پایان گفتوگوهای ایران و آمریکا در ژنو
عراقچی: تا حل اختلافات هنوز فاصله داریم
عراقچی عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای ایران بعد از مذاکرات معاونان وزرای امور خارجه ایران و آمریکا درباره برنامه هستهای کشورمان در شهر ژنو تاکید کرد مذاکرات مفید بود ولی تا حل اختلافات هنوز فاصله داریم.
سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیر امور خارجه ایران و ویلیام برنز قائم مقام و وندی شرمن معاون وزیر خارجه آمریکا روزهای پنجشنبه و جمعه در شهر ژنو در دو نوبت صبح و عصر در خصوص موضوع هستهای ایران به گفتوگو نشستند.
مذاکرات روز پنجشنبه پشت درهای بسته و به مدت 6 ساعت صبح و عصر انجام شد. همچنین علاوه بر مذاکرات در سطح معاونان دو طرف در سطح کارشناسی 3 ساعت نیز گفتوگو کردند.
ادامه رایزنی درباره موضوعات مورد اختلاف و بررسی نحوه نزدیک کردن دیدگاههای طرفین از جمله اهداف این گفتوگوها بود؛ تحریمها، میزان غنیسازی، راکتور آب سنگین اراک و بازه زمانی اجرای توافقنامه جامع از جمله مهمترین موارد اختلافی است.
حمید بعیدینژاد مدیرکل سیاسی و بینالمللی وزارت خارجه و رئیس هیئت کارشناسی ایران، محمد امیری مدیرکل پادمانهای سازمان انرژی اتمی و داود محمدنیا مشاور وزیر امور خارجه نیز در این مذاکرات حضور داشتند. تیم 11 نفره آمریکا را نیز در این مذاکرات ویلیام برنز قائم مقام و وندی شرمن معاون وزیر خارجه سرپرستی میکردند.
دور بعدی مذاکرات
27 شهریور در نیویورک
سیدعباس عراقچی پس از پایان دور نخست این گفتوگوها در روز پنجشنبه به واحد مرکزی خبر در ژنو گفت: با هیئت آمریکایی دیدار داریم و پنجشنبه هفته آینده (20شهریور) با 3 کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس دیدار یکجا خواهیم داشت.
عراقچی افزود: آقای ظریف به روسیه سفر داشت و با چینیها به زودی دیدار خواهیم کرد، این ملاقاتهای دوجانبه و رایزنیها برای این است که ما جمعبندی بهتری از آخرین وضعیت مذاکرات بدهد و بتوانیم در مذاکرات ماه سپتامبر (شهریورماه) که قرار است در 18ستپامبر (27شهریورماه) در نیوریورک انجام شود پیشرفتی در مذاکرات داشته باشیم.
وی افزود: مذاکرات و گفت وگوها مفید و خوب بود و به هرحال کمک میکند به درک بیشتر از اختلافاتی که وجود دارد ولی به هرحال ما تا حل اختلافات هنوز فاصله داریم.
وی در مصاحبه با روزنامه «اپینیون» فرانسه نیز گفت: «ما به صورت مشروط پذیرفتیم که غنیسازی اورانیوم را محدود کنیم تا اطلاعات بیشتری در اختیار آژانس قرار دهیم. ما میخواهیم اعتماد را بازیایی کنیم. اما نگران هستیم که به بهانه بازرسی، جاسوسی صورت گرفته و اطلاعات حساس در مورد دانشمندان ما به دولتهای خارجی منتقل شود. تا الان 5 نفر از دانشمندان ما ترور شدهاند.
تحریمهای تازه بر خلاف توافق ژنو هستند
معاون وزیر خارجه در رابطه با تحریمهای تازهای که آمریکا علیه شرکتها و افراد ایرانی وضع کرده، گفت: «این نمونهای از اقدامات غیرسازنده است که اثرات مخربی دارد. آمریکاییها ادعا میکنند که این تحریمها تازه نیست و اجرای تحریمهای پیشین است. از نظر ما، اینها تحریمهای تازه هستند. آنها بر خلاف توافق موقت در ژنو و همچنین اراده مذاکرهکنندهها، آن هم در مرحلهای است که مذاکرات وارد فازی تعیینکننده شده است.
عراقچی در گفتوگو با رادیو فرانسه نیز گفت: ما تا الان از انجام اقداماتی که بر مذاکرات اثر بگذارد، خودداری کردهایم. ما همواره پای میز مذاکره حضور داشتهایم و تا لحظه آخر نیز حضور خواهیم داشت. امیدواریم که این اقدام بر مذاکرات تأثیر نگذارد، اما اگر این اتفاق بار دیگر تکرار شود، ما هم تصمیماتی اتخاذ میکنیم.
معاون امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا اختلافات تنها محدود به میزان غنیسازی است، گفت: «این یکی از موضوعات است. مسئله دیگر، تحریمها هستند. اینکه چطور و چه زمان برداشته شوند. همینطور در مورد مسائل دیگر، اختلافات اساسی وجود دارد. در حال حاضر، روی هیچ موضوعی توافق نشده است. در برخی موارد، مواضع طرفین به هم نزدیک است. اما در برخی دیگر موارد، این طور نیست. هنوز اختلافات قابلتوجهی وجود دارد. تعداد سانتریفیوژها تنها یکی از این موارد است.
احتمال حضور وزرای خارجه در مذاکرات نیویورک
به گزارش ایسنا، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا مذاکرات هستهای میان ایران و 1+5 چندروزه خواهد بود، با تأیید این مسئله گفت: مذاکرات تا پایان جلسات نشست مجمع عمومی سازمان ملل در سطح وزرا ممکن است ادامه داشته باشد و انتظار داریم مذاکرات به مدت چند روز در نیویورک برگزار شود.
هارف گفت: وندی شرمن به عنوان مدیر کل سیاسی در مذاکرات شرکت میکند، این مذاکرات در سطح مدیر کل سیاسی است. اما فکر میکنم ویلیام برنز معاون وزیر امور خارجه نیز در برخی جلسات از این مذاکرات شرکت کند، ما هنوز برنامه کامل مذاکرات را در دست نداریم اما به نظر میرسد شرمن سرپرستی مذاکرات را بر عهده داشته باشد. به طور مشخص وزرا نیز برای شرکت در نشست مجمع عمومی به نیویورک خواهند آمد اما هنوز تأیید نشده است که مذاکراتی در سطح وزرا برگزار شود یا نه اما امکان وقوع چنین اتفاقی وجود دارد. ما هنوز بر روی جزئیات کار میکنیم.
به گفته هارف «ویلیام برنز» قائم مقام کنونی وزارت خارجه و «جیک سالیوان» دستیار معاون رئیسجمهور آمریکا که در حال حاضر نماینده این کشور در مذاکرات هستهای با ایران هستند، پس از خروج از دولت نیز به عنوان مشاور در مذاکرات حضور خواهند داشت.
گفتنی است این دومین مذاکرات ایران و آمریکا در سطح معاونان وزرای خارجه طی یک ماه اخیر است. معاونان ظریف و کری 16 مرداد ماه نیز به مدت 4 ساعت در ژنو دیدار و گفتوگو کردند. سید عباس عراقچی 11 شهریور ماه نیز به مدت 4 ساعت در شهر پاریس با نیکلا دو ریویر نماینده فرانسه در گروه 1+5 به گفتوگو پرداخت. محمدجواد ظریف و کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز روز دوشنبه 10 شهریور ماه در بروکسل به همراه معاونانشان به مدت 3 ساعت به گفتوگو درباره مذاکرات جاری هستهای و دور بعدی مذاکرات در نیویورک پرداختند.