kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۵۴۵۷
تاریخ انتشار : ۰۸ بهمن ۱۴۰۰ - ۲۱:۵۴

امیرعبداللهیان: تاریخ و تجربه نشان داده که به آمریکا نمی‌توان اعتماد کرد

وزیر خارجه ایران در توئیتی با اشاره به عدم اعتماد به سیاستمداران آمریکایی نوشت: در موضوع لغو تحریم‌ها باید منافع کامل ایران محقق شود و بر روی زمین اتفاق ملموسی رخ دهد.
 
 
سرویس سیاسی-
 
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بعدازظهر پنجشنبه هفتم بهمن‌ماه در توئیتی نوشت: تاریخ، تجربه و رفتارشناسی آمریکا نشان داده است که به سیاستمداران و حاکمان آمریکا نمی‌توان اعتماد کرد.
وی افزود: برای ما ملاک هرگونه قضاوتی، مشاهده رفتار عملی آمریکا خواهد بود.
وزیر خارجه اضافه کرد: در موضوع لغو تحریم‌ها نیز باید منافع کامل ایران محقق شود و بر روی زمین اتفاق ملموسی رخ دهد.
 اراده جدی ایران
برای رسیدن به توافق خوب
 در کوتاه‌ترین زمان ممکن
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین در گفت‌وگوی تلفنی با گوترش با اشاره به روند مذاکرات جاری در وین برای لغو تحریم‌ها، روند مذاکرات را مثبت خواند و بار دیگر بر اراده جدی جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به توافق خوب در کوتاه‌ترین زمان ممکن تأکید کرد.
امیرعبداللهیان در ادامه با تاکید بر عدم اعتماد به حاکمان کاخ سفید، بر ضرورت انجام اقدامات عملی و ملموس و قابل راستی‌آزمایی طرف غربی و آمریکا برای اثبات دستیابی به توافق پایدار و قابل اتکا تأکید کرد.
گفتنی است دور هشتم مذاکرات وین به منظور رفع تحریم‌ها با حضور هیئت‌های ایران و گروه ۱+۴ (آلمان، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) در پایتخت اتریش در جریان است.
گوترش در پایان از هرگونه پیشرفت در روند مذاکرات وین و رفع تحریم‌ها استقبال کرد و گفت: سازمان ملل همواره با تمام توان و امکانات خود برای دستیابی به توافق هسته‌ای و صلح بین‌المللی حمایت کرده است.
رایزنی وزرای خارجه آلمان و روسیه درباره روند پیشرفت مذاکرات وین
وزارت خارجه روسیه از رایزنی تلفنی وزیر خارجه این کشور با همتای آلمانی درباره مذاکرات وین خبر داد.
وزارت خارجه روسیه از رایزنی تلفنی «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه این کشور «آنالنا بائر بوک» وزیر خارجه آلمان درباره تنش بین ناتو و مسکو، خط لوله گاز نورد استریم-2 و همچنین مذاکرات وین خبر داد.
براساس گزارش شبکه الجزیره، لاوروف و بائربوک در این گفت‌وگوی تلفنی درباره روند پیشرفت مذاکرات وین برای احیای توافق هسته‌ای 2015 بحث و رایزنی کرده‌اند. هنوز جزئیات بیشتری از مذاکرات دیپلمات‌های ارشد روسیه و آلمان گزارش نشده است.
رایزنی دوجانبه باقری و مورا در وین
نشست ایران با سه کشور اروپایی
 و اتحادیه اروپا
دیروز (جمعه) هشتم بهمن‌ماه رایزنی‌ها در هتل کوبورگ شهر وین در چارچوب دور هشتم مذاکرات وین بین ایران و گروه ۱+۴ (آلمان، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) و هماهنگ کننده اتحادیه اروپا به منظور رفع تحریم‌های آمریکا علیه ایران در جریان است.
در همین خصوص علی باقری رئیس هیئت مذاکره‌‌کننده جمهوری اسلامی ایران و انریکه مورا هماهنگ‌کننده اروپایی گفت‌وگوها در هتل کوبورگ وین گفت‌وگو 
کردند. 
بعد از این دیدار، نشستی با حضور مذاکره‌کنندگان ارشد ایران، اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی عضو برجام برگزار شد.
ادامه رایزنی‌های فشرده دیپلماتیک در وین برای تکمیل پیش‌نویس 
متن توافق
خبرگزاری ایرنا هم پنجشنبه در گزارشی نوشت:  مذاکره‌کنندگان این روزها سرگرم تکمیل پیش‌ویس متن توافق و همچنین تصمیم‌گیری در مورد برخی موضوعات مورد اختلاف هستند. مذاکره‌کننده ارشد چین دیروز اظهار داشت که طی دو روز گذشته هیئت‌ها در قالب‌های مختلف دوجانبه و چندجانبه در مورد مسائل اساسی دیدار کردند تا اختلافات در مورد رفع تحریم‌ها، تضامین و راستی‌آزمایی را بیشتر کاهش دهند.
«وانگ کوان» در پاسخ به سوال ایرنا در مورد تضامین مورد نظر ایران بیان داشت: به نظر ما مطالبات ایران منطقی و مشروع است؛ در تلاش هستیم تا آنها را به متن تبدیل کنیم.
مذاکرات به اذعان قریب به اتفاق هیات‌های مشارکت‌کننده، به‌رغم پیچیدگی برخی موضوعات و ضرورت تصمیم‌گیری‌های سیاسی در مسیر پیشرفت قرار دارد. میخائیل اولیانوف مذاکره‌کننده ارشد روسیه یکشنبه گذشته به ایرنا گفت که رایزنی‌های سیاسی گام به گام جریان دارد و مذاکرات رو به پیشرفت است.
هیئت جمهوری اسلامی ایران به ریاست علی باقری کنی با جدیت برای حصول توافق در مذاکرات حضور و تاکید دارد هرچقدر طرف مقابل آمادگی جدی‌تری برای لغو تحریم‌ها داشته باشد زمان دست‌یابی به توافق نهایی کوتاه‌تر خواهد بود.
اولیانوف: مذاکرات وین
 در مرحله پیشرفته قرار دارد
«میخائیل اولیانوف» نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در «وین» در پیامی که در صفحه توییتری خود منتشر کرد از تحریف سخنانش در مصاحبه با وبگاه «بلومبرگ» خبر داد.
وی در این خصوص نوشت: «بلومبرگ چند کلمه مهم را حذف کرده است. من گفتم: «اگر مذاکرات وین با سرعت فعلی ادامه یابد... من رد نکردم که مذاکرات می‌تواند با تلاش مشترک تمامی‌ طرف‌ها تسریع پیدا کند». مذاکرات در حال حاضر در مرحله پیشرفته است.»
پیش از این نیز اولیانوف روز چهارشنبه درخصوص روند مذاکرات وین ابراز خوشبینی کرده بود و در مصاحبه با «روسیه ۲۴» تصریح کرده بود چنانچه مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین میان ایران و گروه موسوم به ۱+۴ (روسیه، انگلیس، فرانسه، چین به علاوه آلمان) با سرعت فعلی پیش برود حصول توافق تا پایان ماه فوریه (۹ اسفندماه) کاملاً واقع‌بینانه
 است.
دیپلمات اروپایی: مذاکرات وین خوب پیش رفته است
وبگاه آمریکایی «دیپلماتیک» گزارش کرد که یکی از دیپلمات‌های اروپایی که خواست نامش فاش نشود، در ارتباط با روند مذاکرات وین گفته است: «تاکنون خوب بوده است» و همچنین به این نکته اشاره کرده است که طرف‌های مذاکره‌کننده در حال آماده‌سازی پیش‌نویس در اتاق مذاکرات هستند.
دیپلمات غربی: در مذاکرات وین
 بین ما و روسیه اختلاف‌هایی 
وجود دارد
نشریه «فارن‌پالیسی» روز چهارشنبه (۶ بهمن‌ماه/ ۲۶ ژانویه) به نقل از یک دیپلمات غربی تصریح کرده کشورهای غربی حاضر در مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین کاملاً با روسیه درباره ایران هم‌نظر نیستند. 
این دیپلمات غربی در ادامه تصریح کرده روسیه و کشورهای غربی درخصوص نحوه ایجاد موازنه میان فشارها و امتیازها (که تحلیلگران گاه از عبارت استعاری «چماق و هویج» برای اشاره به آنها استفاده می‌کنند) در قبال ایران دچار اختلاف هستند. این دیپلمات با وجود این مدعی شده که میان ۲ گروه اختلاف کلی درخصوص ایران وجود ندارد.
 او در مصاحبه با فارن‌پالیسی گفت: «با آنکه کاملاً درخصوص [ایران] هم‌نظر نیستیم و اختلاف‌هایی در تأکید دو طرف در موازنه میان فشار و تحریم‌ها و چماق‌ها و هویج‌ها وجود دارد فکر نمی‌کنم از این لحاظ که آنها و ما مشکل را چطور می‌بینیم کاملاً از هم جدا باشیم.»
یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در گفت‌وگو با این نشریه تصریح کرد: «روسیه شریکی مهم در این گفت‌وگوها است. ما تعامل بسیار سازنده‌ای با روسیه از جمله [میخائیل] اولیانوف (نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین) برای بازگشت دوجانبه به برجام داریم، چرا که روسیه با ما در اینکه ایران نباید هرگز به سلاح اتمی دست پیدا کند منفعت مشترک دارد.»
سالیوان: واشنگتن به دیپلماسی 
در قبال ایران متعهد است
«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید که در جریان مذاکرات فعلی «وین» برای لغو تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران با «ایال هولاتا» همتای صهیونیستی خود درباره ایران رایزنی کرده، بار دیگر حرف‌های تکراری درباره توافق با ایران را تکرار کرد.
روزنامه صهیونیستی جروزالم‌پست در این خصوص گزارش کرد، سالیوان در جلسه با هولاتان گفته است در صورت شکست مذاکرات وین، ایالات متحده گزینه‌های دیگر را مورد برررسی قرار می‌دهد.
به گزارش فارس، کاخ سفید پیش از این اعلام کرده بود که گروه مشورتی راهبردی ایالات متحده - رژیم صهیونیستی (SCG) بین سالیوان و هولاتا با تمرکز بر مذاکرات با ایران و تحولات چشمگیر اخیر در منطقه غرب آسیا برگزار شده است.
بر اساس این گزارش، سالیوان در این دیدار مجازی مدعی شد که واشنگتن به استفاده از دیپلماسی به‌عنوان روش ارجح برای رسیدگی به مذاکرات غیرمستقیم هسته‌ای با جمهوری اسلامی ایران پایبند است اما با این حال اظهارات تکراری قبلی مقام‌های آمریکایی را تکرار کرد و گفت که در صورت شکست دیپلماسی، کشورش برای به کارگیری جایگزین‌های دیگر که با هماهنگی شرکای آمریکا همچون رژیم صهیونیستی آماده شده،
آمادگی دارد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: 
دیپلماسی و تعامل مستقیم موثرتر است
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا عصر پنجشنبه به وقت محلی در نشستی با خبرنگاران با تکرار ادعاهای واشنگتن درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران افزود که به دو دلیل در مذاکرات غیرمستقیم در وین حضور داریم؛ معتقدیم در این زمان، بازگشت متقابل به برجام همچنان بهترین روش برای بازگرداندن محدودیت‌های دائمی و قابل تایید و راستی‌آزمایی بر برنامه هسته‌ای ایران است.
این مقام وزارت خارجه در تداوم به‌کارگیری تاکتیک تعیین ضرب‌الاجل برای فشار بر ایران در میز مذاکره مدعی شد معتقدیم بازگشت متقابل به پایبندی همچنان امکان‌پذیر است و پنجره فرصت همچنان باز است اما این پنجره در حال بسته شدن است و فرصت کمتر و کمتر می‌شود.
 ند پرایس در تداوم سیاست هراس واشنگتن از پیشرفت‌های برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران در چارچوب برجام‌تصریح کرد، پیشرفت‌هایی به دست آمده است اما اگر بخواهیم به نتیجه برسیم این پیشرفت باید سریع‌تر از پیشرفت‌ها در برنامه هسته‌ای ایران باشد. بنابراین ما باید چیزی بیشتر از پیشرفت کم و با سرعت بیشتر را شاهد
باشیم.  
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اظهار داشت معتقدیم تعامل و دیپلماسی مستقیم موثرتر و سریع‌تر است و از بروز سوءتفاهم جلوگیری می‌کند. ایران هنوز با گفت‌وگوهای مستقیم موافقت نکرده است اما معتقدیم گفت‌وگوها باید مستقیم باشند و همچنان آماده  دیدار مستقیم با ایران هستیم.
ند پرایس ادامه داد در مورد برجام، تعامل مستقیم می‌تواند به تسریع پیشرفتی که شاهد آن هستیم، کمک کند.