kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۵۲۵۶
تاریخ انتشار : ۱۹ تير ۱۴۰۱ - ۲۰:۰۴
کیهان بررسی می‌کند

سقوط بوریس! نخست‌وزیر انگلیس مجبور به کناره‌گیری شد

 
 
 
سرویس خارجی-
«بوریس جانسون» نخست‌وزیر انگلیس سرانجام بعد از استعفای بیش از 50 نفر از وزرا و معاونان وزرای کابینه‌اش، مجبور به استعفا شد. رسانه‌های انگلیسی نوشته‌اند جانسونِ سرخورده به فکر خداحافظی همیشگی از سیاست است.
«بوریس جانسون»، نخست‌وزیر محافظه‌کار و پر حاشیه انگلیس بعد از رسوایی «مهمانی»- انتشار عکس‌هایی از مهمانی جانسون و همکارانش در اوج قرنطینه که خشم عمومی را در پی داشت- چند هفته‌ای نیز به دلیل درگیری با یک رسوایی بزرگ‌تر با عنوان رسوایی «پینچر» سرانجام سرنگون شد. ماجرا از این قرار بود که «کریس پینچر»، معاون رئیس‌حزب محافظه‌کار و مسئول نظارت بر عملکرد نمایندگان محافظه‌کار در پارلمان بعد از افشاگری‌ها درباره تجاوز جنسی به دو میهمان زن مجبور شد تا از سمتش کنار رود. او در نامه‌ای به جانسون گفته بود که در شب میهمانی بیش از حد مشروب خورده بوده و «خودش و دیگران را» شرمسار کرده است! پینچر سال ۲۰۱۹ هم به سوءرفتار جنسی متهم شده بود. جانسون مدعی شده بود که از اتهامات وی با خبر نبوده است! اما روزنامه گاردین گزارش داده که ادعای جانسون در این مورد «دروغ محض» بوده و او ضمن اطلاع از این اتهام‌ها، مقام پینچر را ارتقا هم داده است!
این رسوایی‌ها در واپسین روزهای هفته پیش به اتفاقی انجامید که می‌توان آن را زلزله استعفاها در دولت انگلیس نامید. در این روزها مجموع وزرا و دستیاران آنها که از سمت خود کناره‌گیری کردند به 50 تن رسید. این اتفاق باعث شد که فشارها برای استعفای جانسون به اوج خود برسد. بالاخره بوریس جانسون روز پنجشنبه پس از چند ساعت مقاومت تسلیم شد و اعلام استعفا کرد. به گزارش فارس، بوریس جانسون در ابتدای سخنرانی خود برای اعلام همین تصمیم گفت که برای او حالا مشخص شده است که اعضای حزب محافظه‌کار و نمایندگان این حزب خواهان رهبری جدید و نخست‌وزیری تازه هستند. او درادامه تاکید کرد تا زمان تعیین جانشینش به انجام وظایف نخست‌وزیری اش ادامه خواهد داد. «بوریس» که عامل کناره‌گیری اش از قدرت به یک «کودتای سیاسی» بی‌شباهت نبود در عین حال تلاش کرد از کارنامه اش به عنوان نخست‌وزیر دفاع کند و به مردم این کشور انجام اقداماتی از قبیل «برگزیت» (جدایی انگلیس از اتحادیه اروپا) را یادآوری کند!
در حالی که اظهارنظرها درباره بحران سیاسی انگلیس ادامه دارد، روزنامه انگلیسی تلگراف از احتمال خداحافظی دائمی بوریس جانسون از سیاست خبر داد. به نوشته روزنامه تلگراف، منابع مطلع و نزدیک به بوریس جانسون گفته‌اند او در حال‌اندیشیدن به کناره‌گیری همیشگی از سیاست است. یک منبعی مطلع به این روزنامه گفته: «او (بوریس جانسون) آخر هفته را به فکر کردن در این باره اختصاص می‌دهد. من فکر نمی‌کنم تصمیماتی هم گرفته باشد.» چند منبع مطلع دیگر نیز خبر داده‌اند که جانسون در حال تصمیم گیری 
در این باره است که آیا در مجلس عوام بماند یا اینکه مسیر دیگری در پیش بگیرد و به پیشه نویسندگی و روزنامه‌نگاری برگردد. در میان کسانی که ممکن است جایگزین بوریس جانسون شوند نام برخی از گزینه‌ها که در زیر آورده شده‌اند بیشتر از بقیه شنیده می‌شود. «ریشی سوناک»، وزیر دارایی دولت بوریس جانسون که دومینوی استعفاها از روز سه‌شنبه با کناره‌گیری او آغاز شد یکی از گزینه‌ها است که درباره‌اش گمانه‌زنی‌هایی برای جایگزینی جانسون وجود دارد. نامه استعفای او به جانسون هم مورد توجه واقع شده که نوشته است: «مردم، به درستی اعتقاد دارند دولتشان بایستی به نحو مناسب با شایستگی و با جدیت اداره شود.» نام «دومینیک راب» که در دوره‌ای وزیر خارجه انگلیس بود هم در میان گزینه‌های مطرح شنیده می‌شود. او به صورت موقت در سال ۲۰۲۰ که بوریس جانسون به خاطر کرونا راهی بیمارستان شد به طور موقت سرپرستی دولت را در دست گرفت. همچنین نام‌های «پنی موردانت» مشاور وزیر تجارت انگلیس در امور بین‌المللی، «ساجد جاوید» وزیر بهداشت، «جرمی‌هانت» که سابقاً وزیر خارجه و وزیر بهداشت انگلیس بود، «لیز تراس» وزیر خارجه دولت جانسون و «پیریتی پاتل» مطرح شده است. استعفای جانسون واکنش‌های مختلفی را در داخل و خارج از انگلیس به دنبال داشت که شاید یکی از جالب توجهترین آنها موضع معاون رئیس‌شورای امنیت ملی روسیه باشد. «دیمیتری مدودف» معاون رئیس‌شورای امنیت ملی روسیه در بیانیه‌ای اعلام کرد، استعفای جانسون «نتیجه منطقی سیاست‌های متکبرانه و گستاخانه انگلیس» به ویژه در عرصه بین‌المللی بود. مدودف این را هم گفته که «بهترین رفیق اوکراین» در حال رفتن است و «پیروزی» در اوکراین به خطر افتاده است و «منتظر شنیدن اخبار مشابهی از آلمان، لهستان و کشورهای حوزه بالتیک هستیم.»