وزیر بهداشت در نخستین جلسه ستاد کنترل دخانیات در دولت یازدهم:
یکسوم سیگارهای موجود در کشور از مسیر قاچاق وارد میشوند
وزیر بهداشت با بیان این مطلب که یکسوم سیگارهای موجود در کشور قاچاق است، گفت: مصرف سیگار طی 5 سال گذشته دو برابر شده است.
سید حسن هاشمی در اولین نشست ستاد کشوری کنترل دخانیات در دولت یازدهم با اشاره به اینکه تا به حال سیاستها و تصمیمات این ستاد برای مبارزه با استعمال دخانیات موفق نبوده است، گفت: با توجه به آمار فزاینده مصرف دخانیات در کشور طی سالهای اخیر، باید مسیرمان را در کنترل مصرف دخانیات و مبارزه با آن تغییر دهیم.
وی با اشاره به این که با برگزار کردن سالیانه یک نشست نمیتوان از کاهش عمر ایرانیها ناشی از استعمال دخانیات جلوگیری کرد، افزود: برای مبارزه با دخانیات، در کل کشور باید یک عزم جدی وجود داشته باشد. قوه قضاییه، قوه مقننه، قوه مجریه و از همه مهمتر مردم باید این خطر را جدی بگیرند و روش خود را در مبارزه با دخانیات تغییر دهند.
هاشمی با بیان اینکه در طول 5 سال گذشته مصرف سیگار دو برابر شده و این نشان میدهد باید از اشتباهات گذشته درس بگیریم، اظهار کرد: در حال حاضر یک سوم سیگارهای موجود در کشور از مسیر قاچاق وارد شدهاند در حالی که این روند به راحتی قابل کنترل است. افزایش مالیات بر سیگار میتواند یکی از اقدامات موثر برای مبارزه با قاچاق باشد.
حجتالاسلام مصطفی پورمحمدی، وزیر دادگستری که یکی دیگر از حاضران در این نشست بود، گفت: در جلسه ستاد کشوری کنترل دخانیات به این نتیجه رسیدیم تصمیماتی که تا به حال برای مبارزه با دخانیات گرفته بودیم، موفق نبوده و متأسفانه به افزایش مصرف دخانیات به ویژه قلیان منجر شده است.
وی تصریح کرد: واردات سیگار رقم بسیار بالایی را به خود اختصاص داده است و سیگارهای وارداتی چندین برند پرمصرف هستند که البته در ایران نیز حجم حضورشان در مقایسه با کشورهای دیگر بیشتر است. این روند میطلبد که دست واسطهها، دلالها و رقبا را در این حوزه کوتاه کنیم.
پورمحمدی با تأکید بر اینکه بحث قاچاق در کشور بسیار مزمن و نگرانکننده است بهطوری که خیلی از کالاهای قاچاق متأسفانه از مسیرهای مشخصی وارد کشور میشود، گفت: ضعف گمرک در ورود کالاهای قاچاق و اشتباه در قیمتگذاری محصولات دخانی نقش مهمی در بالا بردن انگیزه قاچاق دارد. برای همین است که تأکید میکنیم باید در اخذ مالیات روی این کالاها دقت کنیم و زنجیرهای ایجاد کنیم که در این راه صرفه اقتصادی برای قاچاق ایجاد نشود.
علی اکبر سیاری، معاون وزیر بهداشت نیز در این جلسه با اشاره به افزایش بیش از ۲ برابری مصرف قلیان در مقایسه با دورههای قبل، گفت: در حال حاضر در ایران حدود 7 میلیون و ۷۰۰ هزار نفر مصرفکننده انواع مواد دخانی هستند و 4 درصد از کل مرگ و میر بالای 30 سال، به مصرف دخانیات انتساب داده شده است.
وی با اشاره به اینکه سالانه حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان بر اثر استعمال دخانیات دود میشود، ادامه داد: علاوه بر سرطانهای سر و گردن، دستگاه گوارش، دستگاه ادراری، سرطان خون و سرطانهای زنان، بیماریهای قلبی عروقی، بیماریهای مزمن تنفسی و مشکلات مرتبط با باروری و سقط جنین از عوارض دیگر استعمال دخانیات محسوب میشود.
سیاری با اشاره به مشکلات اجتماعی ناشی از مصرف قلیان در جامعه گفت: ارزش دانستن مصرف قلیان، ضعف آگاهی لازم از مضرات آن و همچنین استفاده از قلیان به عنوان یک وسیله تفننی و تفریحی، از یک سو و وجود نگاه اشتغالزایی ناشی از مصرف قلیان از سوی دیگر، در کنار ضعف هماهنگیهای بینبخشی، باعث شده هر روز تعداد بیشتری از افراد جامعه به خصوص جوانان به مصرف قلیان گرایش داشته باشند.
معاون بهداشتی وزارت بهداشت با تأکید بر لزوم افزایش قیمت و مالیات سیگار خاطرنشان کرد: افزایش 10 درصدی مالیات دخانیات باعث کاهش 4 درصدی مصرف دخانیات و کاهش 8 درصدی مصرف این کالا میشود. ضمن اینکه افزایش مالیات دخانیات به طور ویژهای با کاهش مصرف جوانان و افراد بیبضاعت همراه است.
رئیس هیئت مدیره جمعیت مبارزه با دخانیات نیز در حاشیه نهمین جلسه ستاد کشوری مبارزه با دخانیات گفت: بررسیهای انجام شده بر روی 6 ندامتگاه ترک اعتیاد نشان داده که 100 درصد افرادی که اعتیاد داشتند در ابتدا سیگار مصرف میکردند.
حجتالاسلام و المسلمین سید حسن معین شیرازی به قانون جامع کنترل و مبارزه با دخانیات کشور اشاره کرد و ادامه داد: در مبارزه با استعمال دخانیات از بهترین قانون در دنیا برخورداریم، بهترین راه برای مبارزه با دخانیات و رسیدن به ایران بدون دود، اجرای همین قانون است.