kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۰۵۷۱
تاریخ انتشار : ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۲۲:۱۷
مشاور امنیت ملی کاخ سفید:

درباره ایران با اسرائیل هماهنگ هستیم

آمریکا به رژیم صهیونیستی اطمینان داد با این رژیم درباره نگرانی‌هایش درخصوص ایران، هماهنگ است.

 

سرویس سیاسی-

به دنبال دیدار «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید با «ایال هولاتا» مشاور امنیت داخلی رژیم صهیونیستی در واشنگتن (اوایل هفته جاری)، کاخ سفید بیانیه‌ای صادر کرد و از رایزنی آنها درباره ایران خبر داد.
در بیانیه آمده است: «آقای سالیوان تأکید کرد که ایالات‌متحده با نگرانی‌های اسرائیل در مورد تهدیدات علیه امنیت خود ازجمله پیش از هر چیز از سوی ایران و نیروهای نیابتی تحت حمایت ایران، هماهنگ است.»
به روایت این بیانیه، سالیوان و هولاتا «توافق کردند که هماهنگی‌های جاری را از طریق «گروه مشورتی راهبردی ایالات‌متحده و اسرائیل» تقویت و همکاری‌های امنیتی و دیپلماتیک را تا جایی که ممکن است با دیگر شرکای منطقه‌ای تقویت کنند.»
در این بیانیه آمده است: «آنها (سالیوان و هولاتا) متعهد شدند که به هماهنگی نزدیک خود در مورد طیفی از مسائل امنیتی که برای ایالات‌متحده و اسرائیل مهم است ادامه دهند و مشتاقانه منتظر دیدار رئیس‌جمهور بایدن از اسرائیل طی ماه‌های آینده هستند.»
اطمینان بخشی مشاور امنیت ملی کاخ سفید به همتای صهیونیست خود درباره مسائل مرتبط با ایران در شرایطی صورت گرفته که رسانه‌های این رژیم طی هفته‌های جاری از گفت‌وگوی آنها درباره مذاکرات وین خبر داده‌اند.
بر همین اساس، «آمیخای استاین» خبرنگار ارشد دیپلماتیک شبکه صهیونیستی «کان‌نیوز» به نقل از دیپلمات‌های غربی و مقامات اسرائیلی مدعی شد که «دولت بایدن این روزها در مقایسه با قبل بسیار تمایل بیشتری دارد که اعلام کند مذاکرات هسته‌ای- برجامی ایران در وین شکست خورده است.»
اسرائیل‌هیوم: شانس دستیابی
به توافق نهایی در وین
نزدیک به صفر است
رسانه‌های اسرائیلی به نقل از چند مقام دیپلماتیک خبر دادند که ارزیابی تل‌آویو از احتمال موفقیت مذاکرات هسته‌ای وین تغییر یافته و به گفته آنها، شانس امضای توافق جدید «نزدیک به صفر» است.
روزنامه «اسرائیل‌هیوم»، سه‌شنبه 26 آوریل در گزارشی نوشت، منابع دیپلماتیک تأکید کرده‌اند: «احتمال این‌که طرفین در روزهای آینده به توافقی برسند، به‌طور تصاعدی در حال کاهش است.»
این منابع اعلام کرده‌اند، درخواست ایران برای حذف سپاه پاسداران از فهرست گروه‌های تروریستی آمریکا، جدی‌ترین مانع در مسیر مذاکرات وین بوده و به نظر می‌آید دو طرف در این زمینه به توافقی نرسیده‌اند.
این روزنامه افزود، آمریکا پیشنهاد داده است که سپاه از این فهرست خارج شده و نیروی قدس سپاه به این گروه اضافه شود اما تهران با این درخواست نه‌تنها موافقت نکرده بلکه درخواست‌های جدیدی ارائه داده است.
یک مقام دیپلمات در این زمینه به اسرائیل هیوم گفت: «ایران روزبه‌روز درخواست‌های بیشتری ارائه می‌دهد و آمریکا نیز با موانعی از داخل مواجه است. بنابراین هرچقدر زمان بیشتر به جلو می‌رود، شانس دستیابی به توافق کاهش پیدا می‌کند.»
بر اساس این گزارش، مقامات اسرائیلی در این زمینه ابراز خرسندی کرده و یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل نیز در اوایل این هفته در نشستی مطبوعاتی به خبرنگاران گفته است، اگر در وین توافقی امضا نشود، او «متأسف نخواهد بود.»
ایال هولاتا، مشاور امنیت ملی اسرائیل نیز این هفته به واشینگتن سفر کرد تا با جیک سالیوان، همتای آمریکایی خود دیداری داشته باشد.
یک مقام بلندمرتبه به اسرائیل‌هیوم گفته است، هدف از سفر هولاتا به واشنگتن، ایجاد هماهنگی‌های لازم برای سناریوی شکست مذاکرات وین است.
تل‌آویو پیش‌تر اعلام کرده بود که کشورهای مذاکره‌کننده در وین، در آستانه دستیابی به توافق نهایی هستند. این اظهارنظر اخیر مقامات اسرائیلی نشان‌دهنده تغییر موضع این کشور درباره چشم‌انداز مذاکرات وین است.
به گفته اسرائیل‌هیوم، تل‌آویو اکنون منتظر است که آمریکا و دیگر کشورهای حاضر در وین، فشارهای اقتصادی و دیپلماتیک خود را علیه ایران افزایش داده تا این کشور را وادار به توقف برنامه تسلیحات هسته‌ای و پایان فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده خود در منطقه کنند.
درخواست برجامی
چهره‌های مطرح اروپایی؛
آمریکا و ایران
انعطاف نشان دهند
چهل‌وسه نفر از مقام‌های پیشین کشورهای مختلف انگلیس، دانمارک، سوئد، جمهوری چک، به همراه دیپلمات‌های اسبق آلمانی، فرانسوی، مجارستانی، ایتالیایی، ترکیه‌ای به همراه چهره‌های شناخته‌ای از قبیل «خاویر سولانا» مسئول سیاست خارجی اسبق اتحادیه اروپا، «جک استراو» وزیر خارجه پیشین انگلیس و «هانس بلیکس» مدیرکل پیشین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نامه سرگشاده‌ای با موضوع مذاکرات وین منتشر کردند.
در این نامه آمده است: «امروز، اعضای «شبکه رهبری اروپا» با سوابق سیاسی و دیپلماتیک، اعضای هیئت‌مدیره گروه بین‌المللی بحران و اعضای شورای روابط خارجی اروپا با انتشار نامه سرگشاده از روسای جمهور بایدن و رئیسی می‌خواهیم تا درباره مذاکرات آتی درخصوص توافق هسته‌ای ایران تا رسیدن به نتیجه موفقیت‌آمیز انعطاف نشان دهند و روی برجسته کردن مزایای عدم اشاعه برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تأکید داریم.»
نویسندگان این نامه نوشتند: «راهبردی که ایالات‌متحده بیش از دو سال پس‌ازاین خروج (از توافق برجام) تنها مبتنی بر «فشار حداکثری» دنبال کرد، تنها نتیجه‌ای جز تشدید تنش هسته‌ای، جنگ خطرناک منطقه‌ای و محرومیت اقتصادی برای مردم ایران نداشت. میراث این خطای راهبردی را امروزه می‌توان برحسب موارد ذیل سنجید: میزان تُن اورانیوم غنی‌شده‌ای که ایران از آن زمان انباشته کرده است، ازجمله اورانیوم غنی‌شده تا درجه نزدیک، هزاران سانتریفیوژ پیشرفته در حال چرخش و بازه زمانی به‌سرعت رو به کاهش ایران برای دستیابی به زمان گریز. رئیس‌جمهور بایدن بازگشت متقابل ایالات‌متحده و ایران به تعهدات مربوطه خود تحت توافق ۲۰۱۵ را به‌درستی به‌عنوان یک اصلاح مسیر ضروری مورد شناسایی قرار داد.»
ازنظر آنها، «دو سناریو محتمل در پیش است. در یک سناریو، ایالات‌متحده به‌سرعت رهبری قاطع و انعطاف لازم را برای حل‌وفصل مسائل باقیمانده از اختلافات سیاسی (نه هسته‌ای) با تهران نشان می‌دهد. در سناریوی دیگر، طرف‌ها وارد یک وضعیت بن‌بست فرسایشی می‌شوند که منافع هیچ‌یک از طرفین را تأمین نمی‌کند و خطر تبدیل وضعیت به چرخه افزایش تنش هسته‌ای می‌شود که ناگزیر با استفاده بیشتر از ابزارهای قهری با آن مقابله می‌شود.»
نگارندگان نامه سرگشاده در ادامه نوشتند: «می‌دانیم که مسائل سیاسی مربوط به این موضوع، به‌ویژه در مورد موضوعاتی مانند نام‌گذاری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به‌عنوان یک سازمان تروریستی خارجی، دشوار است؛ موضوعی که بنابر گزارش‌ها آخرین موضوع اختلافی است. درحالی‌که البته جزئیات این موضوعات باید توسط سیاست‌گذاران ایالات‌متحده تعیین شوند، ما معتقدیم که راه‌هایی وجود دارد که مزایای ضدتروریسم نام‌گذاری کنونی تأمین شود و در عین‌ حال درخواست خاص ایران را برآورده می‌کند و ما بررسی کامل آنها را ضروری می‌دانیم. ایران به ‌نوبه خود نباید انتظار داشته باشد که توافق هسته‌ای به حوزه‌های گسترده‌تری از اختلافات بین تهران و واشنگتن رسیدگی کند. هر دو طرف باید با درک این موضوع که پیامدهای راهبردی شکست شدید و عمیق خواهد بود، به مرحله نهایی مذاکره نزدیک شوند.»
آنها در پایان نوشتند: «براساس تجربه طولانی‌مان در دیپلماسی و حکمرانی، ما توافق (بین آمریکا و ایران در مذاکرات وین) را کاملاً ممکن می‌بینیم. با توجه به رسیدن به فاصله بسیار نزدیک به خط پایان (مذاکرات)، ما از رئیس‌جمهور بایدن و رهبری ایران می‌خواهیم که در برخورد با موضوعی که برای رژیم جهانی منع اشاعه سلاح‌های هسته‌ای و ثبات منطقه اهمیت دارد انعطاف نشان دهند و این مذاکرات را به نتیجه موفقیت‌آمیز برسانند.»
یک مقام ارشد آمریکایی: وزارت دفاع و کاخ سفید
مخالف حذف سپاه
از لیست تروریسم هستند
لارا روزن روزنامه‌نگار آمریکایی در خبرنامه خود تحت عنوان «دیپلماتیک» نوشت: یک مقام ارشد آمریکایی به من گفت در بحث اخیر بین نهادهای ایالات‌متحده، وزارت دفاع با حذف سپاه پاسداران از لیست سیاه تروریسم وزارت امور خارجه، در صورت عدم موافقت ایران با اعطای یک امتیاز غیرهسته‌ای متقابل، مخالفت کرد. این امتیاز هسته‌ای می‌تواند تعهد به عدم هدف قرار دادن مقامات یکدیگر باشد.
در ادامه این مطلب آمده است: اعتقاد بر این است که این موضوع یکی از آخرین نقاط اختلاف باقی‌مانده برای احیای برجام است، که ترامپ رئیس‌جمهور وقت آمریکا در سال 2018 از آن خارج شد. دولت ترامپ متعاقباً در سال 2019، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی وزارت خارجه اضافه کرد.
یک مقام ارشد آمریکایی به من گفت، آنچه بایدن متعهد به انجام آن بود، «پایبندی در مقابل توافقی برای پایبندی» بود که در آن، اگر ایران به پایبندی کامل به برجام بازگردد، ایالات‌متحده تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای ایران را تعلیق می‌کند.
این مقام ارشد آمریکایی ادامه داد: ایرانی‌ها از ما می‌خواستند که سپاه را از لیست تروریسم وزارت خارجه حذف کنیم. این مقام آمریکایی گفت: «و ما به آنها گزینه‌های زیادی برای امتیازات غیرهسته‌ای و تعهداتی که در ازای حذف سپاه می‌توانستند بدهند، دادیم». ولی ایرانی‌ها ظاهراً گفتند نه.
ایران ظاهراً پیشنهادات مختلفی را رد کرده است، ازجمله اینکه متعهد می‌شود در ازای حذف سپاه از فهرست وزارت خارجه، طرفین مقامات یکدیگر را هدف قرار ندهند، تحریم‌های تهران علیه سنتکام لغو شود، یا با مذاکرات بعدی درباره مسائل منطقه موافقت شود.
این مقام آمریکایی گفت: «توپ در زمین آنهاست. ایران اکنون گزینه‌ای برای بازگشت به برجام براساس پایبندی در برابر پایبندی به توافق دارند.»
این مقام آمریکایی افزود: «وزارت دفاع به‌ویژه با توجه به اینکه ایران امتیاز غیرهسته‌ای نداد، مایل به حذف سپاه از فهرست نبود.»
خبرنگار صهیونیست:
همه جزئیات فنی توافق هسته‌ای حل شده است
«آمیخای استاین» خبرنگار ارشد دیپلماتیک شبکه صهیونیستی «کان‌نیوز» در رشته توییتی به نقل از دیپلمات‌های غربی و مقامات اسرائیلی مدعی شد که «دولت بایدن این روزها در مقایسه با قبل بسیار تمایل بیشتری دارد که اعلام کند مذاکرات هسته‌ای- برجامی ایران در وین شکست خورده است.»
او در ادامه، با اعلام این‌که تمام جزئیات فنی مربوط به خود توافق هسته‌ای توافق شده - که یکی از دلایل ترک وین از سوی طرف‌های شرکت‌کننده در مذاکرات است- ادعا کرده آنچه در حال حاضر مشکل‌ساز است، بحث حذف سپاه پاسداران از فهرست «سازمان‌های تروریستی خارجی» است.
به ادعای این خبرنگار صهیونیست، ایرانی‌ها خواستند این اتفاق بیفتد، آمریکا گفته «شاید، اما...» و خواسته‌هایی را مطرح کرده، اما تهران قبول نمی‌کند. او در ادامه نوشت: با توجه به این وضعیت، منابع درگیر در گفت‌وگوها به من می‌گویند «شانس دستیابی به توافق به شدت کاهش یافته است.»
وی در توییت آخر خود نوشته «در اسرائیل همان‌طور که می‌دانیم، عدم توافق را ترجیح می‌دهند و برای مدت طولانی مقامات اسرائیلی به مقامات دولت بایدن گفته‌اند که ایران باید از راه‌های دیگری تحت‌فشار قرار گیرد. با این ‌حال، مشخص نیست، حتی اگر مذاکرات شکست بخورد، ایالات‌متحده چه زمانی به سراغ طرح ب [جایگزین] خواهد رفت.»