هیبریدی، همهجانبه و تهاجمی؛ نوع مواجهه کشورهای غربی با روسیه در جنگ اوکراین
6 ماه و 7 روز یا به عبارتی 190 روز است که از حمله روسیه به اوکراین میگذرد. با گذشت زمان این جنگ از حیثی تبدیل به یک نبرد همهجانبه بین روسیه و غرب شد. «سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه روز پنجشنبه به مناسب اولین روز سال تحصیلی جدید، طی نشستی با دانشجویان و اساتید دانشگاه MGIMO عنوان داشت: «وقایعی که امروز همه پس از بازگشت از تعطیلات پیرامون آن بحث میکنند، مربوط به اتفاقاتی است که در اطراف اوکراین رخ میدهند. صادقانه بگویم، هنگامی که غرب متوجه شد که توطئهاش درخصوص تبدیل اوکراین به مکانی «ضد روسی» و دژی برای مهار نظامی روسیه شکست خورده، یک جنگ هیبریدی تهاجمی را علنا به طور بیشرمانه و بیرحمانهای علیه کشور ما به راهانداخت.» وی همچنین تاکید کرد که غرب به طور تاکتیکی مهر تاییدی بر ممنوعیت زبان روسی در اوکراین، آموزش، رسانه و فرهنگ این کشور زد. لاوروف در ادامه افزود: «در واقع توافقات مینسک در فوریه ۲۰۱۵ مسیر را برای رسیدن به توافق و جلوگیری از مشکلات دیگر هموار میساخت. اما نه پترو پروشنکو، رئیسجمهوری سابق اوکراین و نه ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین حاضر به اجرای توافقات نشدند اگرچه این توافقها توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز تصویب شده بودند. غرب یا سکوت پیشه کرد و یا بی سروصدا خوشحال شد و به گفته خودش میگفت ما چقدر در مهار روسیه با ایجاد یک کشور ضد روسی درست در مرزهایش موثر واقع شدهایم.»
آن طور که ایسنا نوشته است، وزیر امور خارجه روسیه در پایان گفت: «همانطور که مشاهده میکنید، وقتی آنها (غربیها) در نهایت متوجه شدند که تمام بیانیهها و اظهارات ما طی این سالها صرفا درخواستهای پوچ و توخالی نبوده، بلکه منافع اساسی کشور ما را منعکس میکرده، دچار جنون شدهاند و سعی دارند با تهاجم بیسابقه خود تمامی ناتوانی خود را جبران کنند.» «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه نیز در یک سخنرانی به توضیح درباره دلایل آغاز عملیات نظامی در اوکراین پرداخت. ولادیمیر پوتین در گردهمایی به دانشآموزان روس در منطقه کالینینگراد روسیه بیان کرد: «یک حصار ضد روسی در حال شکل گیری در خاک اوکراین است که روسیه را تهدید میکند. از بین بردن این حصار هدف عملیات ویژه در اوکراین است.» پوتین تاکید کرد: «مردم مناطق دونتسک، لوهانسک و کریمه نمیخواستند نتیجه کودتای ۲۰۱۴ در کییف را بپذیرند. جنگی عملا علیه آنها شروع شده و برای مدت هشت سال ادامه پیدا کرد.»
رئیسجمهور بلاروس: جنگ به زودی به پایان میرسد
از سوی دیگر «الکساندر لوکاشنکو»، رئیسجمهور بلاروس پیشبینی کرده که درگیری اوکراین و روسیه به زودی به پایان خواهد رسید. لوکاشنکو که روز پنجشنبه در یک کلاس مجازی برای دانشجویان کشورش صحبت میکرد گفت: «اوکراین دچارتفرقه شده و میان رئیسجمهور و ارتش شکاف ایجاد شده است.» رئیسجمهور بلاروس گفت: «ارتش اوکراین تنها قدرتی در داخل این کشور است که میتواند روی میز بزند و بگوید: بیایید مذاکره کنیم، در غیر این صورت، اوکراین از صحنه روزگار محور میشود.»
مواضع نظامی خود را در خط تماس با ناتو تقویت میکنیم
همچنین وزیر امور خارجه روسیه گفته است که در صورت تأسیس پایگاههای ناتو در خاک فنلاند و سوئد پس از پیوستن به این ائتلاف، روسیه تواناییهای نظامی خود را در شمال غرب این کشور و در مرزها تقویت میکند. وزیر امور خارجه روسیه گفت که اگر پایگاههایی در قلمروی فنلاند و سوئد مستقر شوند، یا بهتر بگوییم، اگر آمریکاییها تصمیم بگیرند این پایگاهها را برای آنها ایجاد کنند، روسیه نیز درباره تقویت تواناییهای خود در شمال غرب روسیه تصمیم خواهد گرفت.
مصیبت فنلاند
«سانا مارین»، نخستوزیر فنلاند که کشورش از حامیان اوکراین در جنگ با روسیه است درخصوص دورنمای اقتصادی بد پیش روی کشورش گفت که به نظر میرسد که ما داریم در یک اقتصاد جنگی زندگی میکنیم. این یک وضعیت اقتصادی عادی نیست. او بیان کرد که بحران اقتصادی کنونی سومین مصیبتی که دولتش از زمان روی کار آمدن او در سال ۲۰۱۹ تا کنون گرفتارش شده است. البته دولت فنلاند اعلام کرد که کشورش بسته کمک نظامی جدیدی برای اوکراین ارسال میکند.
عصبانیت زلنسکی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین روز جمعه از نتایج بازدید هیئت اعزامی سازمان بینالمللی انرژی اتمی از نیروگاه اتمی زاپوریژیا به خشم آمد. زلنسکی خواستار این بود که حین بازدید «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و مأموران این نهاد از بزرگترین نیروگاه اتمی اروپا که بابت حملات راکتی دچار آسیب شده، خبرنگاران و نمایندگان رسانهها نیز حضور داشته باشند. زلنسکی افزود: «وحشتناک است که اشغالگران تلاش میکنند این مأموریت ضروری آژانس بینالمللی انرژی اتمی را به یک گردش بیفایده در این نیروگاه تبدیل کنند.» او در ادامه اظهاراتش گفت: «و بسیار بد است که علیرغم این واقعیت که در اینباره با گروسی در کییف صحبت کرده بودیم، هنوز پیامهایی درخور را از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشنیدهایم.»