جنگ اوکراین و پیشبینی مقامات و رسانههای آمریکا از پایان نظم و هژمونی غرب
سرویس خارجی-
با تشدید جنگ اوکراین شمار مقامات و رسانههای آمریکایی و غربی که به این باور رسیدهاند نظم جهانی و هژمونی آمریکا در حال پایان یافتن است روز به روز در حال بیشتر شدن است. این بار رئیس ستاد ارتش آمریکا اعلام کرده که جنگ اوکراین نظم جهانی مربوط به امنیت بینالملل را به مخاطره انداخته و واشنگتن پست هم نوشته، عمر هژمونی آمریکا در نهایت تا سال 2040 خواهد بود.
طی سالهای اخیر و حتی پیش از آغاز جنگ اوکراین اندیشمندان زیادی در اروپا و آمریکا اعلام کردهاند نظم غربی که بعد از جنگ جهانی دوم در جهان تاسیس و با سقوط شوروی تثبیت شد در حال افول است. به باور کارشناسان و نظریهپردازان برجسته روابط بینالملل جنگ اوکراین این روند را تشدید کرده و به گفته «استفان والت» از نتایج قطعی جنگ اوکراین پایان نظم تک قطبی به رهبری آمریکا است. برخی نیز گفتهاند جهان طی سالهای آینده شاهد تشدید بلوکبندیهای قدرت در سطح نظام بینالملل و در سطح مناطق مختلف جهان خواهد بود.
این بار اما نوبت به مقامات رسمی دولت آمریکا رسیده تا همین مفاهیم و حقایق را از پشت تریبونهای رسمی تکرار کنند. رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا طی مصاحبهای تاکید کرده که «نظم جهانی مربوط به امنیت بینالملل» که پس از جنگ جهانی دوم برقرار شد، «با حمله روسیه به اوکراین مورد تهدید قرار گرفته است.»
ژنرال «مارک میلی» پس از شرکت در نشستی در آلمان با میزبانی «لوید آستین»، وزیر دفاع آمریکا که همراه با حضور مقامات دیگر متحدان آمریکا برای گفت وگو درباره بحران اوکراین برگزار شد، به سی.ان.ان گفت: «اگر این وضعیت پابرجا باقی بماند، اگر پاسخی برای این تجاوزگری وجود نداشته باشد، اگر روسیه بدون پرداخت هزینه از آن بگریزد، نظم بینالمللی نیز از بین میرود، و اگر این اتفاق بیفتد، ما وارد دوران بیثباتی به جِد تشدید شده میشویم.آنچه در خطر است، نظم جهانی مربوط به امنیت بینالمللی است؛ نظمی که در سال ۱۹۴۵ برقرار شد....اکنون زمان متوقف کردن تجاوزگری و بازگرداندن صلح و امنیت به قاره اروپاست.» این ژنرال آمریکایی بدون کوچکترین اشارهای به تجاوزگریهای آمریکا در کشورهای مختلف جهان اضافه کرد «در موضوع حمله روسیه مسئلهای بسیار بزرگتر از اوکراین در خطر است. آنچه در خطر است، امنیت اروپاست. حمله روسیه بزرگترین چالش برای امنیت اروپا از زمان پایان جنگ جهانی دوم تاکنون است.»
سال 2040 هژمونی آمریکا تمام میشود
همزمان «هنری اولسن»، ستون نویس «واشنگتن پست» نیز طی مقالهای نوشت: «سلطهگری 200 ساله غرب میتواند تا سال ۲۰۴۰ با رشد عظیم تولید ناخالص داخلی در چین و هند پایان یابد.» به عقیده وی، تسلط کشورهای غربی در جهان مبتنی بر قدرت اقتصادی بود. بنابر این، در سال۲۰۰۰، کشورهایی که اکنون به دلیل عملیات نظامی در اوکراین تحریمهایی را علیه روسیه اعمال کردهاند،
۷۹.۴ درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را تولید کردند. تا سال ۲۰۲۰، این رقم به ۶۰.۴ درصد کاهش یافته است.» به گزارش ایسنا در ادامه این مقاله آمده: «تا سال ۲۰۴۰، چین و هند با هم نسبت به ایالات متحده و هشت کشور بزرگی که روسیه را تحریم کردهاند، تولید ناخالص داخلی بیشتری از نظر قدرت خرید خواهند داشت. قدرتهای در حال توسعه را نیز باید افزود: برزیل، مکزیک،اندونزی و ترکیه. پس از آن موازنه قدرت در جهان حتی بیشتر تغییر خواهد کرد.»
پاسخ روسیه به رجزخوانیهای انگلیس
اما در نشانهای دیگر از تشدید تنش بین غرب و روسیه بر سر جنگ اوکراین سخنگوی وزارت خارجه روسیه به دنبال سخنان تحریکآمیز یک دولت انگلیس درباره بمباران اتمی روسیه، با هشدار درباره اینکه مسکو میتواند سایتهای نظامی داخل انگلیس را بابت حمایت لندن از اوکراین هدف بگیرد، گفت روسیه همچنین میتواند دیپلماتهایی که به کیف بازمیگردند را هدف قرار دهد.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه «ماریا زاخارووا»، گفت: «مسکو میتواند مجوز هدف گرفتن کشورهای عضو ناتو را که اقدام به مسلح کردن اوکراین میکنند، صادر کند... آیا متوجه میشوید که روسیه هم میتواند به منظور مختل کردن تدارکات نظامی لجستیک، به اهداف نظامی در قلمرو کشورهای ناتو که به رژیم کیف تسلیحات میرسانند، حمله کند؟ انگلیس یکی از این کشورهاست.» سخنان «زاخارووا »
بعد از آن مطرح شد که «جیمز هیپی»، وزیر نیروهای مسلح انگلیس در مصاحبهای گفت که «لندن از حملات هوایی اوکراینیها علیه زیرساختهای روسیه حمایت میکند. این کاملا مشروع است که از تسلیحات انگلیسی برای چنین حملاتی استفاده شود.»
زرادخانه تسلیحاتی آمریکا ته میکشد
خبر دیگر اینکه «بلومبرگ» با انتشار گزارشی درباره ارسال تسلیحات گسترده آمریکایی به اوکراین نوشته که جنگ اوکراین زرادخانه تسلیحاتی آمریکا را خالی میکند.
در تحلیل «هال برندز» برای پایگاه خبری بلومبرگ نمیخوانیم: «استراتژی آمریکا در جنگ اوکراین یادآور حمایت آمریکا از انگلیس در سال ۱۹۴۰ الی ۱۹۴۱ است. با این وجود، در حالی که حمله روسیه به اوکراین به مرحله بحرانی خود رسیده است، این استراتژی آمریکا در حال کاهش است؛ اقدامی که میتواند منجر به تضعیف شدید نیروهای اوکراینی شود و از طرفی ضعف آمریکا را هم در این زمینه فاش میکند.از میان حمایتهایی که آمریکا و متحدانش نسبت به اوکراین انجام دادهاند، ارسال تسلیحات اهمیت والایی داشته است. گفتنی است که ارسال هواپیماها، ضدتانکها و به طور کلی تسلیحات سنگین به اوکراین، این کشور را در مقابل حمله روسیه تقویت کرده است...ژنرال مارک میلی، رئیسستاد مشترک ارتش آمریکا به کنگره گفته که غرب ۶۰ هزار تسلیحات ضدتانک و ۲۵ هزار تسلیحات ضدهوایی به کییف ارسال کرده است. همچنین پنتاگون در حال برنامهریزی برای ارسال توپهای بیشتر، پهپادهای دفاع ساحلی و سایر تجهیزات به اوکراین است. کاخ سفید هم از ارسال یک بسته ۸۰۰ میلیون دلاری دیگر که شامل هلیکوپترها میشود، خبر داد.»
گزارش بلومبرگ میافزاید: «اما جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا هرگز چنین نقشهای را برای این جنگ نکشیده بود. گمانهزنیها حاکی از آن بود که روسیه به سرعت اوکراین را تصرف میکند و در نتیجه آمریکا این حجم از حمایت و تسلیحات را به اوکراین ارسال نمیکند. اما در عوض، اوکراین با مقاومتی که از خود نشان داده، موجب تشدید و طولانی شدن این جنگ شده و آمریکا و غرب را مجبور کرده تا از او حمایتهای بیشتری کنند؛ حمایتهایی که همچنان ادامه دارد. چنین موقعیتی کشورهای غربی را با یک دو راهی مواجه میکند؛ انتخاب اول اینکه همچنان به ارسال تمامی تجهیزات به اوکراین ادامه دهند، انتخاب دوم اینکه کمکها را محتاطانهتر ارسال کنند زیرا ممکن است به این تسلیحات برای دفاع از خودشان احتیاج پیدا کنند.»
در ادامه این گزارش آمده: «آلمان از ارسالتانکها به اوکراین خودداری کرده است اما کانادا به سرعت تجهیزات و تسلیحات نظامی را به خاک اوکراین ارسال میکند...آمریکا نیز یک سوم از موشکهای ضدتانک جاولین خود را به اوکراین ارسال کرده است. اما این درحالی است که این کشورها به خصوص آمریکا به راحتی نمیتوانند انبارهای تسلیحات خود را تخلیه کنند و احتمالا ماهها و سالها طول بکشد تا این محصولات مجدد تولید شوند.»
سناتور آمریکایی: ما مقصریم
سناتور جمهوریخواه آمریکا نیز خطاب به وزیر خارجه کشورش گفت که، دولت جو بایدن با حمایت از درخواست اوکراین برای عضویت در ناتو، روسیه را وادار به حمله کرده است. وبسایت روزنامه «دیلی میل»، این اظهارات «رند پل»، نماینده جمهوریخواه مجلس سنای آمریکا را که آماج حملات گستردهای قرار گرفته منتشر کرده است. این سخنان که در جلسه کمیسیون روابط خارجه سنای آمریکا مطرح شد، واکنش آنتونی بلینکن، وزیر خارجه این کشور را هم به دنبال داشت.این سناتور آمریکایی گفت، دولت جو بایدن، نباید به صورت علنی از درخواست عضویت اوکراین در ناتو در سال گذشته حمایت میکرد... بلینکن و دیگر مقامات علنا سنگ عضویت اوکراین را به سینه زدند.» این سناتور با اشاره به اظهارات اخیر زلنسکی مبنی بر اینکه شاید اوکراین بخواهد موضع بیطرفی اتخاذ کند، گفته: «میشد قبل از آغاز حمله، به جای تحریک و برانگیختن (روسیه) بر سر موضوعی که میدانیم خط قرمز رقیب ماست و از آن نفرت دارد، این صداها را بشنویم. در همین ماه سپتامبر، پیش از آنکه توافق (منشور همکاری استراتژیک آمریکا و اوکراین) را امضا کنید، روسیه گفت که (اوکراین) خط قرمزش است.. هیچ توجیهی برای این حمله وجود ندارد، حرف من این نیست. اما این حمله دلایلی دارد.»