جنب و جوش زائران حسینی در آستانه راهپیمایی بزرگ اربعین (بخش دوم)
مرزهای 6گانه در حال خدمترسانی به زائران
راهپیمایی اربعین ... حقیقتاً یک حادثه بینظیری است؛ ما نه فقط در دوران خودمان در دنیا، بلکه در تاریخ هم سراغ نداریم یک چنین اجتماعی، یک چنین حرکتی را هر سال، و هر سال گرمتر از سال قبل اتّفاق بیفتد؛ بینظیر است... اربعین با این حرکتی که عمدتاً بین نجف و کربلا در راهپیمایی هر سال به وجود میآید بینالمللی شد؛ چشمهای مردم دنیا به این حرکت دوخته شد؛ امام حسین (علیهالسّلام) و معرفت حسینی به برکت این حرکت عظیم مردمی بینالمللی شد، جهانی شد. ما امروز احتیاج داریم که حسینبنعلی را به دنیا بشناسانیم؛ دنیای دچار ظلم و فساد و دنائت و لئامت، محتاج معرفت آزادگی حسینی و حرّیت حسینی است... [اگر] امام حسین (علیهالسّلام) به دنیا معرّفی بشود، اسلام معرّفی شده است، قرآن معرّفی شده است... امروز دنیا شاهد حاکمیّت کفر و استکبار و حاکمیّت فساد است، دنیا شاهد حاکمیّت ظلم است؛ این پیام امام حسین، پیام نجات دنیا است؛ حرکت عظیم اربعین این پیام را در دنیا منتشر میکند و به فضل الهی و به حول و قوّه الهی و به توفیق الهی، این حرکت بایستی روزبهروز تقویت بشود. اربعین جهانی شد و جهانیتر هم خواهد شد. (رهبر انقلاب- 27 شهریور 1398)
ستاد مرکزی اربعین و تمامی ستادهای مردمی آماده هستند تا مراسم اربعین امسال باشکوهتر از سالهای قبل برگزار شود. شور و شوق زائران ایرانی نیز برای تشرف به عتبات عالیات دیدنی است. عدهای به همراه کوچک و بزرگ خانواده بار سفر بستهاند. برخی با دوستان و رفقایشان قصد سفر دارند. بعضی هم با همکاران راهی سرزمین کربلا میشوند.
تردد روزانه بیش از 50هزار نفر از مرز مهران
پیشبینیها از حضور بیش از ۵ میلیون زائر ایرانی در عراق خبر میدهد، زائرانی که برای خروج از کشور باید یکی از مرزهای مهران، خسروی، شلمچه، چذابه، تمرچین و یا باشماق را انتخاب کنند.
بهرام نیا، استاندار ایلام درخصوص حال و هوای مرز مهران به فارس میگوید: «زائران از قشرهای مختلف هستند و ما تلاش کردهایم که امکانات لازم را برای پذیرایی از زائران در فصل گرما ایجاد کنیم. از جمله این که سایهبانهایی در پایانه مرزی ایجاد و مه پاشهایی نیز نصب شده است.»
استاندار ایلام ادامه میدهد: «میزان زائرانی که در روزهای اخیر از مرز مهران وارد عراق شدهاند ۵۰ درصد بیش از روزهای گذشته است و نزدیک به ۱۰ هزار زائر نیز از طریق مرز مهران به کشور بازگشتند.»
او میافزاید: «عبور زائران در حال حاضر از مرز مهران به صورت روان در جریان است و نسبت به سالهای قبل تعداد گیتهای خروجی را افزایش دادهایم و حدود 100 گیت در این ارتباط در نظر گرفته شده است. بر اساس آمارها در روزهای اخیر طی ۲۴ ساعت بیش از ۵0 هزار نفر از مرز مهران تردد میکنند و هر لحظه به تعداد زوار در مرز اضافه میشود.»
حجتالاسلام علی چراغی پور، دبیر کمیته مشارکتهای مردمی ستاد اربعین حسینی استان ایلام نیز با بیان اینکه، تاکنون ۱۹۵ موکب مجوز فعالیت در استان ایلام گرفتهاند، میگوید: «در شهرستان مهران ۶۰ موکب در راستای خدمات رسانی به زوار فعالیت دارند.»
علی درویشی، مدیرکل آموزش وپرورش استان ایلام هم اظهار میدارد: «نزدیک به ۱۰۰ مدرسه از ورودی استان تا مهران که در مسیر تردد زائرین قرار گرفته برای اسکان آنها تدارک دیده شده است. کلیه خدمات رسانی اداره کل به زائرین تا بعد از اربعین ادامه خواهد داشت.»
شفیعی، فرماندار مهران درخصوص خدمترسانی پارکینگها میگوید: «به منظور راحتی حال زوار، ظرفیت پارکینگ به حدود ۳۰ هزار خودرو در سطح شهر مهران افرایش یافته است. پارکینگ اربعین نیز در زمینی به وسعت ۶۰ هزار هکتار نسبت به سالهای گذشته مجهزتر شده و ظرفیت آن بین ۴۰ تا ۴۵ هزار خودرو است. برای انتقال زائران به مرز ۷۰۰ اتوبوس در شهر مهران هماهنگ شده است.»
شلمچه و چذابه، دو مرز استان خوزستان با کشور عراق
مرز شلمچه که در استان خوزستان قرار دارد طبق آمار سالهای گذشته عمدتاً میزبان زائر بیشتری نسبت به مرز چذابه بوده است.
سردار سید محمد صالحی، فرمانده انتظامی استان خوزستان در جمع خبرنگاران میگوید: «طبق بررسیهای آماری از آغاز اعزام زوار تاکنون بیش از ۲۰۰ هزار نفر زائر ایرانی از ۲ پایانه مرزی شلمچه و چذابه تردد کردند. در پایانه مرزی شلمچه، ۴۸ گیت و در پایانه مرزی چذابه ۲۶ گیت فعال داریم که این گذرگاهها نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.»
به گفته محمد محمدی، رئیسدانشگاه علوم پزشکی شهرستان آبادان، ۳۲ تخت بستری موقت در مرکز شهید سلیمانی مرز شلمچه تعبیه شده است و در سمت دیگر مرکز نیز ویزیت پزشکان، خدمات بهداشتی، تزریقات، مامایی، داروخانه و... خدماترسانی میکنند.
مرز چذابه واقع در استان خوزستان از صبح روز چهارشنبه نهم شهریور ماه باز شده و در حال حاضر اعزام زائران از این مرز در حال انجام است.
حمید سیلاوی، فرماندار دشت آزادگان میگوید: «افزایش فعالیت مواکب از ۱۲ به ۲۵ موکب، افزایش تعداد اتوبوسهای خدماتی و حملونقل زائران از ۱۰ به ۲۵ دستگاه، استقرار پلیس راه و جلوگیری از ورود خودروهای متفرقه به محدوده پارکینگ و تاکید بر استفاده از پارکینگها بخشی از فعالیتهای مرز چذابه هستند. اخیراً نیز دو جایگاه سوخت سیار در مرز چذابه به منظور رفاه حال زائران فعال شده است.»
استقبال چشمگیر زائران اربعین از مرز خسروی
مرز خسروی تنها مرز استان کرمانشاه برای اعزام زائران حسینی است که زائران اربعین میتوانند برای تردد این مرز را نیز انتخاب کنند.
فریبرز کرمی، مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان کرمانشاه درخصوص این مرز میگوید: «مرز خسروی بهعنوان یکی از مرزهای عبوری به سمت عتبات عالیات، ظرفیت و توانایی بالایی در میزبانی از زوار را دارد. مرز خسروی از لحاظ زیرساختی یکی از بهترین مرزهای کشور است. تمام امکانات بهداشتی و خدماتی، نمازخانهها، فضا سازی معنوی و سالنها به بهترین شکل ممکن آماده شده است.» او از تردد روان زوار از مرز خسروی خبر داده و اظهار میدارد: «با اطلاعرسانی ظرفیتهای منحصر به فرد و مسیر آسان و نزدیک خسروی به کربلای معلی، استقبال زائران از این مرز رسمی روز به روز در حال افزایش است.»
سردار جمال سلمانی، جانشین فرمانده انتظامی استان کرمانشاه نیز در جمع خبرنگاران با بیان اینکه امنیت بسیار خوبی در مرز خسروی حکمفرماست، میگوید: «تا روزهای اخیر بیش از 10 هزار زائر اربعین از طریق این مرز راهی عتبات عالیات شدهاند. علاوهبر خروج این تعداد زائر، مسیر بازگشت به کشور از طریق این مرز ادامه دارد.»
مرز تمرچین در آذربایجان غربی تنها مرز رسمی این استان با شمال عراق بوده و در شهرستان پیرانشهر در جنوب استان قرار دارد. امسال با بازگشایی مرز تمرچین، ضمن کاهش مسافت و زمان سفر و حتی کاهش هزینه برای زائران عتبات عالیات، این مرز میتواند مقدمات عبور جمع کثیری از زائران استانهای شمال غرب کشور و حتی زائران کشورهایی چون ترکیه و آذربایجان را نیز فراهم کند.
به گفته مسئولان شهرستان مریوان در استان کردستان، آمادگی لازم برای خروج زائران از مرز باشماق نیز به وجود آمده است.
احمدی، فرماندار مریوان در این باره میگوید: «۱۵ گیت در مرز باشماق فعال است و ۱۵ مورد دیگر نیز مهیاست که با ازدحام زائران، این تعداد گیت نیز فعال خواهد شد. پیشبینی شده حدود ۲۰ هزار زائر اربعین از مرز باشماق مریوان خارج شوند اما ما آمادگی تا بیش از ۳۰ هزار نفر را هم داریم.»
نرخهای مصوب بلیت اتوبوس اربعین
امسال به منظور جلوگیری از افزایش قیمت کرایه اتوبوسها در ایام اربعین، ستاد مرکزی اربعین و وزارت راه و شهرسازی تصمیم گرفتند که در بازه زمانی مشخصی قیمت مصوب برای بلیت اتوبوسهای اربعین که از شهرهای مختلف به شهرها و پایانههای مرزی میروند را تعیین کنند.
بر همین اساس، قیمت بلیت اتوبوس تا هرکدام از مرزهای زمینی با عراق که امکان تردد زوار اربعینی وجود دارد، اعلام شده است و به گفته رئیسستاد مرکزی اربعین زائران میتوانند با قیمت مصوب بلیت اتوبوسهای اربعین را تهیه کنند. البته بلیتهای اتوبوس اربعین روز فروش است و به نام زائران صادر میشود.
با این حال، افرادی که قصد سفر گروهی به عراق را دارند، باید از طریق دفاتر حج و زیارت استانها یا معرفینامه از ادارات تبلیغات اسلامی استان خود به اداره راهداری و حملونقل جادهای شهرشان مراجعه کنند.
امسال مرزهای مهران در استان ایلام، خسروی در استان کرمانشاه، چذابه و شلمچه در استان خوزستان به عنوان مرزهای اصلی اربعین معرفی شده است. قیمت بلیت اتوبوس از شهرهای مختلف به این شهرها اعلام شده و این قیمتها باید در پایانههای مسافری نصب شود.
هزینه بلیت اتوبوس از تهران به مرزهای مختلف بر اساس اتوبوسها با ظرفیت ۲۵، ۳۲ و ۴۴ نفره به شرح ذیل است:
تهران به مهران
اتوبوس ۲۵ نفره ۴۰۴ هزار تومان
اتوبوس ۳۲ نفره ۳۳۶ هزار تومان
اتوبوس ۴۴ نفره ۲۴۵هزار تومان
تهران به خسروی
اتوبوس ۲۵ نفره ۲۹۶ هزار تومان
اتوبوس ۳۲ نفره ۲۵۶ هزار تومان
اتوبوس ۴۴ نفره ۱۷۲ هزار تومان
تهران به چذابه
اتوبوس ۲۵ نفره ۴۱۸ هزار تومان
اتوبوس ۳۲ نفره ۳۵۲ هزار تومان
اتوبوس ۴۴ نفره ۳۲۸ هزار تومان
تهران به شلمچه
اتوبوس ۲۵ نفره ۴۹۴ هزار تومان
اتوبوس ۳۲ نفره ۴۰۴ هزار تومان
اتوبوس ۴۴ نفره۲۹۶ هزار تومان
تهران به ایلام
اتوبوس ۲۵ نفره ۳۷۳ هزار تومان
اتوبوس ۳۲ نفره ۳۰۵ هزار تومان
اتوبوس ۴۴ نفره ۲۴۵ هزار تومان
تهران به کرمانشاه
اتوبوس ۲۵ نفره ۲۸۹ هزار تومان
اتوبوس ۳۲ نفره۲۴۳ هزار تومان
اتوبوس ۴۴ نفره ۱۷۲ هزار تومان
تهران به اهواز
اتوبوس ۲۵ نفره ۴۴۱ هزار تومان
اتوبوس ۳۲ نفره ۳۶۴ هزار تومان
اتوبوس ۴۴ نفره ۲۶۸ هزار تومان
تهران به خرمشهر
اتوبوس ۲۵ نفره ۳۷۳ هزار تومان
اتوبوس ۳۲ نفره ۳۸۷ هزار تومان
اتوبوس ۴۴ نفره ۳۵۷ هزار تومان
گلایه و اعتراض زائران به عدم نظارت بر نرخهای مصوب
البته قبل از این هم برای بلیت هواپیما ویژه اربعین نیز نرخهای مصوب اعلام شده بود و قرار بود هیچ شرکت هواپیمایی اجازه فروش بلیت بیشتر از نرخ مصوب را نداشته باشد اما در عمل اتفاق دیگری افتاد و موجب نارضایتی زائران گردید.
بر اساس ابلاغ وزیر راه و شهرسازی و سازمان هواپیمایی کشوری به شرکتهای هواپیمایی، فروش بلیت چارتری در ایام پروازهای اربعین شامل ۱۵ تا ۳۰ شهریور ممنوع است و سازمان هواپیمایی مجوز به پروازهایی که چارتری یا بالاتر از 6 میلیون تومان باشد را نمیدهد.
این در حالی است که وبسایتهای شرکتهای هواپیمایی که برای فروش پروازهای اربعین اعلام آمادگی کردهاند، «ناموجود» بودن بلیت برای روزهای ۱۵ تا ۳۰ شهریور را اعلام میکنند. از سوی دیگر برخی وبسایتهای فروش اینترنتی بلیت هواپیما اقدام به فروش بلیت پروازهای اربعین با قیمت یک طرفه (فقط رفت) 6 میلیون تومان میکنند. حال آنکه براساس اعلام سازمان هواپیمایی کشوری، بلیت پروازهای یکطرفه اربعین میبایست به قیمت سه میلیون تومان عرضه شود. برخی ایرلاینها نیز علاوه بر اینکه بلیت پروازهای اربعین در بازه زمانی ۱۵ تا ۳۰ شهریور را بالاتر از نرخ مصوب عرضه میکنند و فروش چارتری را هم علیرغم ممنوعیت آن در دستور کار قرار دادهاند.
این رویه در ناوگان اتوبوسرانی نیز اگر با نظارت جدی همراه نباشد ممکن است به همین سرنوشت دچار شود. انتظار مردم از مسئولان ستاد مرکزی اربعین و وزارت راه و شهرسازی این است که اگر وعدهای میدهند تا مرحله اجرا پای آن بایستند و در صدد توجیه ناکارآمدیهای خود نباشند.