت از استفاده از هیزم برای انرژی میشود، اکثر کشورهای عضو اتحادیه اروپا با کمبود مواجه هستند، ضمن آنکه قیمت گلولههای سوختی در کشورهایی مانند آلمان و بلژیک نیز حدود ۲.۵ برابر شده است.»
دبیرکل ناتو از روزهای دشوار میگوید
از سوی دیگر همزمان با موج اعتراضهای خیابانی مردم به هزینههای انرژی در اروپا در پی تحریم گاز روسیه، و اعتراض آنها به مداخله در جنگ اوکراین دبیرکل ناتو طی یادداشتی برای «فایننشال تایمز» نوشت: «روزهای دشواری برای اروپا و زمستانی سخت در راه است و باید با اتحاد با این سختیها روبهرو شد. هزینه ایستادگی نکردن به مراتب بیشتر خواهد بود.»
به گزارش ایرنا، «ینس استولتنبرگ» در این یادداشت که دیروز(چهارشنبه) در تارنمای این روزنامه قرار گرفت، نوشته: «جنگ در اوکراین به زودی به مرحله مهمی وارد میشود. زمستان سختی در راه است. دشوار برای مردم و ارتش اوکراین که برای آزادی خود میجنگند و دشوار برای آنهایی که حمایتشان میکنند... اتحاد و انسجام ما (حامیان اوکراین)، همزمان که خانوادهها و کسبوکارها تحت فشار تورم و افرایش هزینه انرژی قرار میگیرند، به طور جدی سنجیده خواهد شد. ۶ ماه آینده با احتمال محدودیت و کمبود در حوزه انرژی و شاید ناآرامیهای مدنی همراه است اما برای حمایت از اوکراینیها باید ایستادگی کرد.»
این اظهارات دبیرکل در حالی است که از هفته گذشته تاکنون اعتراضهای متعددی در نقاط مختلف اروپا به هزینههای سرسامآور انرژی، تورم و خود ناتو برگزار شده است. طی روزهای اخیر در بخشهایی از ایتالیا مردم به خیابانها آمدند و قبضهای انرژی را آتش زدند. در انگلیس نیز از کارکنان اداره پست و وکلای دادگستری گرفته تا افراد شاغل در خطوط هواپیمایی و فرودگاهها، نسبت به شرایط کاری و دستمزد ناکافی با توجه به افزایش هزینهها معترض هستند. در برخی از شهرهای آلمان مانند برلین، تظاهرکنندگان از حضور منظم در خیابانها برای محکوم کردن افزایش قیمت املاک و همچنین اجارهبها که دیگر سقفی ندارند، ابایی ندارند.در جمهوری چک نیز اوضاع بحرانی قیمتهای انرژی مردم معترض را به خیابانها کشاند به طوری که هزاران نفر از مردم در شهر پراگ پایتخت این کشور به خاطر گرانی سوخت اقدام به برگزاری تظاهرات کردند و در خیابانهای این شهر علیه دولت، اتحادیه اروپا و ناتو شعار دادند. در فرانسه نیز افزایش شدید بهای سوخت و نرخ تورم و همزمان ناکارآمدی دولت «امانوئل ماکرون»، رئیسجمهور فرانسه که ادعای رهبری اتحادیه اروپا را هم دارد، دست به دست هم داد تا مردم این کشور نیز با شعار «ماکرون یعنی فقر» اعتراضات ضددولتی به پا کنند.تحلیلگران تاکید دارند که هرچه حلقه تحریمهای اروپا علیه روسیه تنگتر میشود، شرایط زندگی در قاره سبز سختتر و انتقادات مردمی یک قدم به مرحله اعتراضهای خیابانی نزدیکتر میشود.
صدراعظم آلمان: روزهای سختی را سپری میکنیم
صدراعظم آلمان نیز با اشاره به بحران انرژی در اتحادیه اروپایی گفت: «آلمان روزهای سختی را سپری میکند اما بعید است به اعتراضات سراسری منجر شود. » به گزارش فارس، «اولاف شولتز» در تازهترین اظهارات خود درباره بحران اقتصادی و انرژی در اتحادیه اروپا گفت: ما روزهای سختی را پشت سر میگذاریم اما فکر نمیکنم اعتراضاتی در آلمان برگزار شود چرا که اقتصاد قوی و دموکراسی باثباتی داریم.اظهارات شولتز درحالی مطرح میشود که طی روزهای گذشته برخی شهرهای آلمان شاهد اعتراضات گسترده در واکنش به بحران انرژی و افزایش قیمت سوخت بود.
دهها هزار شرکت انگلیسی در آستانه ورشکستگی
در انگلیس نیز کارشناسان میگویند دهها هزار شرکت تجاری به دلیل افزایش قبوض انرژی با خطر ورشکستگی مواجه هستند و بدون حمایت دولت نمیتوانند به فعالیت خود ادامه دهند. به گزارش ایرنا، تارنمای بیبی سی انگلیسی به نقل از کارشناسان مسائل ورشکستی با اعلام این خبر، نوشت: شرکت مشاورهای
«رِد فلاگ الرت» که سلامت مالی شرکتها را بررسی میکند قبلا به بیبی سی گفته بود که شرکتهای سودآور زیان قابل توجهی را تجربه کردهاند. شرکتهایی که میتوانند از این بحران جان سالم به در ببرند نیز مجبور خواهند شد نیروهای خود را کاهش دهند. این رسانه با اشاره به اینکه شرکتها منتظر هستند از امکان کمک دولتی با توجه به صورتحسابهای انرژی خود آگاه شوند، نوشت: انتظار میرود دولت لیز تراس نخستوزیر جدید انگلیس بسته حمایت مالی از خانوارها را که با افزایش ۸۰ درصدی بهای انرژی مواجهاند، اعلام کند.این گزارش میافزاید: با این حال، کسب وکارها مشمول این سقف نمیشوند و شرکت
«رد فلاگ» هشدار داده که بیش از ۷۵ هزار شرکت بزرگتر که مصرفکنندگان انرژی بالا هستند، در معرض خطر ورشکستگی قرار دارند یا ممکن است بدون حمایت دولت کارکنان خود را اخراج کنند. به گفته کارشاسان شرکت مشاورهای «رد فلاگ»، بسیاری از شرکتها با انتخاب بین پرداخت دستمزد یا پرداخت قبوض انرژی روبهرو هستند.با توجه به هشدار این شرکت، ۳۵۵ هزار شرکت با گردش مالی بالاتر از یک میلیون پوند در کشور انگلیس وجود دارد که به عنوان پرمصرفها در بخش انرژی تعیین شدهاند؛صنایعی مانند تولید فولاد، شیشه، بتن و کاغذ. از این تعداد، ۷۵ هزار و ۹۷۲ شرکت در معرض خطر ورشکستگی قرار دارند و آنها تخمین میزنند که ۲۶ هزار و ۷۲۰ مورد از آنها ممکن است به دلیل هزینههای انرژی ورشکسته شوند.بی بیسی به نقل از یکی از صاحبان کسب وکار در انگلیس نوشت: اگر دولت دو ماه قبل کمک میکرد اکنون تفاوت زیادی وجود داشت و تاخیر در کمکرسانی دولت اعتماد مصرفکننده را کاهش داده است.این شرکت مشاورهای برآورد کرده که کسب و کارها به طور کلی به ۱۰۰ میلیارد پوند در سال برای مقابله با افزایش قبوض انرژی نیاز دارند.
تهدید پوتین
در خبری دیگر که باز نشانهای از تشدید بحران انرژی در غرب است رئیسجمهور روسیه تهدید کرد اگر سقف قیمت برای صادرات نفت و گاز روسیه تعیین شود، مسکو عرضه انرژی را قطع خواهد کرد. پوتین در مجمع اقتصادی در شهر ولادیوستوک گفت:« درخواست اروپا برای تعیین سقف قیمت برای گاز روسیه احمقانه است و به قیمتهای جهانی بالاتر و مشکلات اقتصادی در اروپا منجر میشود.»
کشورهای صنعتی گروه هفت، هفته گذشته اعلام کردند قصد دارند سقف قیمت برای صادرات نفت روسیه تعیین کنند. پوتین در واکنش به این اظهارات گفت:« اگر غرب این طرح را اجرا کند، روسیه از قراردادهای تامین انرژی کنار خواهد کشید».اروپا معمولا حدود ۴۰ درصد از گاز و ۳۰ درصد از نفت مورد نیاز خود را از روسیه وارد میکند.ولادیمیر پوتین تحریمهای غربی را عامل تعطیلی خط لوله گازی نورد استریم اعلام کرد و گفت: بهمحض این که از فشار تحریمها علیه روسیه کاسته شده و امکان بازگرداندن و تعمیر توربینها فراهم شود، جریان گاز به اروپا میتواند ازسرگرفته شود.رئیسجمهور روسیه در مجمع اقتصادی شرقی در ولادیوستوک گفت: توربینها را به ما بدهید و ما فردا نورد استریم را راه خواهیمانداخت. اما غربیها به ما چیزی نمیدهند.آلمان پیش از این اعلام کرده بود توربینی که برای تعمیر ارسال شده بود، آماده است به روسیه برگردانده شود اما مسکو اعلام کرده است که مشکل اسناد، مانع بازگشت این توربین شده است. اولاف شولتس، صدراعظم آلمان روز چهارشنبه، روسیه را متهم کرد برای تامین انرژی، اخاذی میکند.