kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۰۷۴۹
تاریخ انتشار : ۰۹ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۲۲:۴۶
وزیر خارجه آمریکا:

روسیه مانعی در مذاکرات وین نیست

وزیر خارجه آمریکا در اظهاراتی تایید کرد که برخلاف ادعاها درباره مقصر بودن روسیه در وقفه ایجاد شده در روند مذاکرات وین، مسکو در حال حاضر هیچ مانعی بر سر راه بازگشت به برجام نیست.

 

سرویس سیاسی-

«آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه در مقابل کمیته فرعی تخصیص بودجه مجلس نمایندگان آمریکا از قانونگذاران آمریکایی خواست تا بودجه پیشنهادی دولت بایدن برای وزارت امور خارجه را به طور کامل تامین کنند و تاکید کرد که این بودجه برای موفقیت اوکراین در برابر حمله روسیه بسیار مهم است. وی همچنین در بخشی از صحبت‌هایش به نقش روسیه در مذاکرات وین هم پرداخت و تاکید کرد در حال حاضر مسکو مانعی برای احیای برجام نیست. بلینکن گفت: در بحث توافق هسته‌ای ایران، این چیزی است که هنوز مشغول آن هستم، تا ببینیم آیا می‌توانیم بازگشت متقابل به تعهدات داشته باشیم. به شما می‌گویم که این دیگر یک تمرین فرضی نیست. برای این که دیده‌ایم که وضعیت با توافق وقتی اجرا شد و بدون آن به چه شکل است.
آمریکا: برجام برای ما
بودنش بهتر از نبودش است
وی در ادامه با طرح اتهامات تکراری علیه ایران، گفت: به شما می‌گویم که از نقطه‌نظر منافع و امنیت آمریکا، بودن آن‌(توافق) برای ما بهتر از نبودش بوده است. نه تنها از نظر برنامه هسته‌ای ایران، بلکه در واقع در ارتباط با اقدامات بی‌ثبات کننده و خطرناک آن. سوال این است که موثرترین راه برای ما در کنار هم برای رسیدگی به برنامه هسته‌ای ایران و همچنین اقدامات بی‌ثبات‌کننده آن و تهدیداتی که علیه ما و متحدانمان ایجاد می‌کند، چیست.
بلینکن سپس در دفاع از مذاکرات و احیای توافق، مدعی شد: بهرحال ما باید این کار را بکنیم اگر توافقی باشد آن توافق هیچ یک از توانایی‌های ما برای رسیدگی به سایر اقدامات خطرناک ایران، موشک‌های بالستیک و حمایت از تروریسم و غیره را نخواهد گرفت. اگر توافقی نباشد هم به همان شکل باید اطمینان حاصل کنیم که هر کاری را می‌توانیم با متحدان و شرکا برای رسیدگی به این چالش‌ها انجام دهیم.
وزیر خارجه آمریکا در بخش بعدی اظهاراتش در خصوص ایران، به ادعاها درباره مانع بودن روسیه بر سر راه به سرانجام رسیدن مذاکرات وین گفت: در خصوص روسیه همانطور که می‌دانید عضو گروهی است که در کنار اتحادیه اروپا‌(شامل) فرانسه، آلمان و انگلیس و همچنین چین کمک کرد توافق اولیه‌(برجام) مذاکره شود، و همچنان بخشی از آن گروه است. از ابتدای تهاجم (درگیری‌ها در اوکراین) گام‌هایی در مذاکرات برای پیچیده‌تر کردن اوضاع انجام داد اما سایر طرف‌های گروه با آن مخالفت کردند و دستکم همین حالا که حرف می‌زنیم آن‌ها (روس‌ها) مانعی بر سر‌راه این مسئله که ببینیم آیا می‌توانیم با ایران بازگشت متقابل داشته باشیم، نیستند. بلینکن در جلسه استماع روز سه‌شنبه هم تأکید کرد که واشنگتن بازگشت به برجام را بهترین مسیر در خصوص برنامه هسته‌ای ایران می‌داند. وزیر خارجه آمریکا در این نشست که در کمیته روابط خارجی مجلس سنا برای بررسی بودجه وزارت خارجه آمریکا در سال مالی ۲۰۲۳ برگزار شد، تصریح کرد: بدون اینکه بخواهم نیش و کنایه بزنم باید بگویم ما موقعیت بسیار چالش‌انگیزی را به ارث بردیم: برنامه هسته‌ای ایران که در حال تاخت و تاز بود و فعالیت‌های مخربی که در سراسر منطقه تشدید شده بود.
او در ادامه گفت: تصمیم برای خروج از برجام و تلاش برای اعمال فشار حداکثری علیه ایران، هر هدفی که داشت به نتایج مدنظر ختم نشده بود و بر عکس، باعث ایجاد یک برنامه هسته‌ای خطرناک‌تر شده بود. زمان گریز هسته‌ای ایران از یک سال به حدود چند هفته رسید. این‌ها مسائلی هستند که باید به آنها رسیدگی کنیم. ما همچنان معتقدیم که بازگشت به پایبندی به برجام بهترین روش برای رسیدگی به چالش‌های هسته‌ای ایجاد شده از سوی ایران خواهد بود.
شرط‌گذاری‌های فرابرجامی آمریکا برای ایران
در حالی که مذاکرات وین از ۲۰ اسفند ماه ۱۴۰۰ تاکنون در انتظار تصمیم‌گیری سیاسی آمریکا است، این کشور همچنان برای لغو تحریم‌ها و تعهدات بدیهی خود که لازمه رسیدن به توافق است، شرط‌گذاری می‌کند.
نشریه آمریکایی پولیتیکو در گزارشی درباره مذاکرات وین نوشته است: دیپلمات‌ها هنوز در انتظار حل یک مسئله بین آمریکا و ایران هستند. آن مسئله هم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که شاخه‌ای قدرتمند از بدنه ارتش ایران محسوب می‌شود.
به نوشته ایرنا، پولیتیکو اذعان می‌کند: دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در سال ۲۰۱۹ به عنوان بخشی از کارزار فشار حداکثری خود، سپاه را در فهرست موسوم به «سازمان‌های تروریستی خارجی» قرار داد. این رسانه آمریکایی ادامه می‌دهد: اکنون این موضوع به مراحل پایانی مذاکرات طولانی مدت برای احیای توافق هسته‌ای در دوره ریاست جمهوری جو بایدن کشیده شده است.
پولیتیکو در این گزارش همسو با سیاست‌های واشنگتن از یک‌سو مدعی می‌شود خروج سپاه از فهرست موسوم به سازمان‌های تروریستی خارجی، مسئله مورد اختلافی است که از نظر فنی خارج از محدوده برجام است؛ و از سوی دیگر به نقل از یک مقام آمریکایی به شرط‌گذاری فرابرجامی آمریکا اعتراف می‌کند.
پولیتیکو به نقل از یک مقام آمریکایی نوشته است که موضع واشنگتن این بوده است که تا زمانی که ایران با برداشتن گام‌های خاص برای کاهش نگرانی‌های امنیتی فراتر از برجام موافقت نکند، نام سپاه را از فهرست موسوم به سازمان‌های تروریستی خارجی لغو نخواهد کرد. این رسانه آمریکایی به نقل از این مقام که نامش را بیان نکرده ، با ادعای تهدیدهای مداوم علیه آمریکایی‌ها در منطقه گفته است این موضع تغییر نمی‌کند. پولیتیکو همچنین ادعا کرده است: واشنگتن در ابتدا پیشنهاد کرد در ازای تعهد ایران به توقف هدف قرار دادن آمریکایی‌ها در منطقه و اجتناب از انتقام‌جویی علیه مقامات سابق آمریکایی به دلیل ترور (سردار شهید) قاسم سلیمانی در ژانویه ۲۰۲۰، سپاه پاسداران را از فهرست موسوم به سازمان‌های تروریستی خارجی خارج کند اما ایران از دادن چنین تعهدی خودداری کرد. در این گزارش همچنین آمده است: انریکه مورا، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که مذاکرات غیرمستقیم بین آمریکا و ایران را هماهنگ می‌کند، در هفت هفته گذشته پیشنهادات بین دو طرف را بدون نتیجه منتقل کرده است و حتی در ماه گذشته در تلاش برای دستیابی به یک توافق بین تهران و واشنگتن به دیپلماسی فعال پرداخته است. با این حال، مذاکرات همچنان متوقف هستند.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در گفت‌وگوی تلفنی با جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تصریح کرده که لازم است دولت بایدن شجاعت اصلاح مسیر غلط کاخ سفید در دولت قبل را داشته باشد و در تمایل ایران برای رسیدن به یک توافق خوب و قوی شکی وجود ندارد.
مذاکرات برای احیای برجام
به بن بست کامل رسیده است
نشریه آمریکایی پولیتیکو که خود به شرط‌گذاری آمریکایی‌ها اذعان کرده، نوشته است: موضوع از چنان حساسیت سیاسی در واشنگتن و تهران برخوردار است که مصالحه را غیرممکن ساخته و اکنون توافق در مورد آن بیش از پیش غیر‌واقعی به نظر می‌رسد و مذاکرات برای احیای توافق هسته‌ای ایران به بن‌بست کامل رسیده است.
این رسانه آمریکایی در حالی با اذعان به تقاضاها و شرط‌گذاری‌های فرابرجامی آمریکا چنین مطلبی را بیان می‌کند که آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه به وقت محلی گفت «ما هنوز در تلاش برای بررسی بازگشت متقابل به پایبندی به برجام هستیم. ما شاهد شرایط با وجود یک توافق و همچنین شرایط بدون توافق بوده‌ایم. از منظر منافع آمریکا، داشتن یک توافق به نفع ما است.»
البته وزیر خارجه آمریکا در تداوم سیاست دوگانه دیپلماسی و فشار واشنگتن تهدید کرده است: اگر توافقی وجود نداشته باشد، ما به همراه متحدان و شرکای خود همه اقدامات لازم برای رسیدگی به چالش‌ها را انجام خواهیم داد.
واشنگتن: به همکاری با سئول درباره مذاکرات هسته‌ای با ایران ادامه می‌دهیم
«رابرت مالی» نماینده دولت آمریکا در امور ایران روز پنجشنبه گفت واشنگتن به همکاری با سئول درباره وضعیت مذاکرات هسته‌ای ایران ادامه می‌دهد.
«جونگ چویسو» معاون وزیر امور خارجه کره جنوبی نیز روز پنجشنبه گفت با «رابرت مالی» گفت‌وگو داشته است. بدهی کره جنوبی به ایران در ازای خرید میعانات گازی در دو بانک این کشور، مجموعاً به ارزش هفت میلیارد دلار است که از سپتامبر ۲۰۱۸ میلادی (شهریورماه ۱۳۹۷) به بهانه تحریم‌های آمریکا پرداخت نشده است.