بلومبرگ: احیای برجام میتواند افزایش قیمت نفت را وارونه کند(خبر ویژه)
آیا نفت ایران به یاری خودروسواران آمریکایی خواهد آمد؟
بلومبرگ به قلم جولیان لی، تحلیلگر ارشد بازار جهانی انرژی نوشت: اگر تحریمها تعلیق شوند، ایران میتواند تولید نفتش را افزایش دهد و موج بشکههای نفت ذخیره شده در مخازن مستقر در خشکی و همچنین بشکههای نفت ذخیره شده در شناورهای پهلوگرفته در سراسر جهان را وارد بازار کند.
اگر برجام احیا شود دستاوردهای بزرگی برای بازارهای نفت خواهد داشت و باعث کاهش قیمتهای سوخت خواهد شد. احیای برجام میتواند به وارونه کردن روند افزایشی اخیر قیمتهای نفت خام کمک کند و فشار را از روی خودروسوارانی که با بالاترین قیمت سوخت در بیش از هفت سال گذشته روبهرو شدهاند، کاهش دهد. قیمتهای سوخت از زمان گسترش همهگیری دو برابر شده و به بالاترین سطح خود از ژوئیه 2014 رسیده است.
پس از توافق اولیه و کاهش تحریمها در سال 2016، ایران تولید نفت خود را بسیار سریعتر از پیشبینیهای عمومی افزایش داد. اکثر تحلیلگران شاهد افزایش ۵۰۰ هزار بشکهای تولید نفت خام این کشور در ۱۲ ماه نخست بدون تحریمها بودند. در واقع، ایران در کمتر از چهار ماه به این افزایش تولید دست یافت و پیش از پایان سال، دوباره تقریبا همان مقدار را به تولیدش افزود.
بر اساس آمار اوپک، ایران قبل از همهگیری جهانی حدود 1/8 میلیون بشکه نفت در روز مصرف میکرد. مصرف داخلی پایه محکمی برای صنعت نفت کشور فراهم میکند- حتی بدون صادرات به بازارهای خارجی- و این بازارهای خارجی، با وجود تحریمها، هرگز بهطور کامل به روی نفت ایران بسته نشد.
به گزارش شرکت سیتی گروپ در صورت پایان تحریمها، ایران میتواند تولید خود را در ماه آوریل یا می500 هزار بشکه و تا پایان سال 1/3 میلیون بشکه در روز افزایش دهد. سپس نوبت به نفتی میرسد که ایران قبلاً استخراج و در مخازن و روی کشتیها ذخیره کرده است. برآوردها از این نفت ذخیره شده بسیار متفاوت است و از حدود 85 میلیون بشکه نفت ذخیره شده در مخازن و نفتکشها تا 85 میلیون بشکه نفت ذخیره شده فقط در دریا را شامل میشود.
اگر توافق هستهای ایران احیا شود، افزایش صادرات نفت این کشور به بازار جهانی در زمان مناسب شروع خواهد شد و به سرعت پیش خواهد رفت. گروه تولیدکنندگان نفت اوپکپلاس در تلاش است تا تولید خود را مطابق با وعدههایش افزایش دهد و هیچ نشانهای وجود ندارد که نفت شیل تگزاس بتواند کمکی به بازار بکند. چهبسا دشمن دیرینه، یعنی ایران، بتواند به کمک شرکتهای آمریکایی بیاید.