سیانان: جنگ فرسایشی شده و احتمالا اروپا تسلیم شود(خبر ویژه)
یکی از تحلیلگران ارشد موسسه تحقیقاتی چتهام هاوس میگوید: «چالشی که اوکراین با آن روبهروســـت، همان چالشی است که روز اول جنگ وجود داشـت؛ یعنی جلب حمایت غرب همزمان با افزایش هزینه این حمایتها برای کشورهای غربی. احتمالا به همین دلیل است که زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین گفته، مایل است جنگ قبل از کریسمس پایان یابد. با گذشت زمان، عمل به وعدهها، یعنی حمایت از اوکراین، برای اروپا دشوارتر خواهد شد.»
بحران سوخت در زمستان، موضوعی است که مقامات اروپایی هر روز به آن فکر میکنند. سال گذشته، روسیه ۵۵ درصد گاز موردنیاز اروپا را تامین کرد. سال پیش، اتحادیه اروپا روزانه 2/2 میلیون بشکه نفت از روسیه وارد کرد.
مقامات اروپایی همچنین نگران این موضوع هستند که استراتژی غـرب، یعنی کمک تسلیحاتی به اوکراین به راهحلی کوتاهمدت برای مشکلی بلندمدت تبدیل شـود؛ یعنی جنگ پایان مشخصی نداشته باشد. تعدادی از کشورهای اروپایی به اوکراین کمک نظامی ارائه کردهاند.
اما جنگ هرچه بیشتر طول بکشد، تامین اینگونه سلاحها برای اوکراین دشوارتر میشود. نکته دیگر این است که غیر از هزینههای سیاسی و اقتصادی جنگ که بر تصمیمهای غرب تاثیر میگذارد، ممکن اسـت غربیها به تدریج دچار خستگی از جنگ و نوعی به ســـتوه آمدن از وضعیت کنونی شــوند. یکی از دیپلماتهـای ناتو میگوید: «در ابتدای جنگ، موضعگیری علیه پوتین بسیار آسان بود؛ اما حـالا جنگ در فاز خستهکنندهای قرار گرفته است و به شکل فرسایشی درآمده است و هیجان اولیه وجود ندارد.
ماههای آینـده سختترین دوران برای کشورهای اروپایی از زمان شروع جنگ خواهد بود. شهروندان اتحادیه اروپا با تمام وجود، افزایش هزینه زندگی را احساس خواهند کرد و در برخی کشورها مردم باید بین گرم کردن خانه یا تامین غذای موردنیار خـود، یکی را انتخاب کنند.
تعدادی از مقامات اروپایی به خبرگزاری سیانان گفتهاند، نگران هستند که در آینده، رهبران سیاسی به این باور برسند که بهترین کار، میانجیگری برای انعقاد پیمان صلح بین روسیه و اوکراین است؛ توافقی که در آن خواست اوکراین، یعنی بازگشت نیروهای روسیه به مرز تحقق نیابد. یکی از تحلیلگران میگوید: «این نگرانی فزاینده وجود دارد که اگر اوکرایـن در برخی مناطق از روسیه شکست بخورد، فشارها برای انعقاد پیمان صلح افزایش خواهد یافت. زلنسکی همچنان باید این پیام را ارسال کند که اوکراین میتواند مقاومت و پیشروی کند و به سلاح نیاز دارد. به محض آنکه احساس شود، اوکراین در حال شکست خوردن است، این سؤال مطرح میشود که چرا باید حالا که فشارهای اقتصادی شدید است، سلاحهای گرانقیمت در اختیار اوکراین قرار دهیم؟»
در تعدادی از کشورهای اروپایی از جمله ایتالیا و بریتانیا انتخابات در پیش است. در آمریکا نیز انتخابـات مـيـاندورهای کنگره حـدود ۸۰ روز دیگر برگـزار خواهد شـد. همزمان با مهم شدن مسائل سیاسی داخلی، شهروندان میپرسند، چرا باید بهجای توسعه زیرساختها در داخل کشور، به اوکراین کمک شود.