11 میلیون نفر قلیانی و سیگاری در ایران!
شمار قلیانیها و سیگاریها در ایران که افزون بر دود کردن سرمایههای ملی، هزاران میلیارد تومان هزینه بر نظام سلامت کشور و همچنین انواع بیماریها را به اطرافیان خود تحمیل میکنند، ۱۱ میلیون نفر اعلام شد.
سرویس اجتماعی-
این آمار که توسط دکتر علی اکبر سیاری معاون وزیر بهداشت اعلام شده است، نشان میدهد که حدود ۱۴ درصد جمعیت ایران دودی هستند.
هزینه دود کردن ۶ میلیون قلیانی و ۵ میلیون سیگاری به دلیل انبوه واردات قاچاق دخانیات قابل برآورد دقیق نیست.
عضو جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران تخمین زد: سالانه ۱۰هزار میلیارد تومان برای خرید سیگار و درمان بیماریهای ناشی از آن در ایران هزینه میشود.
دکتر نصیر دهقان در گفت وگو با ایرنا اظهار کرد: بر اساس آمار حاصل از تعداد افراد سیگاری، میزان مصرف روزانه سیگار آنها و قیمت فعلی سیگار، سالانه دو برابر هزینه خرید سیگار در کشور صرف درمان بیماریهای ناشی از مصرف این ماده دخانی میشود.
شایان ذکر است در هفته دوم تیرماه سال جاری، بیش از ۴ هزار پزشک متخصص کشور برای مهار سونامی سرطان ناشی از مصرف قلیان از رئیس جمهور درخواست کردند تا بر اساس قوانین موجود جلوی گسترش روزافزون این پدیده خانمانسوز گرفته شود.
در نامه متخصصین کشورمان به رئیس جمهور آمده بود: «بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، سالانه پنج میلیون نفر به دلیل مصرف قلیان میمیرند و آخرین آمار منتشر شده از سوی وزارت بهداشت نیز گویای آن است که 15 درصد جوانان 13 تا 15 سال در کشور مصرف کننده قلیان هستند و سالانه در مجموع 35 هزار تن تنباکو در کشور دود میشود. هر چند این تحفه استعماری در طول تاریخ در زندگی اجتماعی ایرانیان ریشه دوانیده است و لیکن امروزه توسعه این ناهنجاری با توجه به مضرات فوقالعادهای که برای سلامت آحاد جامعه ایجاد نموده است به عنوان یک معضل اجتماعی شناخته میشود و میتوان گفت قلیان دروازه ورود نوجوانان به مصرف سایر مواد دخانی است و شیوع مصرف قلیان در بین حدود 37 درصد از نوجوانان و جوانان کشور، خطری جدی برای سلامت این نسل است.
هر چند مصرف سیگار سادهتر و شیوع آن بیشتر از قلیان است اما میزان منوکسید کربن وارد شده به بدن انسان در اثر استعمال قلیان شش برابر سیگار و میزان عامل سرطانی قلیان46 برابر بیشتر از سیگار است. میزان دیگر عوامل سرطانی مانند «آرسنیک» در قلیان چهار برابر سیگار و «سرب» در قلیان 202 برابر سیگار است و تجارت انواع تنباکوها با رنگ و بوی مختلف از اسانسهای گوناگون از یک طرف و فروش و نمایش انواع قلیانهای داخلی و خارجی از کیفی تا جیبی از طرف دیگر سبب شده است که آثار زیانبار این عامل دخانی دوصد چندان گردد.
بیماریهای عفونی واگیردار (در اثر استفاده مشترک از شیلنگ قلیان) و افزودن الکل یا داروهای روانگردان به تنباکوی قلیان، افزایش شدید نیکوتین پلاسما و ضربان قلب و خطر ابتلا به سرطان دهان، مثانه و ابتلا به آسم، حساسیت آلرژیک و سل ریوی از دیگر رهآوردهای این تحفه استعماری است.
با این وجود به نظر نمیرسد عزم جدی برای مهار موج فزاینده گرایش جوانان و خانوادههای ایرانی به این نوع از استعمال دخانیات در دولتیها وجود داشته باشد.