رئیس کل بانک مرکزی خبر داد
توافق ایران و روسیه برای حذف دلار و یورو از مبادلات تجاری
رئیس کل بانک مرکزی ایران از توافق ایران و روسیه برای کنار گذاشتن دلار و یورو و استفاده از پولهای ملی در مبادلات تجاری دو کشور خبر داد.
علی صالحآبادی هفته گذشته در سفری مهم عازم روسیه شد و درباره بسترهای مبادلات مالی تهران و مسکو با مقامات این کشور رایزنی کرد. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، صالحآبادی پس از مذاکراتی مفصل با رئیس کل بانک مرکزی، «الکساندر نوواک» معاون نخستوزیر، «ماکسیم ریشتنیکوف» وزیر توسعه اقتصادی و «الکسی اورشوک» معاون بینالملل نخست وزیر روسیه گفت: خوشبختانه تفاهمات خوبی در زمینههای مختلف بانکی، مالی و اقتصادی با روسیه بدست آمد که در آینده نزدیک اجرایی خواهد شد و تجار دو کشور نتایج آن را لمس خواهند کرد.
وی ضمن اشاره به توافق ایران و روسیه برای کنار گذاشتن دلار و یورو از مبادلات اقتصادی بین دو کشور افزود: موضوع استفاده از ارزهای ملی، یکی از محورهای مهم رایزنی با مقامات بلندپایه اقتصادی روسیه بود و به زودی شاهد اجرایی شدن تفاهمهای بدست آمده خواهیم بود.
رئیس کل بانک مرکزی درباره استفاده از پیامرسانهای بومی به جای سوئیفت هم اظهار کرد: هم اکنون ایران برای جایگزینی سوئیفت، از سامانههای پیامرسان
بین بانکی بومی استفاده میکند و روسیه نیز پیامرسانهای بومی خود را دارد که میتواند مبنایی برای همکاری بانکی بین دو کشور باشد.
صالحآبادی با بیان اینکه ایجاد بسترهای مالی، یکی از مهمترین محورهای توسعه اقتصادی به شمار میرود افزود: این سفر توانست زمینههای بسیار خوبی برای روابط تجار و بازرگانان دو کشور ایجاد کند و از این به بعد فعالیتهای تجاری در بسترهای جدید و با سهولت بیشتر انجام خواهد شد.
وی به اراده سیاسی روسای جمهور ایران و روسیه برای توسعه و تعمیق همکاریهای دو کشور اشاره و تاکید کرد: خوشبختانه علاقهمندی فراوانی برای توسعه روابط در هر دو طرف وجود دارد.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: ظرفیتهای بسیار خوبی برای افزایش حجم مبادلات اقتصادی وجود دارد و همهچیز مهیای رشد سریع مناسبات بین دو کشور است.
الکساندر نوواک، معاون نخستوزیر روسیه هم در دیدار با صالحآبادی، توسعه مناسبات اقتصادی و سرمایهگذاری بین تهران و مسکو را یک اولویت و ضرورت دانست و ادامه داد روسیه در این خصوص آمادگی کامل دارد.
وی افزود: زمینههای بسیار مناسبی برای گسترش همکاریهای اقتصادی و سرمایهگذاری بین دو کشور وجود دارد و تفاهم بانکهای مرکزی دو کشور بهمنظور فراهمکردن زمینههای لازم دراینخصوص بسیار حائز اهمیت است.
گفتنی است یکی از نیازهای ضروری برای توسعه تعاملات تجاری کشور، زمینهسازی برای مبادلات مالی است که از مسیرهای مختلف از جمله انعقاد پیمانهای پولی دو و چندجانبه قابل انجام است. این کار باعث میشود مبادلات مالی کشور از اسارت چرخه جهانی دلار رها شود و مهمترین ابزار تحریمی آمریکا ناکارآمد شود.
رهبر انقلاب اسلامی شهریورماه 1395 با تأکید بر اهمیت این موضوع تصریح کردند: «اگر مسئولان و مردم بتوانند اقتصاد مقاومتی را به معنای واقعی محقق و کشور را از جادوی مالی و پولی دشمن خلاص کنند و ارزش و آقایی دلار را در زندگی اقتصادی بشکنند، کشورهای دیگر را نیز نجات دادهاند و برای آنها الگو خواهند شد».
علیرغم تأکیدات صورتگرفته، متأسفانه در سالهای اخیر اقدامات چشمگیری در این زمینه صورت نگرفت و همین تعللها زمینه را برای اثرگذاری بیشتر تحریمهای خصمانه علیه کشورمان فراهم کرد. خوشبختانه تغییر رویکرد در این حوزه در دولت سیزدهم قابل مشاهده است اما به دلیل فرصت اندک، نیاز به جهش در دلارزدایی از مبادلات بینالمللی کشور وجود دارد که با اراده مسئولان قابل دستیابی است.