kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۸۵۱۱
تاریخ انتشار : ۰۷ شهريور ۱۴۰۱ - ۲۲:۱۸
در نشست خبری با اصحاب رسانه مطرح شد

چهار شرط ایران برای توافق از زبان رئیس جمهور

آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور پیش از ظهر دیروز دوشنبه در نشستی خبری به مناسبت اولین سالروز آغاز فعالیت دولت مردمی و مصادف با هفته دولت، با گرامیداشت یاد شهدای انقلاب اسلامی به‌ویژه شهدای دولت و نیز حاج قاسم سلیمانی، گفت: در یک‌سال اخیر تلاش کردیم و نخستین تغییر رویکردی که ما بر آن تاکید کردیم، توجه به خواست مردم و حضور در میان مردم بود و تاکید بنده و دولت این است که همواره با مردم باشیم که حضور در ۳۱ استان و بیش از ۵۰ شهر و روستا در راستای همین نگاه انجام شده است. حضور در مجامع کارگری، کشاورزی، تعلیم و تربیت و سایر موارد در همین راستا بوده است و کسانی که ملامت می‌کردند ثمر این حضور در بین مردم چیست و نگران آن بودند، تجربه میان مردم بودن و لذت آن را نچشیده‌اند.
 
 
مدیریت میدانی با مدیریت کارتابلی متفاوت است
رئیس‌جمهور به تفاوت مدیریت میدانی با مدیریت کارتابلی اشاره کرد و گفت: فرق می‌کند که انسان پشت میز بنشیند و نشسته مدیریت کند یا اینکه در میدان حضور پیدا کند، با مردم بودن و مشکلات مردم را از نزدیک احساس کردن یک رویکرد و اصل به‌شمار می‌رود و شناخت مسئله و حل رفع آن و دنبال کردن مسائل مردم نیز در کنار هم قرار دارد. همواره به دولتمردان تاکید شده است که باید این نگاه را به مردم داشته باشد. اینکه مردم مشکل دارو داشتند و از نزدیک نبینیم که مشکل دارو دارند، یعنی چه و چه باید کرد. 
وی دیگر رویکرد این دولت در یک‌سال اخیر را عدالت‌محور عنوان کرد و گفت: بودجه ما براساس عدالت تنظیم و به آمایش سرزمینی هم توجه شده است و در جذب نیروی انسانی، پرداخت‌ها و به‌کارگیری افراد تاکید شده که باید پیوست عدالت داشته باشد. مسئله عدالت باید به تمامی اقدامات گرایش داشته باشد و با گوشزد کردن موارد مشخص به سمت رعایت عدالت برویم.
رئیس‌جمهور‌ ستیز با فساد را سومین رویکرد برشمرد و افزود: باید با کسانی که با رشوه و سایر موارد نظام اداری ما را با فساد همراه می‌کنند، مقابله شود. حتی در مواردی که نه فساد، بلکه تخلف صورت گرفته است هم به‌دنبال نظارت و کنترل و مقابله بودیم و البته وظیفه ضدیت با فساد در هر سازمانی اول از همه خود همان سازمان و دولتمردان باید باشند و در این مورد آنچه که وجود داشته با آن برخورد شده است.
تلاش داریم مشکلات کشور را 
باتوجه به نگاه درون رفع کنیم
آیت‌الله رئیسی گفت: تلاش کردیم مشکلات کشور را با توجه به نگاه درون رفع کنیم زیرا نگاه به دست بیگانه مشکلی را حل نمی‌کند و این نوع نگاه فقط ما را معطل می‌کند، نگاه به درون و داشته‌های ما مهم است. باید از ظرفیت‌های داخل کشور استفاده شود، از این‌رو مسئله تولید از محوری‌ترین نکات دولت است. بنابراین معتقدیم باید به درون و ظرفیت‌های داخلی و اتکا به نیروهای کشور توجه داشته باشیم و مانند برخی دولت‌ها منتظر تغییر نگاه بیگانگان نباشیم.
آیت‌الله رئیسی در ادامه به مسئله کسری بودجه در آن زمان و این که رهبری از آن به‌عنوان ام‌المسائل یاد کردند، اشاره کرد و گفت: این موضوع آثار تورمی زیادی هم داشت اما کسری بودجه بدون استقراض و خلق پول حل شد. در شهریور ۱۴۰۰ تورم قریب به ۶۰ درصد بود. دولت کاری کرد که تورم افزایش نیابد؛ یعنی خلق پول و استقراض نکند و پایه پولی را بالا نبرد. کار به جایی رسید که در اسفند ۱۴۰۰ و فروردین ۱۴۰۱ روند کاهشی یافت و به حدود ۳۵ درصد رسید.
رئیس‌جمهور ادامه داد: در حین انجام اصلاحات اقتصادی در اردیبهشت ۱۲ درصد تورم ایجاد شد و اصلاح اقتصادی این بود که پرداخت یارانه از اول زنجیره به آخر زنجیره یعنی مصرف‌کننده رسید که این تغییر بزرگی بود. بسیاری از جمله اقتصاددان‌های بزرگ می‌گفتند که این کار مشکلاتی ایجاد می‌کند؛ البته بر اصلاح و حذف دو سه نرخی ارز تاکید داشتند؛ در تیر تورم به ۴.۴ درصد رسید و در مرداد این تغییر به ۲ درصد تورم کاهش یافته است.اما مهار تورم همواره مورد توجه دولت بوده است؛ اکنون تورم ۴۰ درصد و نیم است و در مقایسه با شهریور سال گذشته ۲۰ درصد کمتر است.
اراده دولت بر کاهش و مهار تورم است
وی افزود: اراده دولت بر کاهش و مهار تورم است و از ابتدا نیز بنای دولت این بود؛ نوسانی که در اصلاح اقتصادی ایجاد شد باید تا آخر سال به سمت تورم کاهشی برود. 
آیت‌الله رئیسی با بیان اینکه در حوزه کالاهای اساسی آن موقع که دولت آغاز کرد وضعیت خطر بود، گفت: اکنون مردم بیش از ۷ میلیون تن گندم به دولت فروختند. نسبت کالاهای اساسی هیچ نگرانی وجود ندارد و همه در وضعیت سبز هستند. آن موقع برخی کالاها قرمز بودند.
رئیس‌جمهور درباره حامل‌های انرژی گفت: در سالی که دولت کار خود را شروع کرد، قطعی برق داشتیم اما امسال قطعی برق نداشتیم چراکه ۶ هزار مگاوات برق به شبکه اضافه شد. کاری که در ۲۵ سال گذشته سابقه نداشت. یک سری زیرساخت‌ها در زمان خودش باید انجام می‌شد که نشد، اما ما انجام دادیم. برخی استان‌ها قطعی گاز داشتیم، اما با همان کشورهایی که فکر می‌کردیم نباید ارتباط برقرار کرد، ارتباط برقرار کردیم و قطعی گاز برطرف شد.
در دولت مدیریت آب را در دستورکار داریم
آیت‌الله رئیسی به اولین سفرش به خوزستان اشاره کرد و گفت: ابتدا که از فرودگاه رفتم، گفتند که مشکل این‌جا آب است، من مستقیم به شرکت آب و فاصلاب رفتم؛ با آنها بررسی کردیم. آنها گفتند برنامه سه چهار ساله داریم، گفتم امکان ندارد و باید در سال برطرف شود که خوشبختانه در سال جاری و در روزهای آینده به انجام می‌رسد. دولت برای آب مناطق دیگر برنامه‌های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت دارد. ما در دولت مدیریت آب را در دستورکار داریم. آب باید درست مصرف شود. ما در صنعت می‌توانیم از پساب استفاده کنیم، چرا باید از آب شرب استفاده کنیم؟ ما در سفرهای استانی مشخص کردیم که آب شرب نباید برای صنعت استفاده شود؛ تنش‌های آبی در استان‌های مختلف شناسایی شده و در دستورکار دولت قرار گرفته است.
رئیس‌جمهوری به حقوق و دستمزد که از مسائل مهم است اشاره کرد و گفت: دو سه بحث پیش از آغاز دولت مطرح بود که یکی از آنها پرداخت حقوق و دستمزد تیر و مرداد بود. تا امروز در پرداخت حقوق و یارانه تاخیر به وجود نیامده است. برای کسری بودجه، درآمد ایجاد کردیم. با فعال شدن فروش نفت و جلوگیری از فرارهای مالیاتی و دیگر موارد هزینه عمرانی، تسویه ۵۶ هزار میلیارد تومان بدهی دولت گذشته، ماهی ۱۳ هزار میلیارد فاکتورهای هزینه دولت گذشته را پرداخت می‌کنیم که گاهی کمتر و بیشتر می‌شود.
۲۰۲ هزار میلیارد تومان در سال گذشته
کار عمرانی انجام شده است
رئیس‌جمهور یکی از اقدامات انجام شده را کارهای عمرانی دانست و گفت: ما از طرح‌های عمرانی غفلت نکردیم. ۲۰۲ هزار میلیارد تومان در سال گذشته کار عمرانی انجام شده و طرح‌های نیمه‌تمام شناسایی، اولویت‌بندی و کارشان آغاز شده است. در حالی که در سال‌های گذشته دولت از صندوق توسعه ۲۰ درصد درآمد داشت، اما ما امسال نداریم. در گذشته نفت که فروخته می‌شد، ۲۰ درصد به صندوق واریز می‌شد، اما اکنون ۴۰ درصد واریز می‌شود. 
آیت‌الله رئیسی ادامه داد: در این مدت افزایش حقوق و دستمزد برای کارگران و معلمان داشتیم. در تعرفه‌گذاری برای ‌پرستاران ۱۵ سال عقب بودیم؛ در رتبه‌بندی معلمان ۱۰، ۱۵ سال عقب‌ماندگی داشتیم. تمامی نیاز کارکنان دولت و بسیاری از اقشار با این حقوق و دستمزد برطرف نمی‌شود، اما با امکانات دولت تلاش کردیم نسبت به متناسب‌‌سازی حقوق و دستمزد گام برداریم.
از شرایط و وضعیت زندگی مردم
به‌صورت روزانه و ساعتی مطلع هستم
آیت‌الله رئیسی در پاسخ به این پرسش که مردم در راستای وعده‌های دولت، چه زمانی طعم شیرین رویکرد جهادی دولت را خواهند چشید و مهم‌ترین کاستی دولت چیست، گفت: از شرایط و وضعیت زندگی مردم به صورت روزانه و ساعتی مطلع هستم. در این مدت زمانی نبوده که به فکر مردم و معیشت آنها نباشم، در این زمینه مبالغه نکردم و این ‌کف وظیفه یک مسئول است.
رئیس‌جمهور مسئله معیشت مردم را از ابتدای دولت مورد توجه دانست و گفت: برای مهار تورم و کاهش آن و نظارت بر قیمت کالاها مورد تاکید دولت بوده است‌. اعداد و رقم تورم از شهریور ۱۴۰۰ تا اسفند ۱۴۰۰ در مقایسه با فروردین ۱۴۰۱ کاهشی است که اگر اصلاح اقتصادی نبود، تورم کاهش نمی‌یافت.
آیت‌الله رئیسی افزود: با تخلیه تورم که در اثر اصلاح ارزی ایجاد شده بود، تصمیمات اقتصادی دولت منجر به کاهش تورم و بهبود وضعیت معیشتی شده است. وی گفت: برخی تصور کردند که رقم یارانه برای کسری بودجه دولت باقی خواهد ماند اما چیزی از آن باقی نمانده است. 
آیت‌الله رئیسی با بیان اینکه اقدام دولت در اصلاح نظام یارانه‌ها فقر مطلق را در جامعه کاهش داد و بر آن تاثیر داشت، گفت: در خانواده‌هایی به‌ویژه در روستاها شخصا به من گفتند که تنها با همین یارانه‌ها زندگی می‌کنند.
بحث حقوق و دستمزدها مورد توجه دولت است
وی ادامه داد: علاوه‌بر یارانه‌ها و کاهش تورم بحث حقوق و دستمزدها هم مورد توجه دولت است. 
آیت‌الله رئیسی گفت: به مردم اطمینان می‌دهم که روند امور تورم را کاهش می‌دهد و وضعیت معیشتی و تولید بهبود خواهد یافت. 
وی گفت: پنج میلیار دلار سرمایه‌گذاری اقتصادی خارجی داشتیم که دوبرابر قبل است. در حوزه سرمایه‌گذاری داخلی هم پیشران‌ها را فعال کردیم تا نقدینگی به سمت تولید حرکت کند که این سرمایه‌گذاری ۱۷ میلیارد دلار بوده است.
به بانک‌ها هم اعلام کردیم بانک‌ها باید به سمت تولید حرکت کنند. 
رئیس‌جمهور کشورمان افزود: در کنار افزایش بهره‌وری و سرمایه‌گذاری و جبران‌هایی مانند یارانه‌ها هم در دستور است.
رژیم صهیونیستی اگر تصمیمی علیه ایران بگیرد
مهلتی برای اقدام ندارد
آیت‌الله رئیسی در پاسخ به تهدیدات تل‌آویو، گفت: آیا رژیم صهیونیستی حریف نیروهای مقاومت، حریف سنگ آنها و موشک‌های نقطه‌زن آنها شد؟ آیا با این تهدیدات سازگار است؟ می‌تواند امنیت خود را حفظ کند؟ امروز همه شاهدند که علی‌رغم حبس مردم غزه آنها از خود دفاع می‌کنند، آیا می‌تواند در برابر آنها مقاومت کند؟ چه برسد به سلحشوران ایران. 
وی خطاب به مقامات صهیونیستی افزود: فاصله بین تصمیم و اقدام را ببینید و اگر تصمیم به اقدام علیه ایران بگیرند، شاید مهلتی برای اقدام نداشته باشند و فاصله بین این تصمیم و اقدام نشان می‌دهد که از این رژیم چیزی می‌ماند یا خیر؟
رفع بیکاری یک ضرورت مهم کشور است
آیت‌الله رئیسی در پاسخ به سؤالی درباره وعده ایجاد یک میلیون شغل در سال گفت: براساس آمار در ۶ ماهه دوم سال ۱۴۰۰ و ۵ ماهه اول سال ۱۴۰۱، ۹۷۰ هزار شغل ایجاد شده است. اما ما این تعداد را کافی نمی‌دانیم. اگر موانع برطرف شود، زمینه ایجاد کار بسیار زیاد است. 
رئیس‌جمهور اضافه کرد: در همین راستا، کارخانه‌های تعطیل و نیمه‌تعطیل بازگشایی شد. بنابراین زیرساخت آن موجود است و نیازی نیست که ما کارخانه بسازیم؛ فقط لازم است موانع برطرف شود. 
رئیس‌جمهور با اشاره به تامین چهار میلیون مسکن در پایان دوره چهار ساله دولت، اضافه کرد: از ابتدای دولت، کار برای تامین مسکن شروع شد. من در ایام انتخابات گفتم که مسکن نیاز به چند چیز دارد؛ اول زمین است که مهم‌ترین بخش است. در حاشیه شهرها زمین‌های دولتی و رها شده داریم که می‌توان از آنها در جهت تامین مسکن استفاده کرد. 
رئیس‌جمهور ادامه داد: دومین نیاز برای تامین مسکن مربوط به مصالح است؛ تمام مصالح مورد نیاز برای ساخت مسکن در داخل ساخته می‌شود و از این جهت هم مشکلی وجود ندارد و تسهیلات لازم در اختیار دولت است. 
آیت‌الله رئیسی افزود: زمین‌های مناسب برای ۱ میلیون و ۲۵۰ هزار مسکن شناسایی شده است. لذا کار مسکن‌‌سازی در بخش‌های مختلف کشور آغاز شده است. البته این کار هم در پرداخت تسهیلات و هم در بخش‌های دیگر، تسریع شود. 
ما از تحقق منافع ملت ایران
 کوتاه نیامده و نخواهیم آمد
وی در پاسخ به سؤالی در مورد خنثی‌‌سازی و رفع تحریم‌ها گفت: خنثی‌‌سازی تحریم‌ها را دنبال می‌کنیم و قرارگاهی با مدیریت معاون اول رئیس‌جمهور برای آن تشکیل دادیم. همچنین رفع تحریم‌ها را با وزارت خارجه و از طریق مذاکرات دنبال می‌کنیم. در خنثی‌‌سازی تحریم‌ها خیلی از تحریم‌هایی که ما را محدود می‌کرد، محقق نشد و محدودیتی را برای خود در این رابطه به رسمیت نمی‌شناسیم.
رئیس‌جمهور افزود: سطح تعامل ما با کشورهای منطقه تا ۵ برابر افزایش یافته است و صادرات نفت ما امروز در وضعیتی است که احساس می‌کنیم باید آنچه در توان داریم را بگذاریم و چه صادرات نفتی و غیرنفتی را ادامه می‌دهیم.
آیت‌الله رئیسی: مذاکرات هم در همین چارچوب با محوریت رفع تحریم‌ها انجام می‌شود. ما بر راستی آزمایی اطمینان بخش و تضمین‌های اعتمادآفرین در مذاکرات تاکید کردیم. هم‌چنین تاکید داریم که مسایل پادمانی حتما حل‌وفصل شود و این یک رکن در مذاکرات است و بدون آن سخن از توافق معنا ندارد. توافق باید همراه باشد با حل و فصل مسایل پادمانی و نکاتی که ایران به‌عنوان راهبرد دنبال می‌کند. ما از تحقق منافع ملت ایران کوتاه نیامده و نخواهیم آمد.
عصرها و نسل‌ها بگذرد
حق مردم فلسطین و یمن ضایع‌شدنی نیست
رئیس‌جمهور در بخش دیگری و در پاسخ به سؤال خبرنگار یمنی گفت: من هم به مردم یمن درود می‌فرستم و مقاومت و ایستادگی آن را می‌ستایم که با فقر و تنگدستی از وطن و امنیت و ناموس خودشان دفاع می‌کنند و امروز که هفت سال مردم یمن ایستادگی می‌کنند، ما با هرگونه آتش بسی که شکستن محاصره یمن و صیانت از مردم یمن را به همراه داشته باشد موافق هستیم.
وی ادامه داد: رژیم صهیونیستی تصور می‌کند با اعلام عادی شدن روابط می‌تواند برای خود امنیت ایجاد کند، اما معتقدیم این‌گونه نیست، ضمن اینکه این کار خیانت است به مردم فلسطین از طرف رئیسان این کشورها. قتل‌عام فلسطینی‌ها را چطور توجیه می‌کنند، کسانی که این روابط را عادی‌‌سازی می‌کنند و آن را تشویق به این جنایت‌ها می‌کنند، خودشان را در این جنایت شریک نکردند؟ ما فکر می‌کنیم و تاریخ نشان داده که ظلم پایدار نیست و به‌طور یقین مردم فلسطین و یمن به حق‌شان می‌رسند و حق از بین رفتنی نیست، مگر این همه سال قرارداد کمپ دیوید و شرم‌الشیخ و اسلو برقرار شد و طرح‌های سیاسی نوشتند توانستند ملت فلسطین را متوقف کنند. عصرها و نسل‌ها بگذرد حق مردم فلسطین و یمن ضایع‌شدنی نیست.
ادامه مذاکرات با عربستان در گرو این است
که طرف مقابل تعهدات خودش را انجام بدهد
آیت‌الله رئیسی در پاسخ به سؤال خبرنگار تلویزیون العربی قطر در مورد ارتباط ایران و عربستان توضیح داد: آنچه که از قبل مطرح بوده با میزبانی کشور عراق ۵ دوره مذاکره با عربستان برگزار شده است و طرف عربستانی تعهداتی دارد که انجام این تعهدات راه را برای اقدامات بعدی باز خواهد کرد و ادامه مذاکرات با عربستان در گرو این است که طرف مقابل تعهدات خودش را انجام بدهد.
برنامه‌ای برای ملاقات با رئیس‌جمهور آمریکا نداریم
آیت‌الله رئیسی در پاسخ به سؤالی در مورد امکان دیدار با رئیس‌جمهور آمریکا گفت: در نشست قبلی در پاسخ به سؤالی مشابه گفتم خیر و یک‌بار دیگر خیر را تکرار می‌کنم. هیچ فایده‌ای برای ملاقات با بایدن نه برای ایران و نه برای ملت ایران وجود ندارد. برنامه‌ای برای چنین ملاقاتی وجود ندارد و نخواهد داشت.
برنامه جامع برای همکاری ایران و روسیه
وجود دارد
رئیس‌جمهور در پاسخ به سؤال خبرگزاری اسپوتنیک درمورد افزایش تعامل میان ایران و روسیه، گفت: ما همکاری‌مان با کشور روسیه یک همکاری راهبردی است و در حوزه‌های مختلف با روسیه همکاری داریم که روزبه‌روز توسعه یافته است. در نشست‌های ما در مسکو یا آقای پوتین در تهران بر ادامه همکاری و رفع موانع تاکید شده است.
رئیسی افزود: نسبت به کریدور شمال و جنوب کار با جدیت دنبال می‌شود تا به نتیجه برسد. سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی و نفت و گاز در حال انجام است که دارد دنبال می‌شود و برخی از موارد آن هم اجرایی شده است. این همکاری تداوم می‌یابد و برنامه جامع برای این همکاری وجود دارد که نسخه‌های ابتدایی آن ببین وزارت خارجه دو کشور تبادل شده تا به یک نتیجه مشخص برسد.
چهار مولفه رئیس‌جمهور درباره توافق
آیت‌الله رئیسی این نشست را با تاکید به مولفه‌های توافق پایان داد و گفت آنچه در توافق مدنظر است نخست، تضمین‌های اطمینان‌آور، راستی‌آزمایی عینی و عملی نسبت به رفع تحریم‌ها، سوم رفع تحریم‌ها به‌صورت معنادار و پایدار و چهارم بسته شدن ادعاهای سیاسی در رابطه با پادمان است.